İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2000 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

MASALAR KALDIRIMA

Şişli Champs-Elysees olacak

Projenin amacı, Halaskargazi Caddesi'nde başlayan, Rumeli Caddesi'ni de etkileyen sosyal ve ekonomik boyuttaki çöküşün, Nişantaşı ve Teşvikiye bölgesine sıçramasını önlemek. Kentsel Tasarım Projesi, tarihi yapıların restorasyonu, bina cephelerinin bakımı, kent mobilyaları, viyadüklerin boyanması, tarihi eserlerin korunması gibi pek çok alanı kapsıyor.

Kaldırım yerine avlu

Bulvar kahveleri de projenin bir ayağı. Projenin tasarımından sorumlu mimar Erhan İşözen, İstanbul'da gerçek anlamıyla bulvar kahvesi bulunmadığını söylüyor: ‘‘Kafeler bizde de batılı anlamda buluşma yerleri olmaya başladı. Ancak İstanbul'da açıkhava mekanları yaratmak için çatı katları ve avlular kullanılıyor’’ diyor.

Öncelikli olarak Teşvikiye ve Nişantaşı'nda iyileştirme çalışmaları başlatılacak. Daha sonra Halaskargazi Caddesi için de tekrarlanması düşünülüyor.

Toptancılar olumsuz etkiliyor

Bulvar kahvesi açılabilmesi için bölgenin yayalaştırılmış veya çok geniş kaldırımlara sahip olması gerekiyor. Yaya trafiğinin yoğunluğuna göre masalar tek veya çift sıra olarak yerleştirilebiliyor. Ancak en önemlisi hala ekonomik ve sosyal bakımdan hayatın canlı tutulabiliyor olması. Bu bakımdan bölgedeki işyerlerinin niteliği de önemli. İşözen, toptancı tekstil mağazalarının bu bakımdan olumsuz etki yarattığını belirtiyor: ‘‘Kafeler seyir yerleridir. Hoş olmayan bir yerde insanlar neyi seyredecek’’ diyor.

Projeyle ilk etapta 72 binanın restorasyonu yapılacak. Bunlardan biri de Rumeli Caddesi üzerindeki Bekiroğlu İş Merkezi. Bina restore edilip, apart otel haline getirilecek. Yanındaki yayalaştırılmış sokak da tamamiyle bulvar kahvelerine bırakılacak.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, proje tamamlandığında Teşvikiye'nin Londra veya Paris gibi bir görünüme kavuşacağını iddia ediyor: ‘‘Kafe bir kültürdür. İşletmeciye bırakırsak olmaz, kriterler getirmemiz lazım. Bunlar kültür hizmeti veren yerler olmalı’’ diyor.

3 ay sonra tamam

Mal sahiplerine cephe restorasyonu zorunluluğu getirdiklerini, aksi halde kendilerinin yapacağını ve imar yasasının 40. maddesi uyarınca mal sahibinden maliyetin yüzde 40 fazlasını alacaklarını belirtiyor. Projenin Teşvikiye - Nişantaşı bölgesini içeren kısmı için bitiş tarihi olarak 1 Ekim 2000 tarihi belirlenmiş.

Banu TUNA

Şişli Belediyesi tarafından hazırlanan, Nişantaşı - Teşvikiye ve Çevresi Kentsel Tasarım Proje Çalışması'na bulvar kahveleri de dahil edildi. Başkan Mustafa Sarıgül, proje bittiğinde bölgenin Paris'teki Champse-Elysse bulvarına benzeyeceğini söylüyor.

Proje nereleri kapsıyor?

Nişantaşı, Teşvikiye, Spor Caddesi, Halaskargazi Cad., Rumeli Cad., Valikonağı Cad., Maçka Cad., Şafak Sokak, Zafer Sokak, Süleyman Nazif Sokak, Dersane Sokak, Kuyumcu İrfan Sokak, Itır Sokak, Bahtiyar Sokak.

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Direk yoksa, telefon yok!

BÜYÜKÇEKMECE

Büyükçekmece, Kumsurgaz-Güzelce'den bir faks aldık:

Kumburgaz, Güzelce'de oturuyorum. Evim, Emlakbank Konutları'na 500 metre mesafede, fakat bu 500 metrelik mesafe bizi çağın 500 yıl gerisine götürdü. Depremden önce Emlakbank Mimaroba Konutları'nda 7. katta oturuyordum. Sonra 500 metre mesafede müstakil bir binaya taşındım. Arada sadece bir yol olmasına rağmen farklı belediyelere tabi olan bu yeni ikametgahımızda ne su ne kanalizasyon, ne de telefonumuz var. Belediyeye su ve kanalizasyon için, komşularımızla bir dilekçe ile müracaat ettik, fakat hiçh umutlanmamamız cevabını aldık. Telefon için bundan 9 ay önce başvurdum; ki bunun çok normal olduğunu sanıyordum. Çünkü en azından komşularımın telefonu vardı. Tabii yan evde telefon olması benim de olabileceği anlamına gelmiyormuş. Müracaatın üzerinden 7 ay geçti, burada git-gel netice yok; geçerli bir cevap da yok. Sadece ‘‘şebeke yok, direk dikilmesi gerekiyor’’, cevabını alıyorum. Bir gün iş telefonum çalıyor, gelip sözleşme yapabileceğim ve telefonun bağlanabileceği söyleniyor. Sevinçle ertesi gün işten izin alıp sözleşmemi yapıyor, telefonun parasını yatırıyorum. 3-5 güne kadar bağlanacağı söyleniyor. Türktelekom, dosyayı Eriksson firmasına gönderiyor, çünkü telefonları bu firma bağlıyormuş.

Ama bağlanamıyor

Bu firmanın yetkilileri geldi, fakat bizim telefonumuzu bağlayamayacaklarını söylediler. ‘‘Nasıl olur, numara bile verdiniz’’, dediğimde evime yakın direk olmadığı söylendi. Komşuları örnek gösterdiğimde, ‘‘Onlara da bağlanmamalıydı, nasıl bağlanmış, anlayamadık,’’ dediler. Rapor yazıp Türktelekom'a göndereceklerini söylediler.

Aradan bir ay geçti, her gün değişik telefon numaralarına müracaat ediyorum, her numaradan başka bir telefon numarası veriliyor, her yetkili topu başkasına atıyor. Son konuştuğum kişi para idase ve sözleşme iptalinden söz etti.

Ben ve eşim her gün 50 km uzaklıktaki işimize gidiyoruz. Evde biri 1.5, diğeri 10 yaşında iki çocuk ve 71 yaşındaki annemizi bırakıyoruz. onlarca koca gün tek haberleşme kaynağımız telefon ve biz bundan mahrumuz. Sözleşme iptali değil, her normal insan gibi evimizde bir haberleşme aygıtının bulunmasını istiyoruz.’’

Yönetenlerin dikkatine...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!