Güncelleme Tarihi:
YÖNETENLERİN DİKKATİNE
Şehrimin trafik günleri
Bir zamanlar İstanbul'da trafik sorunu yoktu. Yok, masal anlatmıyorum, ben o zamanı hatırlıyorum. Trafik sıkışıklığı, trafik yüzünden randevulara, işe geç kalma diye bir durum yoktu. Geç kalma nedeni, ya lodos, ya da sis yüzünden vapurların işlemeyişiydi daha çok. Ulaşımla ilgili bir sorun da arabalı vapur kuyruğu çilesiydi.
Öyle fazla trafik ışığı ve yaya geçidi de yoktu.
Zaten otomobil sayısı da fazla değildi.
Sonra gitgide yollar kalabalıklaştı.
Trafik sorununun bir ucu hep bir şeye dayandırılır ya, hatırlıyorum, trafik sorununun ilk adı ‘‘Arefe günü trafiği’’ idi. Hemen hemen herkes Arefe günleri bu trafik sıkışıklığını konuşur oldu ve anlamsızca hafta içi bir gün yoğun trafikle karşılaşılırsa, ‘‘Arefe günü trafiği gibi’’ denmeye başlandı.
Yollar daha da kalabalıklaşıyordu.
Bir de baktık ki, ‘‘cuma akşamı’’ trafiği, hiç de Arefe günü trafiğini aratmıyordu.
Ve trafik kaosunun adı kondu: Cuma trafiği. Sonra, ‘‘yağmur’’ trafiği, cuma trafiğini solladı.
Sonra birinciliği ‘yağmurlu cuma’ trafiği aldı.
Hala en katmerli kaos nedeni.
Sonra tatile gidiş trafiği.
Tatilden dönüş trafiği.
Okulların açılış trafiği...
Şimdi yollar tıklım tıklım.
Bir ihtimal daha var
Trafik bir yandan bizim yüzümüzden karışmaya devam ediyor diyelim. Öyle ya, cuma, Arefe günü, tatile gidiş.... Bunların tümü de bize ait nedenler.
Ya yağmur? Yağmur dansı için dışarıya çıkmadığıııza göre, ‘‘dışardan’’ bir neden.
Acaba yağmur faktörü dışlanabilir mi?
Artık her an trafik sıkışıklığı yaşanıyor.
Ama her durumun bir ‘‘ekstra’’sı vardır, yağmur; işte en ‘‘baba’’ trafik kaosu nedeni olmayı sürdürüyor.
Dün herkes gibi, ben de yağmurda işe gittim. Tabii ki trafik sorunu vardı. Ama bir de yollara baktım. Epey uzun yol gittiğim için gözlem mesafesi ve tabii süresi de çok oldu.
Yağmurun yollarda olanlar için bir kabus olması biraz olsun önlenebilir diye düşünüyorum. Herşeyden önce kentin büyük bir bölümünde ciddi bir drenaj sorunu yaşanıyor. Her yerde sular birikiyor. Asfalt yollarda bile...
Kimi refüjler çöp ve çamur içinde, o çamur yayaların geçtiği bölüme dek uzanıyor. İnsanlar çamurlanıyor, üzerlerine su sıçrıyor.
Yeni yapılmış yollarda bile drenaj soruna rastlanıyor.
Aracınızla giderken bir bakıyorsunuz, bir su birikintisi... Ya çok derinse? Ne acayip bir soru değil mi? Ama soruyoruz, çünkü bir tekerleğin oraya girmesi, lastiğin yarılması gibi bir olasılık hep var.
Yağmuru durduramayız, ama etkisi; yollara, yollardaki insanlara olan etkisi en aza indirilebilir. Yağmur yağdığı gibi, yollarda kalmasa, birikmese, akıp gitse aslında ne büyük bir fark yaratırdı gündelik hayatımızda. (Bir düşünün, üst baş kuru, paçalar, ayakkabılar tertemiz.)
Yağmurlu bir gündü. Yoldaydım. Yollarda olduğum eski günleri hatırladım.
Okul ne zaman açılacak
BAYRAMPAŞA
Bayrampaşa'dan arayan ve Vatan İlköğretim Okulu'nda okuyan üç çocuğu olduğunu söyleyen bir okurumuz, okul depremde hasar gördüğü için öğrencilerinin geçici olarak başka okullara dağıtıldığını anlattı. Okurumuzun dediğine göre okulun hasarlı kısımları onarılmış, hatta badanası da bitmiş. Okurumuz, okulun neden artık açılmadığını soruyor ve ekliyor: ‘‘Çocuklarımın dağıtıldığı okullardan hiç memnun değilim, üstelik gittikleri okullarda da hasar var, bir an önce kendi okulları açılmalı’’ diyordu.
Yine kaçak kat
ÜSKÜDAR
Üsküdar, Selimiye'den arayan bir okurumuz, sokak sakinlerini rahatsız eden bir durumdan söz etti. Selimiye, Hamam Sokak, 8 No.'lu eski br binaya ek bir kat çıkılıyormuş. Daha önce yapılan şikayetler üzerine ek katın yapımı bu yaz durdurulmuş. Ancak okurumuz, birkaç aydır durdurulmuş inşaatta faaliyetin başladığını ve gece çalışıldığını bildirdi. Yandaki binalarda depremde çatlakların meydana geldiğini söyleyen okurumuz, ek kat yapımının yasa dışı olmasının ötesinde, depremde yanındaki binalara vereceği hasar yüzünden de çevre sakinlerini tedirgin ettiğini bildirdi.
Trafik ışıkları yanmıyor
MASLAK
Trafik ışıklarına en çok ihtiyaç duyulan yerlerden biri de herhalde öğrencilerin yoğun olduğu okul çevreleridir.
Maslak, Ayazağa, Işık Lisesi yaya geçidindeki trafik ışıklarının arızalı olduğu ve yanmadığı bildirildi. Bizi arnayan okurumuz, yoğun araç trafiğinin bulunduğu bölgede özellikle öğrenciler için bu durumun çok tehlike yarattığını, ışıkların bir an önce onarılmasının gerektiğini ifade etti.
Yönetenlerin dikkatine...