Güncelleme Tarihi:
YÖNETİLENLERİN DİKKATİNE
Tuvalette standart için heyet kuruluyor
‘‘Çevre-WC-2000 Yeni Tasarımlar Sempozyumu’’ gerçekleşti. Türkiye, umumi tuvaletler konusunda dünya standardını yakalayacak.
TÜRK toplumunun günlük yaşamındaki önemli sorunlarından 'temiz tuvalet' konusuna çözüm getirip, 'standart bir umumi tuvalet formatı' oluşturarak kullanımını yaygınlaştırmak için heyet kurulması planlanıyor. Önceki gün, Mimar Sinan Üniversitesi'nde düzenlenen 'Çevre WC - 2000 Yeni Tasarımlar' sempozyumunda, tasarımcı, üretici ve tuvalet işletmecilerinin yer alacağı heyetin önümüzdeki günlerde çalışmaya başlaması önerildi. Böylece, AB üyeliği sürecinde birçok alanda uluslararası standartı yakalamak çabasında olan Türkiye’nin, 'çağdaş tuvalet' konusunda da dünyaca kabul edilen ölçütleri uygulamasına yönelik çalışmaların da önü açılmış oldu.
Mimar Sinan Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Önder Büyükerman, ‘‘Helanın yetkilisi olmadığına göre, hep beraber oturup, bu toplumun gereksinimlerine hitap edecek bir tuvalet tasarlamalıyız’’ dedi. 1979'da, Hindistan'da tuvaleti 1 kez kullanmada sadece 1 litre su harcayan bir tuvalet tasarlandığını, bu çevreci tasarımdan çok etkilendiğini belirten Prof. Dr. Büyükerman, umumi tuvalet standartı konusunda kötü durumdaki Türkiye'nin sorununu çözmesi gerektiğini söyledi.
Altyapı yetersiz
Tüm Umumi Tuvalet İşletmecileri Derneği'nin Başkanı İmdat Habip de hastane, cami, alışveriş merkezi, geçitlerdeki ve diğer umumi tuvaletlerin büyük çoğunluğununun altyapısının yetersiz olduğuna değindi. Prof. Dr. Büyükerman'ın heyet önerisini destekleyen Habip, dünya standartlarının altında olan tuvaletler konusunda özellikle hamile kadınlara ve sakatlara kolaylık tanınmamasından yakındı. Tasarımların denenmesi ve kabul görenlerin kullanımının yaygınlaştırılması için elinden geleni yapacağını söyleyen Eminönü Belediye Başkanı Lütfi Kibiroğlu da tuvalet tasarımında Türk insanının 'taharet' geleneğinin göze alınmasının önemine değindi.
Uluslararası alanda kabul edilen ve Derneğin 'Tuvalet Kontrol Çizelgesi' adı altında düzenlediği standartlar arasında yer alan, tuvaletlerde bulunması gereken yapısal özellikler şöyle: Duvarlar, tavan, zemin, kapılar, pencereler, kabinler, WC taşları, rezervuar, kurulama kağıtlığı, kabin çöp kutusu, maşrapa, askılık, alaturka, alafranga, özürlüler kabini, çocuk pisuarı, lavabolar, pisuarlar, aksesuarlar, ayna, çiçeklik, paspaslar el kurulama yeri, çöplük, çocuk bakım masası, tesisatlar, havalandırma, su ve su deposu, elektrik, kanal durumu, WC levhalandırma.
Levent ARSLAN
YÖNETENLERİN DİKKATİNE
Kablolu TV bekleniyor
ÇENGELKÖY
Çengelköy, Havuzbaşı Mahallesi, Denizhamamı Sokak No.1'de oturduğunu belirten bir okurumuzdan e-mail aldık.
Bulunduğu yörenin coğrafi açıdan televizyon alıcıları için çok olumsuz olduğunu ifade eden okurumuz, kablolu tv aboneliğinin başladığını öğrenir öğrenmez 26.01.1991 tarihinde 545243 no.'lu makbuzla Üsküdar PTT Müdürlüğü'ne 500.000 TL yatırarak (ilerdeki fiat artışından etkilenmemek için tesis ücreti de dahil olmak üzere talebe dair toplam miktar) ümit ve sabırla beklemeye başladığını söylüyor. En geç bir yıl içinde bağlanacağı söylendiği halde dokuz yıldır hiçbir gelişme olmamış. Birçok kez başvuruda bulunduğu halde olumlu ya da tatmin edici bir cevapla karşılaşmadığını bildiren okurumuza her defasında ‘‘Henüz bu yörenin proje kapsamına alınmadığı ve ne zaman alınacağının bilinmediği, nedeninin de yöre olarak rantabilitesinin tatminkar olmadığı’’ söylenmiş.
‘‘Oysa’’, diyor okurumuz, ‘‘sözü edilen yöre, Beylerbeyi ile Çengelköy arası ana yol üzeridir ve bu güzergahta ülkemizin çok elit şahsiyetleri ikamet etmektedir.’’
ALKIŞLAR
Çöplüktü, park oldu
ÜMRANİYE
Ümraniye Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından düzenlemesi yapılarak hazır hale getirilen Muhtar Arif Şimşek Parkı, Belediye Başkanı Mehmet Bingöl tarafından hizmete açıldı.
Açılış konuşmasında Bingöl şöyle dedi: ‘‘ Ümraniye Belediyesi olarak mahallelere kazandırdığımız park sayısı 100'ü aştı. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza daha sağlıklı ortamlar yaratmak için elimizden geleni yapıyoruz’’ dedi. Daha önce çöplük alanı olarak kullanılan 5 bin metrekarelik Muhtar Arif Şimşek Parkı'nda çevre düzenlemesi yapılarak, içinde yapay şelaleler, çocuk oyun grupları oluşturuldu. Açılıştan sonra halk müziği konseri verildi, havai fişek gösterisi yapıldı.