Güncelleme Tarihi:
BU OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ
Vilayetin raporuna destek
Pazartesi günü duyurduğumuz ‘‘İstanbul'a 17 ilçe daha’’ başlıklı haberimize kentin her yerinden olumlu tepkiler yağıyor. Belediye başkanları, İstanbullular ve çeşitli kuruluşlar valiliğin ilçe sayısının artması yönündeki raporuna destek verdiklerini açıklayarak siyasileri göreve davet ediyor.
Hatta Valiliğin İçişleri Bakanlığı'na gönderdiği raporu yetersiz bulup ilçe sayısının daha da artması gerektiğini savunanlar da var. İstanbul Gönüllüleri Grubu adına görüş açıklayan başkan Remzi Kozal ilçe nüfuslarının yüz bin civarında tutulması gerektiğini ve ilçe sayısının 100’e kadar çıkarılabileceğini söylüyor:
‘‘İstanbul'daki şehir işletmeciliği bu düzenlemelerle rayına oturacak değil ama, en azından rahatlama için ilk adım atılmış olacak. Kentin ilçe sayısının 45'e çıkarılması çalışmalarını olumlu karşılıyoruz.’’
Güneşli kafaya koydu
Valiliğin raporu, ilçe olması için adı geçen yerlerden en çok Merter'de etki yarattı. Bize telefonla ulaşan birçok Merterli kararı sonuna kadar desteklediklerini belirtiyor ve gecikmiş bu kararın çıkabilmesi için kendilerine düşeni yapmaya hazır olduklarını söylüyor.
Güneşli'de ise ilçe olmak isteği fiiliyata döküldü bile. Bize bölgede oluşturdukları partiler arası komite adına açıklama yapan Ali Eroğlu (DSP) bu konuda muhtarlarla toplantılar düzenlediklerini, siyasi parti ayrımı yapmaksızın milletvekilleri üzerinde baskı kurmak için temasa geçeceklerini söyledi. Güneşli Merkez Muhtarı Atik Yağmur ise ellerinde ilçe olmak için toplanmış 30 bin imza bulunduğunu haber verdi.
Her iki bölgede de ilçe olmaya gösterilen en önemli gerekçe bağlı bulundukları belediyelerin 'nasılsa bir gün ilçe olacaklar' diye bu bölgelere yatırım yapmaması.
Yeni ilçe kurulmasına karşı açık açık dile getirilen şimdiye dek tek olumsuz tepki ise Üsküdar'dan. Üsküdar İmar ve Kültür Derneği’nin yaptığı yazılı açıklamada Ankara'ya gönderilen raporlarda ilçe olması için adı geçen Çamlıca Tepeleri'nin ilçenin ayrılmaz bir parçası olduğu vurgulandı ve bir de ithamda bulunuldu: ‘‘Bizce bu kararın arkasında başka nedenler aramak gerekiyor.’’
Kemerburgaz istisna
Yeni ilçeler tartışmasına başka bir boyut da Kemerburgaz'dan geldi. Kemerburgaz Birliği Yönetim Kurulu adına bizle görüşen Başkan Erdoğan Budak şimdiye kadar pek üzerinde durulmayan bir önemli konuya dikkat çekiyor:
‘‘İstanbul'da ilçe kararları alınmadan önce hep o yerlerin mahvolması beklenmiştir. İşte Sultanbeyli örneği önümüzde. Yerleşim birimleri birer gecekondu yığını olduktan sonra ilçe belediyesine kavuşmuş ve ilçe olduktan sonra sorunları çözülememiştir.
Oysa Kemerburgaz ve birkaç yer için hala bir şans var. İlk defa bir yerleşim birimi daha bozulmadan, istila edilmeden insanca yaşamın gerektirdiği normlarda en baştan yapılanabilir. Ve bu sadece İstanbul'a değil, bütün Türkiye'ye örnek olur.
55. Hükümet'in Kemerburgaz'la ilgili almış olduğu doğru kararın 57. Hükümet'çe de kabul göreceğini umuyor ve bekliyoruz.’’
Yeni ilçeler konusunda bize ulaşacak görüş ve fikirlerinizi, bu konudaki gelişmeleri bildirmeye devam edeceğiz. Çünkü bu olayın takipçisiyiz.
Savaş ÖZBEY
Merter’den yoğun talep var
Valiliğin İçişleri Bakanlığı'na gönderdiği raporda ilçe olması için adı geçen yerler içinde en çok Merter'den talep var. Gazetemizi telefon, e-mail ve faks yağmuruna tutan Merterliler, ilçe olabilmek için her türlü katkıya hazır olduklarının altını çiziyor. İşte Merter'den aldığımız görüşlerin bazıları:
Kadriye Alkan: ‘‘Artık ilçe olmak hakkımız. Her işimizi Güngören'de görmek zorundayız. Bu eziyetten bıktık.’’
Ersan Çolakoğlu: ‘‘Dağ gibi sorunlarımızla Güngören Belediyesi başedemiyor. İhtiyaçlar çoğaldı çünkü nüfus artıyor.’’
Şükran Küçükoğlu: ‘‘Eksiklerimiz çok fazla. En başta güvenlik. Polis sayısı yetersiz, bir karakolumuz bile yok.’’
Bahattin Katıkçı: ‘‘Güngören bize üvey evlat muamelesi yapıyor. Bildirdiğimiz sorunlar çözülmüyor, bu yüzden ilçe olmak istiyoruz.’’
Beldeler ne diyor?
İlçe olması için adı geçen beldelerin belediye başkanları genel olarak bu raporu destekliyor. İlçe olmakla birlikte birtakım serbestlikleri kaybedeceklerini belirten başkanların kaygısı, işin içine siyasi hesapların karışması.
Bayram Eminer (Arnavutköy Belediye Başkanı):
‘‘Beldemizde nüfus kağıdı almak için bile üç gün uğraşmanız gerekiyor. İlçe olma işini öteden beri biz de takip ediyoruz. Şu anda belediyenin hiçbir sosyal hizmeti yok. Altyapı sorunlarımızı daha hızlı çözebiliriz.’’
Hüseyin Avni Sipahi (Sultançiftliği Belediye Başkanı):
‘‘İlçe olmak bizim bağımsızlığımızı etkiler çünkü şu anda 1580'e (Mahalli İdareler Kanunu) taki var. Ama yine de Sultançiftliği siyasi profil olarak uçlarda bir yer olmadığı için memnuniyet duyarız.’’
Abdullah Bayram (Samandıra Belediye Başkanı):
‘‘Bu konuda 1994'ten bu yana bir hayli uğraşımız oldu. Herşeyden önce Samadıra'nın ulaşımı ilçe olmaya çok müsait. Beldemiz nüfus olarak İstanbul'da ikinci büyük belde. Bu kararın alınmasında çok bile gecikildi.’’
Murteza Işık (Bahçeşehir Belediye Başkanı):
‘‘İlçe olmayı tabii ki gönülden isteriz ama siyasi ayak oyunlarına dikkat edilmesi gerekiyor. Burası yapı olarak karışık. Mesela civar köyler bize bize bağlanırsa çok faydası olacağını düşünmüyorum.’’
YÖNETENLERİN DİKKATİNE
Yıkıldı yıkılacak
EYÜP
Eyüp, Arpacı Hayrettin Sokak'taki ‘‘Tarihi Eser’’ yıllarca yetkilileri boşuna bekledi. Hala bekliyor. Arkadaşımız Faruk Eskioğlu, pek çok benzeri tarihi eserin koruma altına alınıp, bakım görürken, kaderine terkedilmiş bu tarihi eserin semt sakinleri için tehlike yarattığını belirtiyor.
Semt sakinleri endişeli
Cumbalarından tahtaların döküldüğü bu ev, ciddi boyutta çevreyi tehdit ediyor. Sokaklarında her zaman çocukların oynadığı semtin esnafı da evin sergilediği manzara karşısında ilgililerin bir an önce önlem almasını istiyor.
İlk fırtınada yıkılacakmış izlenimi veren bu tarihi yapının durumuna daha önce sütunlarımızda yer vermiştik. Ancak bir sonuç alınmadı.
Semt sakinlerinin endişelerini dile getirmede bir kez daha aracı oluyor ve ilgilileri geç olmadan önlem almaya çağırıyoruz.