İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2000 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Levha fena aldattı

SAMATYA

Bir okurumuzun başına öyle bir şey gelmiş ki, tam Aziz Nesin'lik! Bir elinde cetvel, bir elinde ceza makbuzu! Hem mağdur, hem cezalı... Bir de ortada hata var: Ölçüm hatası. İşte okurumuzun başına gelenler, kendi anlatışıyla:

‘‘Karavan olarak kullandığım Peugeot marka Boxer minibüsümle Sahil Yolu’na çıkmak amacıyla Samatya SSK Hastanesi'nin önünden sahile inen yola girdim. Oldukça dar olan bu yol bir tren köprüsünün altından geçerek ana yola bağlanır. Köprünün hemen yanında köprünün yerden yüksekliğini, dolayısıyla altından geçebilecek azami araç yüksekliğini gösteren bir levha vardır. Levhada 2 metre 80 cm yazar.

Benim aracımın el kitabında yerden yüksekliğinin 2 metre 68 cm yazılı olduğunu bildiğimden ve daha önce de 2.80 m yazan başka bir köprünün altından problemsiz geçtiğimden hiç düşünmeden yola devam ettim. Fakat köprünün altına girer girmez yukardan gelen cayırtıyla birlikte ani bir frenle durmak zoranda kaldım. Ben ne olduğunu anlamaya çalışırken bir trafik polisi yanıma gelip ruhsatımı aldı ve arkamda biriken trafiği açma çalışmalarına başladı.

Polis ceza kesti

Ben arabayı kurtarıp uygun bir yere park ettikten sonra polisin yanına geldiğimde bana ceza kesmekte olduğunu gördüm. Durumu düzeltmek için elimdeki belgede yazan arabanın ölçülerini göstererek benim suçum olmadığını, köprünün levhada yazılandan daha alçak olduğunu söyledim. Ama dinlemedi. ‘‘Orada yazan beni ilgilendirmez, o karayollarının işi; sen trafiği aksattın mı, aksatmadın mı?’’ diyerek cezayı yazmayı sürdürdü. Benim itirazlarımı ise sinirlenerek savuşturdu ve ceza makbuzunu elime tutuşturdu. Daha yeni almış olduğum arabama gelen abuk sabuk zarara mı yanayım, elime tutuşturulan cezaya mı yanayım, yolun ortasında kalakaldım.

Üşenmeyip bir sonraki gün sabah erkenden aynı noktaya gelerek elimde metreyle köprüye çıkarak ölçüm yaptım. Köprünün hastaneye bakan, yani benim çarptığım tarafta hiçbir noktada 2.80 metrelik ölçüyü bulamadım. Yükseklik, asfaltın düzgün olmamasından olsa gerek 2.70 ile 2.65 m arasında değişiyordu. Levhada yazanla gerçek yükseklik arasında yer yer 15 cm'e varan fark vardı.

Arabama şans eseri fazla bir şey olmamıştı. Fakat trafik yoğun olmasaydı ve hızlı gidiyor olsaydım sanırım beni oldukça üzebilecek maddi hasara uğrayabilecektim.’’

Uzaktan dinlendiğinde komik sayılabilecek bir öykü gibi gelebilir. Ama bir de olayın sizin başınızdan geçtiğini düşünün. Mağdur okurumuzla aynı duyguları paylaşacağınız kesin. Basit bir ölçüm hatası ve sonuçları. Kimbilir bu yanlışlıkta ne rol oynadı? Baştan mı yanlış ölçülmüştü, yoksa üst üste asfaltlama sonucu zemin mi yükselmişti, bilinmez.

Ama levhadaki rakam gerçekle uyuşmuyor.

O köprünün altından geçecek olanların dikkatine...

MASALAR KALDIRIMA

İkametgah varsa masa yok

'Masalar Kaldırıma' kampanyası hakkında ilçe belediyeleri ile görüşmeye devam ediyoruz. Eminönü Belediyesi'nden iznin çıkması duruma bağlı. Yoğun ikametgah bulunan bölgelerde kaldırımlara masa konmasına izin verilmiyor.

Kampanyamız süresince ortaya çıkan o ki, ilçe belediyelerin kaldırımlara masa konması konusunda tavrı üçe ayrılıyor. Hiçbir şart altında kesinlikle kabul etmeyenler, ayrım yapmadan her yerde izin verenler ve duruma göre davrananlar. Eminönü Belediyesi son gruba dahil. İlçede yoğun ikametgah bulunan bölgelerde kaldırıma masa sandalye konmasına izin verilmiyor.

Bar, cafe veya restoranınız varsa kaldırıma masa çıkarmak için belediyeden izin koparmanız bir takım şartlara bağlı. Öncelikle işyerinizin ikametgah bölgesinde bulunmaması gerekiyor. Ayrıca kaldırıma çıkardığınız mobilyaların geliş gidişlere engel olmaması, bir başkasına zarar vermemesi ve görüntüye engel olmaması gibi kriterlere bakılıyor.

Eminönü Belediyesi sınırları dahilinde kaldırıma masa sandalye çıkarılmasına izin verilen sokaklar şunlar;

Aksaray Bölgesi: Azimkar Sokak, Mesihpaşa ve İktisap Ağası Caddeleri.

Laleli Bölgesi: Gedikpaşa Caddesi.

Sultanahmet Bölgesi: Şeftali İncili Çavuş, Hacı Tahsin Bey ve Hoca Rüstem Sokakları ile Yerebatan ve Sultanahmet Meydanları.

Sirkeci Bölgesi: Hocapaşa ve İbn-i Kemal Sokakları, Orhaniye Caddesi ve Sirkeci Garı önü.

Hobyar Mahallesi: Hamidiye Türk ve Kömürcü Bekir Sokakları ile Yalı Köşkü Caddesi.

Kapalıçarşı: Çarşı içeresindeki çeşitli sokaklarda yer alan 30 kadar lokanta ve kafe.

Unkapanı-Eminönü arasında kalan eski hal bölgesi: Hallaç Abdurrahman, Kutulu ve Nalburcular Sokakları.

Banu TUNA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!