Güncelleme Tarihi:
BU OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ
Atatürk Ormanı için soyundular
Florya Atatürk Ormanı'nda inşa edilen hayvanat bahçesini protesto etmek için geçtiğimiz cumartesi günü orman girişinde bir protesto gösterisi düzenleyen çevreciler, tepkilerini soyunarak dile getirdiler. Kamuoyunun dikkatini çekmek için düzenlenen protesto eylemine 'Çıplak eylem' adını veren Yeşil Kuşak Çevre Gönüllüleri adına bir açıklama yapan başkan Avukat Sadi Ergün neden böyle bir yol seçtiklerini şöyle açıkladı:
‘Hayvanat bahçesi bahane’
‘‘Çıplak olarak orada bulunmamız ne kadar garip bir durum oluşturuyorsa, bu ormanın tahrip edilmesi de o denli yersiz bir girişim. Söz konusu yeşil alan Atatürk'ün İstanbullara ve büyükşehir belediyesine bir emaneti. Bu alanın hayvanat bahçesi kuracağım bahanesiyle eğlence ve alışveriş merkezine dönüştürülmesine sonuna kadar karşı koyacağız.’’
Büyükşehir Belediyesi'nin 1992 yılında orman içinde hayvanat bahçesi kurma çalışmasına giriştiğini belirten Sadi Ergün, İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nin projeye onay vermemesi üzerine alanın geçen yıl Büyükşehir Belediyesi tarafından 10 yıllığına bir şirkete kiralandığını söyledi. Eyleme TEMA adına katılan bölge sorumlusu Abdurrahman Aydın da vakıf olarak Atatürk Ormanı'nın kurtarılması için yapılacak her faaliyete destek olacaklarını belirtti.
‘Kesmeyeceğiz, dikeceğiz’
Ancak çevrecilerin bu açıklamalarına karşın, bölgeyi büyükşehirden ihale yoluyla kiralayan Bahçıvan Limited adlı şirketin yetkilileri, ormanda herhangibir tahribin sözkonusu olmadığının altını çiziyor. Çevreci yaklaşımında hiçbir biçimde ödün vermeyeceğini taahüt eden şirket, bu taahütün belediye ile yapılan ihale şartnamesinde de belirtilmiş olduğunu bildiriyor. Şartname uyarınca alan dahilinde tek bir ağacın bile kesilmeyeceğini ve ağaçlara zarar verilmeyeceğini duyuran şirket yetkilileri, yapılması planlanan botanik bahçesi kapsamında ilave ağaç dikiminin de öngörüldüğünü söylüyor.
Atatürk Ormanı hem kentimizin azalan yeşil alanlarından biri, hem de Atatürk'ün İstanbul'da bizzat talimat vererek oluşturduğu değerli bir hatırası. Sivil toplum örgütlerinin ve Floryalıların haklı endişelerini anlıyoruz ve bu olayı bütün yönleriyle duyurmaya devam edeceğiz.
Eğer çevrecilerin iddia ettikleri gibi burada hayvanat bahçesi, botanik parkı vaatleri göz boyamak içinse, eğer şirket belediye ile imzaladığı şartnamenin aksine burada bir yeşil kıyımına girişirse bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağız diyoruz.
ALKIŞLAR
Kaçaklar tek tek tesbit ediliyor
Köşemizde daha önce İstanbul'daki kaçak elektrik kullanımının yüzde otuzlara vardığını haber vermiş ve elektrik dağıtımcılarının bu konuda İstanbulluların desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtmiştik.
Yazımızda fatura ödeyenlerle ödemeyenler arasındaki haksızlıklara son vermek için yaptığımız çağrıya ilk yanıtlar gelmeye başladı. 'Haznedar ve Maslak'tan yoğun kaçak elektrik ihbarları alıyoruz' duyurularımızın sonucunda harekete geçen Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. yetkilileri yaptıkları taramalar sonucunda bu iki bölgede toplam 21 adet kaçak kullanım tesbit ettiklerini bildirdi. Kaçak kullanımlar için mevzuatın uygulandığını anlatan yetkililer İstanbullura teşekkür ediyor ve desteklerinin devamını diliyor.
YÖNETENLERİN DİKKATİNE
‘‘Ağaçları askerler korusun’’
YAKACIK
Bize faksla ulaşan bir okurumuz Sarıgazi Kışlası'nın sınırları içinde kalan ormanlık alanın bazı kişiler tarafından tahrip edildiğini bildirdi: ‘‘Akşam servisle evimize giderken kışlanın Kartal turnikelerine bakan cephedeki kavşakta trafik durdu, neden biliyor musunuz? Çünkü ormanı katletmekten dönen insanlar, karşıdan karşıya kestikleri güzelim ağaçları geçiriyordu. Yaklaşık on kişilerdi. Kışlanın havaalanı filan da olduğu için üç kat tel örgüler var ama bütün bu barikatlar aşılarak bu iş yapılıyor. Durumu yanlış hatırlamıyorsam 28 Nisan akşamı nöbetçi olan Mustafa adındaki asteğmene bildirdik. Bana üstlerine rapor edeceğini söylemişti ama değişen birşey yok. Ağaç katliamını önlemek için oraya nöbetçi asker dikebilirler. Bazı kimseler vicdan yoksunu oldukları için ancak bu yolla ağaçları koruyabiliriz.’’
‘‘Billboadlar ne zaman kalkacak?’’
BOSTANCI
Bize Bostancı'dan bir şikayetlerini ileten okurlarımız, seçimlerin arifesinde Bostancı-Maltepe sahilyoluna dikilen billboardların kaldırılıp kaldırılmayacağını soruyor: ‘‘Yerel seçimler öncesine kadar Kadıköy-Maltepe sahiline görüntü kirliliğine fırsat vermemek için değil megaboard, billboard bile koydurtmayan Selami Öztürk, buraya konulan iki megaboardu kaldırtmayı düşünüyor mu? Megaboardların birindeki Zülfü Livaneli fotoğrafı söküldü ancak üzerinde kendi resmi olan öylece duruyor. Bu görüntü kirliliğinin son bulmasını istiyoruz.’’
Yönetenlerin dikkatine...
Tak bariyer, sök bariyer...
ANADOLU HİSARI
Bize Kavacık'tan ulaşan bir okurumuz, Kavacık Köprüsü'nden Anadolu Hisarı'na inen yoldaki durumu anlatıyor. Hergün iki-üç kazanın olduğu yolun durumuna köşemizde daha önce de değinmiştik ancak anlaşılan o ki hiçbir önlem alınmamış, sadece meydana gelen kazaların zararı giderilmekle yetiniliyor: ‘‘Yol kenarındaki bariyerler yeni değişmiş olmasına rağmen, yine hurdaya döndü. Geçen seneden bu yana orta röfüjde ne ağaç, ne de elektrik direği kaldı. Şimdi yine ağaçlandırdılar ama ağaçlardan iki tanesi yeniden darbe aldı. İlgililerden ricamız hem can, hem de mal güvenliğini tehdit eden bu yoldaki hatanın bir an önce giderilmesi.’’
‘‘Milli servet heder oluyor’’
SİLİVRİ
Bize Semizkumlar Sitesi'nden faksla ulaşan okurlarımız 1978'den bu yana devam eden elektrik sorunlarını bildirmiş. Nüfusun hızla artması sonucu elektrik hatlarının ve trafolarının bu yükü kaldıramadığından yakınan okurlarımız, düşük voltaj nedeniyle elektrikli aletlerin sürekli bozulduğunu anlatıyor. Müraacatlarına '40 metrekarelik arsayı verin, trafo yapalım' yanıtını aldıklarını söyleyen okurlarımız, bölgede herkesin arsasına evini yaptığını ve bunu yerine getirmenin imkansız olduğunu belirtiyor. Okurlarımız trafo için gereken alanın boş arsalardan birinin istimlak edilerek sağlanmasını istiyor.