Güncelleme Tarihi:
ULUSLARARASI YARIŞMA: ALTIN LALE SAHİBİNİ BEKLIYOR
27. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünde, edebiyat eserlerinden uyarlanan ya da sanat ve sanatçı temasını ele alan 12 film Altın Lale için yarışacak.
Uluslararası Jüri’nin karşısına çıkacak filmler arasından John Sayles’in rock'n roll'un doğuşunu anlatan son filmi Honeydripper öne çıkıyor. 1950 yılında Alabama’nın küçük bir kasabasında geçen, başrolünde Danny Glover’ın yer aldığı filmin müzikleri eleştirmenlerden tam not alıyor.
Jacob Thuesen’in yönetmenliğini üstlendiği Okul Yıllarım / The Early Years filminin senaryosu ise Lars von Trier’e ait. Filmin aynı zamanda anlatıcılığını da üstlenen Lars von Trier alter-egosu Erik Nietzsche’nin, Danimarka Ulusal Film Okulu’na “şans eseri” kabul edilmesiyle başlayan “yönetmen olma” hikâyesini anlatıyor.
FESTİVALDEN NOTLAR |
* FESTİVAL BİLETLERİ : Festival biletleri, 22 Mart Cumartesi günü satışa çıkıyor. Sinemaseverler, biletlerini; Beyoğlu’nda Emek ve Atlas ile Kadıköy’de Rexx sinemalarında açılacak gişelerden ve Biletix üzerinden satın alabilecekler. İstanbul Film Festivali izleyicilerden büyük ilgi gören hafta içi seanslarında indirimli fiyat uygulamasını bu yıl tüm bilet fiyatlarına yansıtıyor: Festival’de bilet fiyatları tam 10 YTL; öğrenci ile 65 yaş ve üstü için 7 YTL olacak. Hafta içi gündüz seansları ise yalnızca 3,50 YTL. Festival Sponsoru Akbank'ın Axess kart sahipleri, hafta içi gündüz seansları hariç tüm festival filmlerinin biletlerini yüzde 20 indirimle alabilecekler. FESTİVAL SİNEMALARI: Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin Beyoğlu’ndaki sinemalarına bu yıl Fitaş ve Atlas 2 de eklendi. Festivalin gösterimleri Beyoğlu’nda Emek, Fitaş 1, Atlas 1 ve Atlas 2, Beyoğlu ile Kadıköy’de Rexx sineması olmak üzere toplam 6 sinemada gerçekleştirilecek. Festival sinemalarında gösterim saatleri: 11.00 – 13.30 – 16.00 – 19.00 ve 21.30. |
Baltasar Kormakur’un İzlanda’nın Oscar’ı sayılan Edda Ödülleri’nin neredeyse tümünü toplayan gerilim ve polisiye filmi Bataklık, sinemaseverlerin Sil Baştan ile anımsadığı Michel Gondry’nin merakla beklenen son filmi Lütfen Başa Sarın / Be Kind Rewind da Altın Lale için yarışacak diğer filmlerden…
Cannes’da Eleştirmenler Haftası’nda Büyük Ödül kazanan Lucia Puenzo’nun ilk uzun metrajlı filmi XXY ise çift cinsiyetli bir gencin çarpıcı öyküsünü anlatıyor. Filmdeki performansıyla büyük beğeni toplayan Inés Efron festivalin konuğu olarak İstanbul’a da gelecek.
Uluslararası Yarışma’da Türkiye’yi bu yıl iki film temsil ediyor:Aynı zamanda Ulusal Jüri’nin başkanlığını da üstlenen Semih Kaplanoğlu’nun Yumurta ve Türkiye’de ilk kez İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilecek olan Hüseyin Karabey’in Gitmek adlı filmleri Altın Lale’yi kazanabilmek için Festivalin ikinci haftasında uluslararası jürinin huzuruna çıkacak.
FESTİVAL’DE GALA GECELERİ
İstanbul Film Festivali, sinemaseverleri 21.30 seanslarında Emek Sineması’ndaki Akbank Galaları’na davet ediyor.
Makinist ile büyük bir hayran kitlesi edinen yönetmen Brad Anderson’un 2008 Sundance Film Festivali’nde dünya prömiyeri yapılan son filmi Sibirya Expresi / Transsiberian yine sürükleyici bir gerilim. Pekin’den Moskova’ya uzanan bir tren yolculuğunu konu alan filmin başrollerinde Woody Harrelson ve Ben Kingsley var.
Tamara Jenkins’in aile ilişkilerine buruk bir bakış getiren son filmi Savage Ailesi / The Savages öne çıkan gala filmleri arasında. Başrollerini Laura Linney ile Philip Seymour Hoffman’ın paylaştığı film En İyi Orijinal Senaryo ve En İyi Kadın Oyuncu dallarında Oscar’a aday gösterildi.
Usta yönetmen Michael Haneke’nin 1997 yapımı başyapıtı Ölümcül Oyunlar / Funny Games’ı bu kez Amerikalı oyuncularla yeniden çekti. Yönetmenin bu son filminde başrollerde Naomi Watts, Tim Roth ve Michael Pitt yer alıyor. Her planıyla orijinal filme sadık kalan Haneke, 1997 yapımı filminin geçtiği evi bile aynı ölçülerde bir daha yaptırdı.
Aralarında Cate Blanchett, Richard Gere ve yeni kaybettiğimiz Heath Ledger’ın da bulunduğu altı farklı oyuncunun Bob Dylan’ı canlandırdığı Todd Haynes’in son filmi I’m Not There ile usta oyuncu Sean Penn’in yönetmenlik koltuğunda ulaştığı en üst nokta olarak kabul edilen son filmi Into the Wild festivalin favorileri arasında.
Ayrıca Festival kapsamında 5 Nisan Cumartesi gecesi Ghetto’da “I’m Not There” filmi kapsamında gerçekleşecek konserde Sertab Erener, Teoman, Demir Demirkan ve Emre Aydın Bob Dylan şarkılarını yorumlayacak.
YILLARA MEYDAN OKUYANLAR
Bu bölümde 7 saygın yönetmenin son filmleri sinemaseverle buluşacak.
Yaşayan en büyük sinemacılardan, bu yıl 100. yaşını kutlayan Manoel de Oliveira’nın Kristof Kolomb’un Gizemi / Christopher Columbus’u ve Claude Chabrol’un 50 yıllık kariyerindeki son filmi İkiye Bölünen Kız / A Girl Cut in Two merakla beklenen filmler arasında.
Festival takipçilerinin yakından tanıdığı usta yönetmen Carlos Saura’nın fado müziği üzerine çektiği son filmi Fadolar / Fados ile Doğu Avrupa sinemasının kurucusu kabul edilen Andrzej Wajda’nın 2008 Oscar adayı son filmi Katin / Katyn de bu bölümde izlenebilecek.
Ermanno Olmi'nin Yüz Mıh, Jacques Rivette'in Baltaya Dokunma , Eric Rohmer, Astre ile Seladon’un Aşklarıbu bölümde yer alan diğer filmlerden.
DÜNYA FESTİVALLERİNDEN
İstanbul Film Festivali’nin en fazla ilgi toplayan bölümlerinden “Dünya Festivallerinden” sinemaseverlere, 2008’de Sundance, Berlin ve Rotterdam gibi büyük uluslararası film festivallerinde ilk gösterimleri yapılan filmleri de kapsayan 20 film sunuyor.
Bu filmler arasında Tayvanlı yönetmeni Hou Hsiao-Hsien’in Batı’da çektiği ilk filmi Kırmızı Balonun Yolculuğu ile Jan Kounen’in reklamcılığın tüm hile ve görsel şatafatını anlattığı 9,90 YTL öne çıkıyor.
Ünlü yazar Paul Auster’ın felsefe ve edebiyat dünyalarında gezinen son filmi Martin Frost’un İç Dünyası ile Yağmurdan Önce’yle otuzdan fazla ödül alan yazar ve yönetmen Milcho Manchevski’nin son filmi Gölgeler bölümün diğer filmlerinden.
Yeni Eşcinsel Sinema’nın saygın yönetmenlerinden Tom Kalin’in başrolünde Julianne Moore’un oynadığı Vahşi Zarafetve Nikita Mikhalkov’un Sidney Lumet’in 12 Kızgın Adam filminden uyarladığı, Oscar adayı 12 ise merakla beklenen filmler arasında.
GENÇ USTALAR
Bu bölümde sinema dünyasına henüz adımını atmış 10 başarılı genç yönetmenin filmleri yer alıyor. 2007’de Cannes’da ilk filmlere verilen Altın Kamera ödülünü kazanan İsrailli Shira Geffen ile Etgar Keret’in Denizanası ile Rotterdam’da En İyi Film Ödülü’nü alan Taylandlı Aditya Assarat’ın filmi Muhteşem Kasaba bölümün merakla beklenen filmlerinden.
2008 Berlin Film Festivali’nde büyük ilgi toplayan, yapımcılığını Fatih Akın’ın üstlendiği, Özgür Yıldırım’ın filmi Chiko ise Türkiye’de ilk defa Festival kapsamında seyirciyle buluşacak.
İran’ın sinemacı yetiştiren ünlü Makhmalbaf ailesinin en küçük üyesi Hana Makhmalbaf’ın ilk uzun metrajlı filmi Utanç / Buddha Collapsed Out of Shame, küçük bir Afgan kızın okula gitme çabalarını anlatıyor. Film, San Sebastian’da Jüri Özel Ödülü, Roma’da ise UNICEF Özel Mansiyonu’na layık görüldü.
İSLAM'DA EŞCİNSELLİK OLUR MU
NTV’nin sponsorluğunu üstlendiği NTV Belgesel Kuşağı’nda bu yıl yine çok konuşulacak 17 belgesel yer alıyor. Sean ve Andrea Nix Fine’in Uganda’da bir mülteci kampındaki öğrencilerin müzik ve dansla canlanan hikâyesini anlatan filmi Savaş Dans / War Dance, Sundance’de “En İyi Yönetmen” ve Woodstock’ta İzleyici ve En İyi Görüntü ödüllerine layık görüldü. Derek ise ünlü yönetmen Derek Jarman’ın dostu Isaac Julien’in yönettiği ve Oscar’lı oyuncu Tilda Swinton’un anlattığı duygusal ve çarpıcı bir belgesel.
Beş buçuk yıldan uzun bir sürede, on iki ülkede ve dokuz dilde çekilen Aşk için Cihad Hintli yönetmen Parvez Sharma’nın ilk uzun metrajlı belgeseli. İslam’la eşcinsellik arasındaki karmaşık ilişkileri araştıran film, festivalin en çok ses getirecek yapımlardan biri olmaya aday.
Festivalde bu yıl özellikle müzikseverlerin kaçırmaması gereken üç belgesel yer alıyor. Steven Sebring’in kült sanatçıyı on bir yıllık bir süreç boyunca izleyen filmi Patti Smith: Dream of Life ile Martin Scorsese'nin Berlin Film Festivali’ni açan Rolling Stones konser filmi Shine a Light şimdiden festivalin heyecanla beklenen filmleri arasına girdi. Kelebek ve Dalgıç’ın yönetmeni Julian Schnabel ise bu kez kamerasını Lou Reed’in Berlin albümünü ilk kez baştan sona çaldığı beş New York konserine çeviriyor.
MAYINLI BÖLGE’YE DİKKAT!
Festivalin Mayınlı Bölge’sinde bu yıl farklı tür ve anlatım teknikleriyle sınırları zorlayan sıradışı 11 film var. Takashi Miike’nin son filmi Düello heyecanla beklenen filmlerden. Miike’nin Western filmlerini Japonya’ya uyarladığı filminde Quentin Tarantino sürpriz bir rolde karşımıza çıkıyor.
Ünlü illüzyonist David Blane, yönetmen Werner Herzog ve Leos Carax, çirkin yakışıklı Denis Lavant gibi dev bir oyuncu kadrosunu bir araya getiren Harmony Korine’ın son filmi Mister Lonely ise uçuk kaçık ve eğlenceli, postmodern bir film.
GECEYARISI ÇILGINLIĞI SÜRÜYOR
Festivalin büyük ilgi gören Geceyarısı Sineması gösterileri bu yıl da devam ediyor. Gece yarısı filmleri, Cuma geceleri Fitaş ve Cumartesi geceleri Atlas sinemalarında saat 24.00’te izleyiciyle buluşacak.
Aralarında Blutch, Charles Burns, Lorenzo Mattotti ve Richard McGuire’ın da bulunduğu dünyanın en gözde altı grafik sanatçısı ve çizerinin bir araya gelerek çektiği, siyah-beyaz canlandırma filmi Karanlık Korkusu, bir canlandırma klasiği olmaya aday.
Gerilim severlerin kaçırmaması gereken diğer iki film de : Birçok uluslararası fantastik film festivalinde gösterilen, Goya Ödülleri’nde tam yedi ödül alan, Juan Antonio Bayona’nın yönettiği çağdaş hayalet öyküsü Yetimhane ve efsane korku filmleri yönetmeni Dario Argento’nun Suspiria ve Inferno ile başladığı üçlemenin otuz yıl sonra gelen son ayağı Gözyaşlarının Annesi
KADININ ADI VAR
Dünyanın dört bir yanındaki kadınların bakış açılarını, dertlerini, yaşamlarını, toplumsal konumlarını, ilişkilerini inceleyen filmler “Kadının Adı Var” adlı bölümde bir araya geliyor.
8 filmin gösterileceği bölümde Gözlerimi de Al filminin yönetmeni Iciar Bollain’in Madridli üç kadın dedektifin hikâyesini anlatan filmi Matahariler ile Kutup Çizgisi Aşıkları ile sinemaseverlerin yakından tanıdığı Julio Medem’in son filmi Kaotik Ana bölümün merakla beklenen filmlerinden.
Smoke ve Karanlık Sokaklar’da yazar-yönetmen Paul Auster’la yaptığı işbirliğinden tanıdığımız Amerikalı yönetmen Wayne Wang’in Nebraska Prensesi adlı filmi bölümün diğer filmlerinden.
KAFKASLAR’DAN AKDENİZ’E
Dünya sinemasının köşe başlarından Kafkaslar ve Akdeniz sinemalarının son dönem filmlerine yer veren “Kafkaslardan Akdeniz’e” bölümünde bu yıl 9 film yer alıyor. Altmış yıldır film çeken Mısır’ın efsane yönetmeni Yusuf Şahin’in Arap dünyasının siyasi partileri, polis şiddeti, yozlaşma ve köktendinciliğine yönelik acımasız bir eleştiri yaptığı filmi Keşmekeş festivalde büyük ses getirecek yapımlar arasında.
Tunuslu usta Nouri Bouzid’in Kartaca, Tribeca ve Pan-Afrika Film Festivalleri’nde ödüller alan ve terörizmi incelediği son filmi Making of ile 2008 Sundance’te İzleyici Ödülü kazanan, Amin Matalqa’nın dünyaya dağıtımı yapılan ilk Ürdün filmi olma özelliğini taşıyan Kaptan Ebu Rayid Medscreen Arap Filmleri Tanıtım Programı tarafından desteklenen filmlerden ikisi.
HAYALLERDE KAYBOLMAK
Tasarımcı, illüstratör, engin düş gücüyle yönetmen Marc Caro’nun renkli dünyası bu yılın festivalinde özel bir bölümle yer buluyor. Jean-Pierre Jeunet ile yazıp yönettiği Şarküteri ve Kayıp Çocuklar Şehri Children’in yanı sıra yönetmenin uzay-gerilim-aksiyon hikâyesi olan ve Jeunet olmadan yönettiği ilk filmi, 2008 yapımı Dante 01 de programda yer alıyor.
Fransız çizer, grafik tasarımcı ve sinemacı Marc Caro festivalin konuğu olarak İstanbul’a gelecek ve 12 Nisan Cumartesi günü Akbank Sanat’ta saat 15.00’te bir de sinema dersi verecek. Caro hayranlarına duyurulur…
MILOS FORMAN: ASİLERE ÖVGÜ
İstanbul Film Festivali, sinemanın usta yönetmenlerinden Milos Forman’a bu yıl özel bir bölüm ayırdı. Yeni Çek Sinemasının en önemli yönetmenlerinden ve Çek mizahının sinemadaki en iyi temsilcilerinden Oscar’lı usta Milos Forman’ın farklı dönemlerini simgeleyen 8 filmi ve kısa metrajları festivalde gösterilecek.
Gösterilecek filmler arasında Milos Forman’a En İyi Yönetmen Oscar’ını getiren Amadeus ve Guguk Kuşu’nun yanı sıra unutulmaz 1968 kuşağı müzikali Hair ve sekiz dalda Oscar’a aday gösterilen, 1900’lü yılların ırksal, ekonomik ve sınıfsal çalkantılarını anlattığı Ragtime da var. Yönetmenin 2006 yılında çektiği son filmi, Goya’nın Hayaletleri de yine festival programında bu bölümde gösterilecek.
ANILARINA
İstanbul Film Festivali, son bir yılda kaybettiğimiz usta yönetmen ve oyuncuları en akılda kalan filmleriyle bu özel saygı bölümünde anıyor. 7 ustanın anılacağı bölümde Michelangelo Antonioni’nin Cannes’da Jüri Özel Ödülü’nü alan unutulmaz yapıtı L’Avventura / Macera da yer alıyor.
Bu bölümde yer alan diğer yapımlar ise şöyle: Orhan Aksoy (Hıçkırık), Ingmar Bergman (Kurdun Saati), Deborah Kerr (Kral ve Ben ), Alain Robbe-Grillet (Gradiva), Michel Serrault (Çılgınlar Kulübü), Edward Yang (Yi Yi), Artun Yeres (Kısa filmleri )