Güncelleme Tarihi:
Kaçak kata izin vermeyelim
Deprem felaketi çok acı bir bedel karşılığı bize birşeyler öğretti. Hiçbir şey, ama hiçbir şey kayıplarımızı geri getiremez. Hepimiz, en küçüğümüzden en büyüğümüze, yönetilenlerden yönetenlere ‘‘keşke’’lerle yeterince hayıflandık. Şimdi artık gücümüzü toplayıp yeni bir dönem için zihinleri bileyip, kolları sıvamanın zamanı geldi. Çünkü çok acı bir bedel karşılığında, yaşadıklarımız, öğrendiklerimiz bize ders olup yol göstermeyecekse, yine toplumsal bellek zayıflığına uğrayacaksak, tarihin tekerrürü yine büyük bir trajedi olacak.
Deprem bize hiçbirşeyi öğretmediyse, ‘‘zemin ve bina’’ gerçeğini öğretti. Deprem kültürümüz olmadığı için, şimdiye dek yaşadığımız ev ya da bina konusunda ne kadar cahil olduğumuzu ancak öğrendik.
Ve kuşkular
Düşünüyorum da, yaklaşık 7-8 milyonluk İstanbul kentinde yaşayanlar ev alırken ya da kiralarken deprem kültürüne göre davranmış olsaydı; sözgelimi binaların depreme dayanıklılığı (zemin ve yapı) esas kriterlerden biri olsaydı alıcının gözünüde, müteahhitler ya da belediyeler bu denli rahat davranabilirler miydi? Bu açıdan yeni bir dönem başlıyor diye düşünüyorum. Bina konusunda artık daha bilinçliyiz.
Ama ne yazık ki alınacak dersler konusunda kuşkular da baki. Örnek mi? Delillerin yok edilmesi için enkaz kaçırılması, beton dökmenin sakıncalı olduğunun bildirilmesine rağmen inşaatların sürmesi gibi. Ve önemli bir nokta daha: Şu kaçak kat gerçeği. Kaçak katların binaların depreme dayanıklılığını azalttığının, hatta yakıma neden teşkil edebilmesi gerçeğine karşın ne yazık ki hala bu konuda ısrar edenler var. O halde bizlere burada bir iş düşüyor. Diyorum ki çevrenizde hala kaçak katta ısrar edenler varsa bize bildirin.
Bildirin, yazalım.
Anlamlı sorular
Adapazarı'ndan bir faks aldık. ‘‘Deprem soruları’’ başlığı ile kaleme alınmış. Özellikle iki soru, bu acı deneyimden bir ders anlamı taşıdığından aktarıyoruz.
1.Memur eylemi, öğrenci eylemi için köpek eğitip olaylarda kullanan yetkililer kurtarma amaçlı köpek eğitmeyi düşünmüyor mu?
2.İzmit Adapazarı arası 30 km’nin depremde beş saatlik yol olması, trafik akışınının sağlanamamasındandı. İstanbul ve Ankara'dan Yunus'ları göndermek kimsenin aklına gelmedi mi?
MİMAROBA
Seramikler döküldü
1. ve 3. Kısımlardan arayan okurlarımız, Emlak Bankası’nın yaptırdığı bu konutlarda ayrılmalar olduğunu duyurdu. Banyolarda seramiklerin de döküldüğünü belirten okurlarımız, yapıların güvenliğinden endişe ediyor.
SİLİVRİ
Evlerinizde tehlike yok
Silivri'den arayan okurlarımızın endişeleri üzerine görüştüğümüz belediye yetkilerinden aldığımız faksı yayınlıyoruz. Silivrili vatandaşlar depremden sonra evlerinin mühürlendiğini, belediyenin yaptırdığı bu konutların daha sonra açıldığını bildirmiş binalarının güvenliğinden endişe ettiklerini söylemişlerdi.
Silivri Belediyesi yetkilileri, binaları uzman olmadıkları için ilk aşamada önlem olarak mühürlediklerini, daha sonra uzmanlardan olumlu rapor alınca mühürleri söktüklerini belirttiler. Binalarla ilgili uzman raporu ise aynen şöyle:
‘‘Silivri, Yeni Mahallesi, Toplu Konutlar, Şirin, Em-AD, Önder, Üreticiler Kooperatiflerinde yaptığımız inceleme sonucudur. 7 kattan oluşan binaların giriş katlarında çoğunluğu sıva çatlağı ve bazı yerlerde de taşıyıcı olmayan duvarlarda çatlaklar gözlemlenmiştir. Taşıyıcı sistemlerin dayanıklılığını etkileyecek herhangi bir hususa rastlanmamıştır. Artçı sarsıntıların ana şoka yakın şiddette olması durumunda bile binaların hiçbir tehlikeye maruz olmadığı tarafımızıdan gözlenmiştir.’’
TUZLA
Hasar B Blokta
Tuzla'dan bize ulaşan okurlarımız, İstasyon Mahallesi, İstasyon Caddesi'ndeki Meltem Sitesi'yle ilgili bir düzeltme yapılmasını istiyor. Gazetelerde buradaki hasarın D Blok'ta olduğuna dair haberler yeraldığını belirten okurlarımız sitede meydana gelen hasarın D değil B Blok'ta olduğunu duyurdu.
GÖZTEPE
İlgilenen yok
Hızır Bey Caddesi, Küme Sokak, Karatay Apartmanı'ndan bize ulaşan okurlarımız binalarında ciddi hasar olmasına karşın ilgilenen olmamasından şikayetçi. Belediyenin başvurularını yanıtsız bıraktığını söyleyen okurlarımız, kriz masalarından da yanıt alamamış. İTÜ ise ilk aşamada Bakırköy ve Avcılar'la ilgilendiğini bildirmiş. 'Bina başımıza mı çöksün?! diyen okurlarımız, yetkililerin ilgisini bekliyor.
BEYLİKDÜZÜ
Çatlaklar endişe veriyor
Jet-PA Yapı Kooperatifleri, JetPA-1 Bölümü'nde, kolon ve bodrumlarda büyük hasar olduğunu bildiriliyor. Okurlarımız, meydana gelen çatlakların endişe verici boyutta olduğunu belirtiyor.
ERENKÖY
Pazar yine kuruldu
Erenköy, Tellikavak ve Çelebi Sokak sakinleri adına bize faks gönderen bir okurumuz semtlerinde kurulan pazarla ilgili endişelerini dile getimiş. Semtlerinde kurulan geniş çaplı pazarın, sokakları işgal ettiğine ve acil bur durumda büyük sorunlar yaratacağına değinen okurumuz, önceki hafta güvenlik nedeniyle pazarın kurulmadığını, ancak geçen hafta yine kurulduğunu belirtiyor.
Okurumuz zaten normal zamanda sokaklardaki geçişin engellenmesine dair sakıncaların yaşandığı semtlerinde pazarın, semt sakinlerince herhangi bir acil durumda sorun yaratmayacak bir alana taşınmasının istendiğini ifade ediyor.
TEŞVİKİYE
Bina yana kayıyor
Şakayık Sokak, 12/8 numaralı adreste ikamet eden bir okurumuz kendi binalarının hemen yanındaki binanın yeni bir apartman yapılacak diye yıkıldığını ancak dört senedir hiçbir faaliyet olmadığını bildirdi. Yaşanan sarsıntılarla binalarının boşluğa doğru kaydığını söyleyen okurumuz yetkililerin dikkatini çekiyor.
ESENYURT
Minarenin onarılması gerek
Saadetdere Mahallesi'ndeki, mahalleyle aynı adı taşıyan caminin minaresinde, deprem sırasında önemli çatlaklar oluştuğunu söyleyen okurlarımız caminin bu yüzden kapalı tutulduğunu söylüyor. Okurlarımızın söylediklerine göre caminin yeniden açılabilmesi için minarenin onarılması yeterli.
KÜÇÜKÇEKMECE
Derhal kapattılar
Tepeüstü Mahallesi, Hürriyet Caddesi 6 numaralı inşaat halindeki binada, deprem sırasında önemli hasar meydana geldiği ama bu hasarın binanın inşaat görünümünden yararlanarak depremin hemen ertesi günü kapatıldığını söyleyen semt sakinleri, tetkik yapmaları için yetkilileri uyarıyor.
ESENYURT
Sesimiz, acımız duyurulmadı
Esenyurt İncirtepe Mahallesi sakinleri adına bir okurumuzun kaleme aldığı faks hayli düşündürücü.
Okurumuz, deprem felaketinin ağır zarar verdiği Avcılar'a sınır olan Esenyurt'ta da insanların öldüğünü, yıkımların olduğunu hatırlatarak görsel ve yazılı yayınlarda beldelerinin gördüğü zarara dair yeterli enformasyon akışının olmamasına dikkat çekiyor.
Beldelerinin Avcılar, Bağcılar ve diğer yerlerden aşağı kalmayacak şekilde depremden etkilendiğini, 7 katlı, 5 katlı binaların yıkıldığını ve birçok binanın ağır hasar görerek oturulmaz durumda olduğunu belirten okurumuz, imar durumunun 3 kat olduğu Esenyurt'ta 5, 6, 7, 8 katlı yüzlerce binanın bulunduğunu vurgulayarak şöyle devam ediyor:
‘‘İncirtepe ve Örnek mahallelerimizde binalarımız çökmüş, insanlarımız hayatını kaybetmiştir. Ayrıca yüzlerce binanın da yıkılması gerekmektedir.
Beldemizde sayıca çok az olan okullarımız da zarar görmüş, binalarda çatlaklar oluşmuştur. 800 öğrenci kapasiteli okullarımızda 3000-4000 öğrenci eğitim görmektedir. Daha sonra oluşması muhtemel felaketler bizleri korkutmaktadır.’’
AVCILAR
Pazar artık kurulsun
Depremden bu yana Avcılar'da hiç pazar kurulmadığını anlatan okurlarımız artık bu semtte yeniden pazar kurulmasını istiyor.
İskele kuruldu, onarılıyor
Avcılar Lisesi'nin hemen yanında Bursa Uludağ Kebapçısı'nın bulunduğu beş katllı binada, depremde meydana gelen büyük hasarın iskele kurularak tamir edildiğini belirtenh okurlarımız yetkilileri uyarıyor.
YÖNETENLERİN DİKKATİNE
Hız bariyeri istiyoruz
SUADİYE
Suadiye, Çatalçeşme'den faks gönderen bir okurumuz, Tan Sokağı'nın devamı olan Havacı Binbaşı Mehmet Sokağı'nda oturduğunu belirterek sokak sakinlerinin ortak arzusunu dile getirmiş.
Yapılan bir düzenlemeyle daha önce sakin olan sokaklarında yoğun trafik akışının başladığını belirten okurumuz, hız yapan araçların çocuklar ve kediler için tehlike oluşturduğunu ve gürültüye maruz kaldıklarını anlatıyor.
Okurumuz, sokak sakinlerinin, tıpkı Tan Sokak'ta olduğu gibi araçların hız yapmasını engelleyecek, otomobillerin yavaşlamasını sağlayacak düzenlemenin Havacı Binbaşı Mehmet Sokak'ta da yapılmasını istediklerini belirtiyor.
Yönetenlerin dikkatine...
İnşaat gürültüsü
ŞİŞLİ
Şişli'de Sıracevizler Caddesi ile Çiftecevizlerderesi Sokağı'nın kesiştiği kavşakta Cevahir Holding'e ait büyük bir kompleks inşaatının sabaha kadar sürmesi, yarattığı gürültü nedeniyle çevre sakinlerini rahatsız ettiği (deprem öncesi) bildirilmişti.
Otobüs seferi konamaz mı?
MECİDİYEKÖY-ZEYTİNBURNU
Zeytinburnu'nda oturan ve her sabah, Gayrettepe'deki işine gitmek için iki vasıta değiştirdiğini (Zeytinburnu-Topkapı, Topkapı-Mecidiyeköy) ifade eden okurumuz, Mecidiyeköy'den sonra da Gayrettepe'ye kadar yürüdüğünü belirterek, akşamları eve dönüşünün de aynı şekilde olduğunu anlatıyor.
Mecidiyeköy'den Pendik'e otobüs olduğuna değinen okurumuz, kendisi gibi aktarmalı yolculuk etmek zorunda olan çok sayıda yolcunun olduğuna dikkat çekerek, pekçok kişi adına Mecidiyeköy-Zeytinburnu hattında işleyecek bir otobüs seferinin konmasını istiyor.
O kadar pis ki...
ÜSKÜDAR
Faks gönderen bir okurumuz, Üsküdar ile Harem arasında bulunan Balıkçılar İskelesi ve lokallerinin bulunduğu yerin pisliğinden şikayetçi. Bölgedeki kirliliğe ek olarak denize de çöp atıldığını belirten okurumuz, altı yaşındaki kızının ‘‘Bu pislik niye?’’ sorusunu cevaplayamadığını belirtiyor. Okurumuz, esnafa, sahili ve çevreyi temiz tutmaları için çağrıda bulunuyor.