Güncelleme Tarihi:
BU OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ
Valiliğin İstanbul'a 17 yeni ilçe kurulması önerisine farklı çevrelerden değişik tepki ve öneriler gelmeye devam ediyor. Projenin maliyetinin yüksek olacağı eleştirisine karşı İstanbul Gönüllüleri Başkanı Remzi Kozal kentin üçe bölünmesini önerdi.
İstanbul üçe bölünsün!
Hafta başından bu yana sürdürdüğümüz 'İstanbul'a yeni ilçeler' tartışması, farklı çevrelerden gelen görüş ve tepkilerle sürüyor. Daha önce bölünmesi istenen ilçelerin belediye başkanlarının, ilçe olması düşünülen beldelerin belediye başkanlarının, uzmanların, vilayetin ve İstanbulluların bu konudaki görüşlerini duyurmuştuk.
Bunların çoğunluğu valiliğin hazırladığı yeni ilçeler projesini destekliyor ancak, Güngören Belediye Başkanı gibi bu projenin getireceği maliyetin de düşünülmesi gerektiğini savunanlar da var. Merter'in ayrılarak, ilçesinin bölünmesine karşı çıkan Yahya Baş, görüşünü şöyle dile getirmişti: ‘‘Bunlar devlet için için boşuna masraf, boşuna külfet. Devletime acıyorum.’’
Yayınladığımız bu açıklamanın ardından konuyla ilgili değişik bir yaklaşım da İstanbul Gönüllüleri'nden geldi. Başkan Remzi Kozal, grup adına yaptığı açıklamada, kent için üç alt bölge önerisini ortaya attı.
Yeni ilçeler önerisine yöneltilen maliyet eleştirilerini yerinde bulduklarını söyleyen Kozal, bu endişeleri ortadan kaldırmak için oluşturdukları formülü şöyle açıklıyor:
‘‘Yeni ilçelerin hem idari binalar, hem de araç gereç açısından büyük ihtiyaçlar doğuracağı kesin. Bunlar önemli bir mali yük oluşturuyor. Ancak gözönüne alınmayan bir nokta var: O da özellikle araç gereç konusunda belediyelerde ortaya çıkan atıllıklar. Bir ilçe belediyesi, örneğin bir süpürme makinesini ancak kendi ihtiyacı ölçüsünde kullanıyor. Oysa, ilçeler arasında bu tür kullanım kolaylıklarını oluşturacak bir mekanizma olsa, hizmet maliyeti çok aşağılara düşecektir.’’
Büyükşehir tıkandı
Kozal bunun için İstanbul'un üçe bölünmesi gerektiğini savunuyor. En tepede yine bir büyükşehir yönetimi olacak ama bu merkezi yönetim koordinasyondan sorumlu sembolik bir makam olacak. Onun altında ise bölge belediyeleri olacak. Kozal alt bölgeleri şöyle sıralıyor: Ümraniye merkez olmak üzere Anadolu Bölümü, Şişli merkez olmak üzere Kuzey Haliç Bölümü ve Fatih-GOP-Bakırköy üçgeninden oluşan Güney Haliç Bölümü. Bu yönetimler kendi bölgelerinde anakentin görevlerini üstlenecek ve altlarında bulunan ilçe yönetimlerinin eşgüdümünü sağlayacak. Bir örnekle açıklamak gerekirse, Beyoğlu Belediyesine alınan bir otomatik süpürge, İstiklal Caddesi'ni süpürdükten sonra garajda yatmayacak; oradan Harbiye'ye, oradan da Şişli'ye kadar devam edecek.
İstanbul Gönüllüleri Başkanı Kozal bu sistemin ilçelerle birlikte hayata geçirilmesi gerektiğini savunuyor: ‘‘Büyükşehir kilitlenmiş durumda. Sıkıntı biraz da oradan kaynaklanıyor. Ama böyle bir sistemle mali kuşkuları da ortadan kaldırmış oluruz.’’
İstanbul'da yapılaması istenen idari reformla ilgili görüşlerinizi bekliyoruz. Tartışmayı bütün cepheleriyle sizlere bildirmeyi sürdüreceğiz. Çünkü bu olayın takipçiyiz.
YÖNETENLERİN DİKKATİNE
Tankerler ne bekliyor?
YENİKÖY
Yeniköy'lü bir okurumuzdan bir faks aldık. Ana cadde üzerinde, Yeniköy Shell benzin istasyonunun önünde, otobüs durağında iki benzin tankerinin park etmesi semt sakinlerini tedirgin ediyormuş. Okurumuz, geçenlerde bir aracın park halindeki tankerin altına girdiğini hatırlatarak, ‘‘Önlem almak için bir facianın olması mı gerekiyor’’ diye soruyor.
Belediyenin unuttuğu bir semt...
MALTEPE
Maltepe, Zümrütevler, Subay Evleri, Nazmi İlker Sokak sakinlerinin ciddi bir sorunu var: 10 yıldır belediyeden konteynırlardan çöp toplanması dışında hiçbir hizmet görmediklerini söylüyorlar. Semt sakinleri adına bizi arayan okurumuz, ‘‘Sokağımızı kendi imkanlarımızla temizletiyoruz, hiç değilse ayda bir sokak temizliği yapılsın,’’ diyordu. Kaldırım ve yolların da bakımsız olduğunu, belirten okurumuz, iki önemli soruna daha değindi: Sokaklarında geçici ruhsat verilmiş olan EPAŞ Demir Deposu’na gelen TIRlar, PTT'ye ait 1317 no'lu kutuya hasar vermişler. Ayrıca bu TIRlar sağlık ocağının ambulanslarının geçişine engel oluyorlarmış.
Semt sakinleri Maltepe merkezine hizmet götürlürken neden kendilerinin bundan mahrum bırakıldığını soruyorlar.
Yönetenlerin dikkatine...
Ağaçları kesmeye kalktılar
FINDIKLI
Fındıklı Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakulütesi Heykel Bölümü öğrencileri, bir önceki akşam atölyede çalışırken, bahçede üç kişinin ağaç kesmeye başladıklarını farketmişler. Öğrendiklerine göre sözkonusu alanda yönetim binası yapılacakmış. Öğrencilerin tepkisi üzerine gece ağaç ağaçları kesmekten vazgeçmişler. Pek çok öğrenci gece ağaç kesilmesini önlemek için biraraya gelerek Fındıklı Parkı'nda nöbet tutmuşlar. Öğrenciler fakülte dekanı Tamer Başoğlu'ndan açıklama bekliyor.
Kavşakta sinyalizasyon
BOSTANCI
Faks gönderen bir okurumuz, Bostancı-E5 köprüsü ve onun sahile inen bağlantı yolu Dr. A. Nihat Tarlan Caddesi ile Özlem Sokak kavşağında trafik ışıklarınının bulunmayışına dikkat çekerek sinyalizasyon gerektiğini belirtiyor.