İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2000 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Çukurlarında lastikler eskittim...

YOLDAKİ çukurlar... Sürücülerin korkulu rüyası. Nasıl olmasın ki? Yoldaki çukurlar bazan kazalara, hiç de küçümsenmeyecek masraflara yol açabiliyor. Benim başıma geldi. Tabii ilk akla gelen ve en çok rastlanan, lastiğin patlaması ve yarılmasıdır. Ama benim başıma gelen bu değildi. Daha da ‘‘acayip’’ bir şeydi. Geçtiğimiz yıl, Akatlar'da havanın erken karardığı bir kış akşamı iyi aydınlatılmamış bir yolda seyir halindeyken malum çukurlardan birine girip-çıktım. Epey bir sarsıldı otomobil. Lastiklere bir şey olmadı diye sevinmiştim. Trafik tıkalıydı, rehavet basmıştı, müzik çalıyordu. Dur-kalk gidildiği için, değişiklik olsun diye sağa sola, reklam panolarına, yoldaki insanlara, sağımdaki solumdaki araç sürücülerine, baloncu ve selpakçı çocuklara dağılan dikkatim yüzünden hararet göstergesinin son noktaya dayandığını bir süre farketmedim. Yol açılır gibi olup da trafik makul bir hızla ilerlemeye başladığında motorun ısındığını gördüm. Sağa çektim, radyatöre su koydum. Ama olmadı. Bir düzelme yoktu.

Sözün kısası motoru soğutan pervane devre dışı kalmıştı. Çünkü çukura giriş çıkıştaki sarsıntıda onu tutan vidalardan biri düşmüştü. Sonuç: Segman yaktım.

Caddebostan çukurları

Ne yazık ki, bu şehr-i İstanbul'da çukurdan geçilmiyor. Kimisi göçük, kimisi daha düşük seviyede kalmış rögar kapakları... Hele rögar kapakları aynı hizada değilse sürücüye imkanlar ölçüsünde slalom yapmaktan başka çare kalmıyor.

Anadolu Yakası'ndan bir e-mail aldık. Sahil Yolu'nun Kızıltoprak-Caddebostan arasındaki kesiminde yolda 5 tane rögar çukuru olduğunu belirten okurumuz, zeminle aynı seviyede olması gereken bu rögar kapaklarının 15-20 cm daha aşağıda olduğunu ifade ederek, bu çukurlardan birine giren bir aracın yolda kaldığını anlatıyor. Bu çukurların epeydir bulunduğunu söyleyen okurumuz, ilgililerin konuya eğilmesini istiyor.

Takside

100.000'lik sendromu

PEKÇOK okurumuzdan aldığımız bir şikayet var ki, daha çok Anadolu Yakası'nda yoğunlaşıyor. Konu, takside 100 binlik-5 milyonluk karmaşası. Özellikle kadın okurlarımızdan aldığımız bir şikayet bu. Taksi sürücüsüne ücreti ödemek için

5 milyon verdiklerini, sürücünün ise ‘‘100 bin verdiniz’’ diye iddia ettiğini anlatıyorlar. Bir değil, iki değil, üç değil. Hep aynı öykü, aynı şikayet. Bu duruma meydan vermemek için önlem almaktan başka çare yok. Yeri gelmişken en azından muzip bir komşumuzun bu konuda nasıl önlem aldığını aktarmak isterim. Daha önce başına geldiği için yoğurdu üfleyerek yiyen komşum çareyi ‘‘ huysuz ve cimri biri’’ izlenimi vermekte bulmuş. ‘‘Eğer öyle çok uzak mesafe gitmiyorsam, taksiye bindiğim andan itibaren hayat pahalılığı konusunda söylenmeye başlıyorum. Sonra da 'işe bak, cüzdanımda yalnızca 5 milyon kalmış, Sadece 5 milyon' diyerek huysuzlanıyorum’’ demişti. (Bir sefer de ‘ uğur paramı veriyorum’ demiş!) O böyle önlem alıyor.

Ne dersiniz?

Sokak karanlık

ŞİŞLİ

ŞİŞLİLİ bir okurumuz Kocamansur Sokak'taki ağaçlandırma çalışmalarından dolayı sokak sakinlerinin çok memnun olduğunu, ancak bir sorun yaşadıklarını belirtiyor. Elektrik direklerindeki aydınlatmanın yetersizliği yüzünden akşamları eve dönerken tedirgin olduklarını anlatan okurumuz, sokaklarının tıpkı Hanımefendi Sokak ya da Perihan Sokak gibi ışıl ışıl olmasını istediklerini ifade ediyor.

Sokakta keşmekeş

ACIBADEM

ACIBADEMLİ bir okurumuz, Özel Acıbadem Hastanesi'ne gidiş gelişlerin kolaylaşması için Tekin Sokak'ta bir düzenleme ile yön değıişikliği yapıldığını belirtiyor. Ne var ki hastanenin bitişiğindeki Sabancı Sitesi sakinleri dışında kimse getirilen kurallara uymuyormuş. ‘‘Hastaneye gelen ziyaretçiler araçlarını gelişigüzel sokağa, özel park alanlarına park ediyorlar. Tek yön levhalarına uymuyorlar. Kendilerine ters yönde oldukları hatırlatıldığında kavga çıkarıyorlar.’’ Okurumuz denetleme getirilmesini ve hastane yetkililerinin ziyaretçileri araç parkı konusunda yönlendirmelerini öneriyor.

ALKIŞLAR

Samandıra'ya padişah çeşmesi

SAMANDIRA Belediyesi Hünkar Vadisi'ne beş musluklu bir çeşme yaptırdı. Afyon mermeri ile dizayn edilen çeşmeye ormanlık alandan fışkıran kaynak suyu bağlandı. Çeşmenin yerinin Fatih Sultan Mehmet'in sefere çıktığında otağ kurduğu yer olduğunu belirten Belediye Başkanı Abdullah Bayram, bu suyun özellikle böbrek rahatsızlıkları için şifalı olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!