Güncelleme Tarihi:
BU OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ
Tarihi çeşmenin yok edilmesine tepkiler büyüyor
Caferağa Çeşmesi vakası
ÜMRANİYE
Ümraniye'deki tarihi çeşmenin bir inşaat uğruna yıkılması semt sakinlerinin tepkisini çekmeye devam ediyor. Onlar üzüntü ve isyanlarını dile getirmenin ötesinde soruyorlar: Neden, nasıl? Biz de bu soruları yetkililere aktarıyoruz.
Ümraniyeliler hem üzgün, hem öfkeli. Çünkü semtlerinde çok değer taşıyan az sayıdaki tarihi yapıdan biri, Caferağa Çeşmesi, göz göre göre yok edildi. Ümraniye Alemdağ Caddesi'nde, Caferağa Camii'nin karşısında, Terkos suyu gelene kadar yıllarca semtin su ihtiyacını karşılamış, 100 yılı aşkın bir geçmişi günümüze taşıyan çeşmenin kaderi haftalar öncesinde endişe kaynağı olmuştu semt halkında. Çünkü tapu mülkiyeti Ümraniye Belediyesi'ne ait olan çeşmenin bitişiğinde bir inşaat yapılıyordu, çeşmenin çevresi de inşaatın koruyucu perdeleriyle kapatılmıştı. Çevre sakinlerinin kaygıları büyürken Ümraniye Camiilerini Koruma Derneği Başkanı Hüseyin Kukul, Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Ümraniye Belediy Başkanlığı ile defalarca görüşüp, yazışarak bu kaygıyı dile getirmiş. Çeşmenin başına gelecekleri bilirmiş gibi yetkilileri birçok kez uyarmış. Peki sonuç: Semt sakinleri seçimlerden hemen önce çeşmenin dozerle paramparça edildiğini bildiriyor.
Dediklerine göre çeşmenin kitabe ve mermer kaidesi müteahhit firmaya verilmiş.
Hüseyin Bey, 8 Şubat 1999 tarih, 195-40 ruhsat ile Belediye izni ile inşaat yapımına başlandığında yıkılma ihtimalini göz önünde bulundurarak Dernek adına Vakıflar Bölge Müdürlüğünü; 06.99/372 sayılı yazı ile de Ümraniye Belediyesi'ni durumdan haberdar etmiş. Belediyenin 16.02.1999 tarihli yazılı cevabında yapılmakta olan inşaatın ayrı parsel üzserinde olduğu, tarihi çeşmenin bu yapımdan zarar görmeyeceği, teminat altında olduğu bildirilmiş.
Ama teminat altındaki çeşme 10.04.1999 tarihinde dozerle yerle bir edilmiş.
Sorulara yanıt bekleniyor
Semt sakinleri, ne bir sahili, ne bir mesire yeri, ne de turistik olan Ümraniye'de yalnızca ‘‘tarihini paylaştığımız ve övündüğümüz’’ dedikleri Sultan Abdülhamid Han'ın Başmuhasibi Cafer Eğe tarafından yaptırılan Caferağa Camiii, Caferağa Çeşmesi ve Mektebi'ne sahip olduklarını belirterek sorularına yanıt bekliyorlar. Kimi zaman yabancı ülkelere kaçırılmış tarihi eserlerimizi yıllarca hukuk savaşı vererek geri almaya çalışırken var olan bir tarih parçasının yok edilmesine itiraz ve isyan eden semt sakinlerinin soruları şunlar:
Mülkiyeti Ümraniye Belediyesi'ne ait çeşmemizi yıkma hakkını müteahhit firmaya kim verdi?
Çeşmeyi paramparça eden dozer operatöne yıkma talimatını kim verdi?
Defalarca uyarı yapıldığı, çeşmenin korunacağı konusunda teminat verildiği halde Belediye bu yıkıma neden ve nasıl gözyumdu?
Bir tarih parçası geri gelebilir mi? Var edilebilir mi? Bir bedel biçilebilir mi? Bu bedeli kim ödeyecek?
Semt sakinlerinin bu sorularını sütunlarımız aracılığı ile ilgililere aktarıyor ve yanıtlarını bekliyoruz.
YÖNETENLERİN DİKKATİNE
Kablolu TV kesintileri
GÜMÜŞSUYU
Gümüşsuyu semtinden arayan bir okurumuz, abonesi olduğu kablolu TV yayınının sık sık kesilmesinden (kimi zaman günde üç kez) ve görüntü kalitsizliğinden yakınıyor.
Spor salonunun önü çöplük
KADIKÖY
Kadıköy'den arayan bir okurumuz, Belediyeye ait Caferağa Spor Salonu'nun önünde biriken çöpler için üç yıla yakın zamandır uğraş verdiğini anlattı. Çevredekilerle esnafın spor salonu önüne yığdıkları çöpün kaldırımı neredeyse siyaha boyadığını anlatan okurumuz, belediyeye başvurup hiç değilse bir çöp konteynırı konmasını talep etmiş. Ancak yetkililer güvenlik açısından konteynırı sakıncalı bulduklarından çöp aynı yerde, binanın önünde sokakta birikmeye devam ediyormuş. Okurumuz bu soruna bir an önce çözüm beklendiğini belirtti.
Denetim talebi
ATAKÖY
Ataköy 2. Kısım'dan M1, M2, H1, H2, H3 ve H5 Blok sakinleri ve yönetimleri adına bize e-mail gönderen okurumuzun mektubu:
‘‘Cumartesi ve pazar günleri bloklarımızın önünde bulunan İstanbul ve Ataköy'ün yegane yeşil alanları, üzerine basmak bile yasak olduğu halde nereden geldiği belli olmayan piknikçiler tarafından göz göre yok edilmektedir. Yaşamımızı sürdürdüğümüz evlerimizin 2-3 metre ilerisinde mangallar yakılmakta, küçük tüplerde çay kaynatılmakta, araçlara iplerle salıncak kurulup yüksek sesle arabesk şarkılar eşliğinde göbek atılmaktadır. Ayrıca bu piknikçiler arabalarını durulması bile yasak olan, bloklarımızın önündeki caddeye (sahil yoluna paralel) parketmekte ve tehlike arzetmektedirler. Hafta sonları kendi evimizin önüne çıkamıyoruz, pencerelerimizi açamıyoruz. Belediyenin ‘‘Piknik yapmak yasaktır’’ levhalarının bulunmasına rağmen herhangi bir zabıta kontrolüne rastlayamadık. Ayrıca park edilen araçlar için de Emniyet Trafik Bölge Müdürlüğü'ne sesleniyoruz. Burası bir caddedir.Cumartesi ve Pazar bir çekici görevlendirilmeli.’’
Tarifeye neden uyulmuyor?
İETT
Geçenlerde Mecidiyeköy İETT durağından Beykoz'a gitmek isteyen bin hanım okurumuz, saat 08.35'te kalkması gereken İETT otobüsünün seferden kaldırıldığını, yerine halk otobüslerinin devreye sokulduğunu belirterek, durakta bir keşmekeş yaşandığını anlattı. İlgililerle konuşmak istediğinde hiç de nazikçe olmayan bir tutumla karşılaştığını belirten okurumuz, bu konuda bir düzenleme getirilmesini talep ediyor.
Karanlık bölgeler
E5 KARAYOLU
Bizi arayan bir okurumuz, her gün kullandığı E5 karayolunun Bakırköy Avcılar arasındaki bölümünün yer yer karanlık olmasından yakınıyor. Araç ve yaya trafiğinin youn olduğu bölgelerde aydınlatmanın yeterli olmamasının tehlike yarattığını vurgulayarak bir an önce ışıklandırma için girişimlerde bulunulmasını istiyor.
Kablolu TV'de sorun var
KOZYATAĞI
Kozyatağı, Oyak-C Sitesi'nde oturduğunu belirten bir okurumuz son zamanlarda kablolu TV sorunlarının arttığından yakınıyor. Son günlerde görüntü birçok kanalda karlı bir hal almış. Okurumuz, başvuru için verilen 125 no'lu telefonunsa bir türlü düşmediğini vurgulayarak, kalbolu TV'de kaldırılmış olan yabancı kanalların da yeniden yayına konmasını istiyor.