İstanbul'u Dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu Dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 1999 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

Sıradışı bir sıra

Dün Beşiktaş Nüfus Müdürlüğü'nde işim vardı. Az şekerli kahvemle sigaramı tüttürürken sıramı bekledim. Beklerken, ‘‘Renk ne kadar önemli’’, dedim kendi kendime. Kırmızıdan, nar çiçeğine, fuşya ve mora değişen renklerdeki bahçe çiçekleri miydi, bunları bana söyleten, yoksa daha ‘‘içsel’’ bir renk mi, bilemiyorum. Her ikisi de galiba.

Çantamla birlikte çalınan nüfus cüzdanımı yeniletmek için oradaydım. Aslında hiç de kolay olmamıştı. Birkaç kez gidip gelmem gerekti. Çünkü araya deprem girmişti ve kayıtlarım Sakarya'daydı.

Sıra çile demek değil mi?

Ama sonunda iş nüfus cüzdanımın yazılma aşamasına gelmişti ve görevli 20 dakika kadar beklemem gerektiğini bildirmişti. İçerde sigara içilmesi yasak olduğu için dışarıya çıktım, bahçede çay ocağının bulunduğu köşede bir masaya oturdum.

İçimde hiç sıkıntı yoktu. Bu, çok sıradışı bir durumdu. Çünkü ne olursa olsun, sıra can sıkar. Öylece sıkıntılı sıkıntılı dikilmek anlamına gelir sıra çünkü.

Çünkü kalabalık ve sıranın olduğu birçok yerde yalnızca bekleyenler değil, görevliler de sıkkın, bıkkındır. Hatta bir an kim olduğunuzu, nerede olduğunuzu unutur, bir Kafka öyküsündeki gibi acayip fikirlere, tuhaf paranoyalara kapılırsınız.: ‘‘Şu görevli inşallah bana gıcık olmaz da herşey rast gider’’ gibi düşünceler yoklar sizi. (Sanki tipiniz onaylanmazsa süresiz bekleme cezasına çarptırılacakmışsınız gibi.)

Ama bu bekleyişte hiç böyle alacakaranlık kuşağı unsurları yoktu. Bir masada, az şekerli bir kahve içiyordum. Sigaramı tüttürüyordum. Bahçede her türlü kırmızıya inat etmiş çiçekler, yanıbaşımda da benle konuşan bir kedi vardı.

Ben sıra bekliyordum

Binanın eskimeye yüz tutmuş vanilya sarısı duvarlarına vuran güneş ve çiçekler. Bol bol çiçekler. ‘‘Renk güzel şey’’ dedim kendi kendime.

Görevliler saat gibi çalışıyor, asla surat asmıyor, sizinle güleryüzlü konuşuyor, ufak tefek aksilikleri kimsenin suçu olarak görmüyor ve kimse sıkkın görünmüyor. Bu da bir‘‘renk’’ti aslında, daha içsel bir renk duygusu veriyordu bana.

Bir devlet dairesinde işim vardı, sıra bekliyordum. Canım hiç sıkılmadı.

Aklımda renkler kaldı...

Sokakta geçiş çok zorlaştı

NİŞANTAŞI

Nişantaşı, Bahtiyar Sokak'tan arayan bir okurumuz, bundan yaklaşık altı ay kadar önce sokakla ilgili olarak yapılan tadilat sonrası meydana gelen durumu anlattı. Sokak elden geçip kaldırımlar yenilendikten sonra araçların iki sıralı park etmesi sonucu sokağa giriş çıkış imkansızlaşmış. Okurumuz yalnızca pazar günleri ve gece 22.00'den sonra sokağın açıldığını belirterek, acil durumlarda yangın aracı veya ambulansın geçemeyeceğini belirtiyor.

Servis araçları sorun oldu

AKATLAR

Etiler'den e-mail gönderen bir okurumuz, okulların açılmasıyla birlikte semtlerinde yaşanan bir sorunu dile getirmiş. Bölgede fazladan bir trafik yoğunluğunu yaşanmaya başlamış. Okurumuz bunun bir nedeninin de Şişli Terakki Lisesi'nin servisleri olduğunu belirtiyor. Akatlar'da zaten çok dar olan sokağa servislerin üç sıra park etmeleri ve okula öğrenci getiren servislerin manevra yapma şansının olmaması yüzünden (arkada servisler sıra beklerken, servis araçları yolcularını okulda indirdikten sonra geri geri manevra yapmaya çalışıyorlarmış) trafik karmaşası yaşanıyormuş. Sokakta okul personel araçlarının da park halinde olması, geçiş sorununun iyice büyümesine neden oluyormuş.

Okurumuz, okulun en azından servis giriş çıkışı için uygun bir kapı yaptırmasının ve servis sürücüleri ile velileri yolu trafiğe kapatmayacak şekilde park etmeden kaçınmaları konusunda uyarmasının sonucu hafifleteceğini belirtiyor.

Yol düzeltilsin

PENDİK

Esenyalı'dan arayan bir okurumuz, semtlerine doğal gaz döşendikten sonra yolda asfaltlama çalışması yapıldığını, ancak çöküntüler meydana geldiğini bildirdi. Çukurdan geçilmeyen yolun düzeltilmesi isteniyor.

Yönetenlerin dikkatine...

Çöpler niye toplanmıyor?

FENERYOLU

Kadıköy, Feneryolu, Hambibey Sokak sakinleri adına faks gönderen bir okurumuz, dört apartmanın ortak bir sorununu dile getirmiş.

Hamdibey Sokak’a, İstasyon Caddesi’nden girişte, 1, 2, 3 ve 4. No’lu apartmanların çöpleri toplanmıyormuş.Okurumuz birçok kez bu durumu ilgililere iilettikleri halde kalıcı çözüm bulunmamasından şikayetçi. Şikayet edilen her sefer, 3-6 gün sonra çöpler toplanıyormuş. Okurumuz toplanmayan çöplerin sokaktaki çocuklar için tehlike yarattığını belirtiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!