Güncelleme Tarihi:
BU OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ
Japon Bahçesi'ne atom bombası düştü
Japon Bahçesi'nin kendi gitmiş, adı kalmış yadigar. Şu andaki görüntüsünün Japonluk'la uzaktan yakından ilgisi yok. Bakımsız bir yeşil alan sadece. Üç kurumun söz sahibi olduğu araziden yakın zamanda yol geçecek.
Baltalimanı'ndan arayan okurumuz ilçedeki Japon Bahçesi'nin kaderine terkedildiğini, şu sıralarda da bir bölümüne mıcır döküldüğünü haber verince hemen Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile irtibata geçtik. Tatmin edici bilgi edinmek çok uzun zamanımızı aldı çünkü arsa üzerinde belediyenin pek çok biriminin söz hakkı var.
Arazinin bir kısmı Mesken ve Gecekondu İşleri Müdürlüğü'ne ait. Diğer yarısı ise İSKİ'nin sorumluluğu altında. Bu arada bahçeden bir de Baltalimanı-TEM Bağlantı Yolu geçiyor.
Japon Bahçesi uzun yıllar önce Büyükşehir tarafından düzenlenmiş ve içine yalnızca Japonya'ya özgü bitkiler dikilmişti. Ancak zamanla bu özelliğini kaybetti ve sıradan bir yeşil alan görünümüne büründü.
Bugün Büyükşehir Belediyesi, Sarıyer 10 pafta, 31 ada, 3 parselde bulunan arazi ile ilgili yeni bir düzenleme projesi hazırladı. Projeye göre burada yeni bir Japon Bahçesi yaratılacaktı. İş, 9.12.1999 tarihinde encümen kararı ile 200 milyara, ERMET İnş. San. ve Tic Ltd. Şti.'ne ihale edildi.
Japon Bahçesi başka yere yapılacak
Ancak Büyükşehir Belediyesi'nden aldığımız bilgilere göre yer teslimi aşamasında dikkate alınmayan başka bir proje olduğu ortaya çıktı. Yaklaşık 15 bin metrekareye yayılan bahçeden kısa zaman sonra geriye pek birşey kalmayacaktı çünkü buradan Baltalimanı-TEM Bağlantı Yolu geçiyordu. Bağlantı Yolu'nun projeleri APK Daire Başkanlığı tarafından tamamlanmıştı. Hatta şu anda çalışmalar başlamamış olsa bile arsaya inşaat künyesi konmuş durumda. Bu proje de URANSAN Dış Tic. A.Ş.'ye ihale edildi. Bağlantı Yolu çalışmaları sırasında bahçeye ortalama 5 m. girilecek. Kamulaştırılması istenen alan ise bin 792 metrekare.
Yol geçtikten sonra arsa 7 bin 100 metrekareye düşecek. Yetkililer bunun Japon Bahçesi inşa etmek için yeterli olmadığını, yine de aynı yere bir park yapılacağını söylüyor.
Derken, Japon Bahçesi'nin yan parsele yapılması fikri ortaya atıldı. Ancak 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'na aykırı olması nedeniyle bu da mümkün olmadı. Çünkü yandaki 8 bin 200 metrekarelik alan, Mesken ve Gecekondu İşleri Müdürlüğü'ne aitti. Arsa, Boğaziçi Öngörüm İmar Uygulama Planı'nda park alanında kalıyor.
Kiralandı mı, kiralanmadı mı?
Bu arada arazinin bir kısmı da İSKİ'ye ait. İSKİ, bahçenin kenarındaki yolun bitişiğine 3 şaft inşa etmeyi planlamıştı. Ancak proje değiştirilerek vazgeçildi. İSKİ'ye ait Baltalimanı Arıtma Tesisi, Baltalimanı Vadisi'nde, Boğaz Gerigörüm bölgesine alındı. Yani İSKİ'nin de Japon Bahçesi ile ilgili bir inşaat planı yok.
Edindiğimiz bir başka bilgiye göre, arsanın Mesken Gecekondu İşleri Müdürlüğü'ne ait olan kısmı özel bir firmaya kiraya verilmişti ve burada bir sera kurularak İtalyan çiçekleri satılacaktı. Arazinin etrafı tel örgü ile çevrildi, mıcır döküldü.
Yetkililer arazinin kimseye kiraya verilmediğini iddia ediyor. Tel örgünün de müdürlüğün bilgisi dışında olduğu söyleniyor. Ayrıca bölgeye zabıta ekiplerinin gönderildiği ve işgale rastlanmadığı belirtiliyor. Ancak aşağıdaki fotoğrafla tespit ettiğimiz gibi arazide bir çalışma var ve bahçeyi kiraladığını iddia eden firmanın ismi de Baltalimanı'nda vatandaşlar tarafından biliniyor. Bu konuya sonraki günlerde değineceğiz.
Banu TUNA