İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2000 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

Yayalar ve yaya geçitleri

Sık sık okurlarımızdan yaya geçitlerinde karşılaştıkları sorunlarla ilgili şikayetler alıyoruz.

Arkadaşımız Ayten Görgün, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Altyapı Planlama Koordinasyon (APK) Daire Başkanı Doç. Dr. Rafet Bozdoğan'a İstanbul'daki yaya geçitleri ile ilgili sorular sordu:

Aksaray ve Etiler'de trafik lambası olmaksızın, yalnızca zebra çizgilerin olduğu yaya geçitleri var. Aksaray'da olanı büyük bir cadde üzerinde. Oralara sürücü dikkat etsin diye yanıp sönen trafik lambaları konamaz mıydı?

Bu tür yaya geçitlerinin yüzde 80'i trafik ışıklarına yakın yerlerdedir. Yüzde 10'u butonlu, kalanı sadece zebra geçişlidir. Yayanın güvenliği açısından butonlu yaya geçitlerine öncelik veriyoruz. Bu söylediğinizi dikkate alalım, tüm yaya geçitlerine lambalar koymaya çalışacağız.

Arnavutköy İskele Durağı önündeki yaya geçidinin her iki tarafına butonlu lambalardan konmuş. Karşıdan karşıya geçerken yolun ortasında kalan yaya için buton yok. Yaya ya bir sonraki yeşil ışığı bekleyecek ya da yolun ucunda gelecek bir yayayı bekleyecek ki butona basılıp yeşil ışık yansın.

Gidiş gelişi olan yollarda butona bastığınızda yolun ortasına gelindiğinde süre bitiyor, yeşil kırmızıya dönüyor. Yolun ortasında kalıyor olabilirsiniz. Sistem, bir yaya butona bastığı zaman kendisine tanınan yeşil ışık süresi karşı karşıya geçecek şekilde ayarlanmıştır. Haklısınız, gidiş gelişi çok geniş olan ve ortada da çok ciddi bir refuj aralığı varsa oralara mutlaka ara buton konması gerekiyor.

Bu bir kültür meselesi

Beşiktaş'taki yaya geçitlerinden birine sürücüler için ‘‘kırmızıda burada dur’’ diye bir levha konmuş. Böylece sürücü trafik lambasının dibine kadar gelip yaya geçidini de arabasının altında bırakmıyor. Buna benzer yayaya nefes aldıran yöntemler var mı?

Trafikte bir kural var. Boşaltamayacağın kavşağa girme. Zebra çizgilerimiz var. Sürücü bu çizgilerden belli mesafe geri kalacak ki, arabasının içinde başını sağa sola döndürdüğünde trafik lambalarını görsün. Maalesef sürücüler buna uymuyor, durdukları zaman direğe iyice yaklaşıyor, trafik lambalarına bakabilmek için pozisyonlarını değiştiriyorlar. Yayaya biraz saygılı olmak gerek, bu bir kültür meselesi. Mart ayında yapılacak Trafik Haftası'nda bir kampanya düzenlemek istiyoruz. İstanbul'un trafik altyapısını nasıl düzeltirizin üzerinde çalışıyoruz. Çalışmaların bir kısmı da halkın eğitimi üzerine olacak.

Kasımpaşa'da Deniz Subay Evleri'nin civarındaki bir ilkokulunun önüne deneme amacıyla sürücüleri uyarmak için okul çıkış saatlerinde kaç kilometre hızla gideceklerini gösteren flaşör konuldu, verimi ne durumda?

Görevi yeni aldım. Sistemi tanımaya çalışıyorum, Çalışanlar kim, kapasiteleri ne? İl Trafik Komisyonu, Karayolları, Deniz Ulaşımı gibi diğer kurumlarla entegerasyonumuz nedir? Sonra sahaya ineceğiz. İstanbul'u didik didik dolaşacağım. Bu tür tespitleri ben de bulacağım. Orada sistem çalışıyor ama sıkıntı devam ediyor. Buton da konulabilirdi ama öğrenciler gerekli gereksiz basıyorlar. Pilot uygulama henüz test aşamasında. Sürücülerimiz uyumlu değil, yolun üzerindeki karşılaşacağı işaret ya da bilgi panolarına göre kendilerini ayarlamıyorlar. Alışkın değiller.

Sistem Amerikan ama sürücü Amerikalı değil. Flaşörün olduğu yere gittim. Flaşör çok sağda kalmış. O yol geniş bir yol. Diyorsunuz ki sürücülerimiz uyumlu değil. Sürücünün sağa dönüp '30 kilometre yazıyor hızımı 30'a düşüreyim' diyeceğini sanmıyorum. Sistemleri uyarlamak gerekmez mi?

Görselliğini arttırmak gerekiyor. Baş üstü flaşör konulabilir. Şu an bir deneme. Süre, hız kontrolü yapılıyor. Pano geride kalmış ona baktırırım.

Levent'ten Maslak tarafına dönen yola sürücü için 'sağdan geçişte yayaya yol ver' diye trafik levhası konmuş. Yaya karşıdan karşıya geçerken canı tehlikede. Ya da Bakırköy'de Özgürlük Meydanı'nın girişinde de yaya geçidi olmadığı için yaya yollara saçılmış bir vaziyette trafik sıkışıklığından duran otomobillerin arasından geçiyor. Ne yapmalı?

Bunları not ediyorum, oralara gerekli personeli gönderip keşif yaptıracağım.

Ayten GÖRGÜN

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Günlerdir su yok

AVCILAR, BEYLİKDÜZÜ

Avcılar ve Beylikdüzü'nde oturanlar, bir haftayı aşan bir süredir susuzluk sorunu ile karşı karşıya. Semt sakinleri 8-10 gün önce kesilen suların hala gelmediğini belirtiyorlar. Avcılar, Cihangir'den bir okurumuz, hergün yetkilileri aradıklarını, suyu vereceklerini söylediklerini, ama hala musluktan bir damla suyun akmadığını söylüyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!