İstanbul'u dinliyorum

Güncelleme Tarihi:

İstanbulu dinliyorum
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 1999 00:00

Nilgün GEDİKOĞLU
Haberin Devamı

BU OLAYIN TAKİPÇİSİYİZ

1936'da azınlık vakıflarının verdikleri mülk beyannamesi ve bu beyanlara dayanarak 1974'de alınan bir karar, şimdiye dek birçok vakıf malının ya bakımsızlıktan yıkılmasına ya da elden çıkmasına neden oldu. Aynı karar şimdi Tarlabaşı'ndaki İstanbul Sanat Merkezi'ni tehdit ediyor. İSM kapanırsa, buranın kirasıyla faaliyetini sürdürebilen iki de okul kapanacak.

Bir sanat merkezi, iki okul kapanıyor

Tarlabaşı'ndaki İstanbul Sanat Merkezi (İSM), 1936 Beyannamesi'ne dayanılarak kapatılıyor. Bir Ermeni vakfının mülkiyetinde olan sanat merkezi 'hayrat' sayıldığı gerekçesiyle bugün boşaltılacak. 1982 yılına kadar okul olarak hizmet veren bina, yeterli öğrencisi olmadığı için Milli Eğitim müfettişleri kararıyla kapatılmıştı. Bir süre metruk halde kaldıktan sonra 1989'da sanat merkezi olarak kiralanan bina, azınlık vakıflarının mülk edinme prosedürüne dayanılarak tahliye edilecek. Türkiye'de azınlık vakıfları 1974'de alınan bir kararla, 1936 yılında verdikleri mülk beyanları dışında başkaca mülk edinemiyor. Ve 1936'dan sonra edindikleri bütün mülkler Vakıflar Genel Müdürlüğü takibinde eski sahiplerine iade ediliyor; eski sahipleri bulunamazsa hazineye devrediliyor.

Sakızağacı Caddesi, Eski Çeşme Sokak 12 numarada yer alan İSM'nin (Tarlabaşı Otobüs Durağı) bina mülkiyeti, Ermeni Anarat Huguyun Vakfı'na ait. Önceleri dört okulu olan vakfın gelirsizlik ve öğrencisizlik nedeniyle Kadıköy'deki ve Tarlabaşı'ndaki okulları kapanmış. Pangaltı'da ve K.Mustafapaşa'da kalan diğer iki okulun giderleri ise sanat merkezinden alınan kira ile karşılanıyor. Eğer burası tahliye edilecek olursa gelirsizlikten bu okullar da kapanacak.

Sanat merkezinde aralarında Bedri Baykam, İnci Eviner, Hülya Botasun gibi sanatçıların yapıtlarının sergileri yanısıra Kumpanya Tiyatrosu, JJ Irısh Center gibi kuruluşların etkinlikleri yer alıyor.

Sonku'nun anısı var

Bugün sanatçılar, film ve müzik camiası ile birlikte bir basın açıklaması yapacak olan İSM Kurucusu Adnan Vurdemir, tahliye kararından haberleri bile olmadığını söylüyor: ‘‘Burayı ilk kez 1987'de Cahide Sonku'nun yaşamını konu alan bir filmi çekerken keşfettik. Sonku'nun son günlerini geçirdiği metruk mekanı canlandırmak için böyle eski bir binaya ihtiyaç vardı. 1989'da ise kiralayarak yıkılmak üzere olan bu metruk binayı güzel bir sanat merkezine dönüştürdük. Mülk sahibi olan vakıf da bizden memnun. Şimdi tahliye isteniyor. Ancak burayı boşaltmak imkansız. Sadece tablo olarak yaklaşık iki bin eser var. Zaten tahliye olayını da cuma günü 'Pazartesi hazırlıklı olun' diyen bir arkadaşımdan öğrendim.’

Bu sanat merkezinin kapanması sadece İstanbul'u bir sanat merkezinden daha yoksun bırakmakla kalmayacak, beraberinde iki de okulun parasızlıktan kapanmasına yol açacak. Konu aslında sadece bu okullar ve İSM ile de sınırlı değil. 1974'te alınan karar, şimdiye dek bunun gibi azınlık vakıflarının mülkiyetinde olan birçok binanın elden çıkmasına neden olmuş ve bundan sonra da olmaya devam edecek. 25 sene önce alınan bu haksız kararın İSM ve onun gibi diğer vakıf mülklerine ne gibi uygulamalar getirdiğini sizlere bildirmeye devam edeceğiz. Çünkü bu olayın takipçisiyiz.

YÖNETENLERİN DİKKATİNE

GÖZTEPE

İlle de ters yön merakı

E-mail ile bize ulşan bir okurumuz, Göztepe, 1. Orta Sokak'ta yaşanan bir sorunu dile getirmiş. 1. Orta Sokak bir yıl önce tek yön olarak trafiğe açılmış, paralel olan sokağın da ters yönde tek yönlü olduğunu vurgulayan okurumuz, bu uygulamanın yerinde olduğunu belirtiyor. Ne var ki Göztepelilerin bu tek yön uygulamasına ya alışamaması ya da kurallara aykırı davranmayı alışkanlık haline getirmesi sözkonusu. Sürekli olarak ters yönde gitmeye ısrar edenler çokmuş. Kendilerine sorulduğunda ise ‘‘ne olacak kısa bir mesafe’’ cevabını veriyorlarmış. Dahası, her sabah iki öğrenci servisi de ters yöne girmekteymiş. Okurumuz, ‘‘Kimsenin trafik levhalarına adırış ettiği yok’’ diyor.

Ama okurumuzun asıl isyan ettiği nokta, konuyu belediyeye 40 adet e-mail ile ilettiği halde hiç bir yanıt alamaması. Bizzat belediyeye de gitmiş, ancak ilgili kişiyle görüştürülmemiş. Okurumuz için bardağı taşıran bir ‘‘son damla’’ da var: Ters yön geçişini trafik polisine şikayet etmiş. Polis, şoförlerin bir gerekçesi olabileceğini (sözgelimi okul servisinin başka bir yol bulamadığı için ters yöne giriş yapmış olabileceği gibi), söylemiş ve eklemiş: ‘‘Siz de girin’’.

Yönetenlerin dikkatine...

ALKIŞLAR

Başkan ahalinin hakkını aradı

Küçükçekmece Belediye Başkanı Nurettin Şen, Kayabaşı, Altınşehir, Bayramtepe ve Şahintepe ahalisiyle birlikte İSKİ'nin kapısına dayandı. Bölgededen gelen şikayetler üzerine 13 Kasım'da İSKİ'ye resmi müracaatta bulunan Küçükçekmece belediye başkanı, başvurular sonuçsuz kalıp buraya su verilmeyince bölge halkını toplayıp İSKİ'ye gitti. Yapılan görüşmeler sonucunda İSKİ, 21 Nisan'da bir ihale yaparak bu dört mahallenin su sorunlarının ortadan kaldırılacağına dair söz verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!