Güncelleme Tarihi:
Paşakapısı ne zaman taşınacak?
Üsküdar'da Paşakapısı Cezaevi yıllardır taşınmıyor. Hapishanede sık sık çıkan olaylardan, firarlardan, isyanlardan tedirgin olan ahali ise kendilerine yıllar önce verilen sözün yerine getirilmesini istiyor. Evlerin, apartmanların tam ortasında hatta bir ilkokulla yanyana olan tutukevi halkın can ve mal güvenliği açısından ciddi tehlike oluşturuyor.
Neden, bazen siyasi görüş, bazen hapishane koşulları, bazen kumar, bazen de sadece dağıtılan çarşafların haksız dağıtıldığı iddiası... Sonuçta sık sık olaylar, firarlar, isyanlar çıkıyor; bazen bunların bastırılması için jandarma ateş açıyor... Hem de evlerin, apartmanların ortasında, hem de bir lisenin ve ilkokulun tam yanıbaşında! Burası Üsküdar Paşakapısı Cezaevi. Burası Üsküdar'ın göbeğinde Üsküdarlıların deyimiyle 'kanayan bir ur'.
Her olayda halk sokağa çıkamıyor, yollar kapatıldığı için işine gidemiyor, hemen yakındaki okullarda öğrenciler, öğretmenler güvenlik güçlerinin zaman zaman ateş etmeleri sonucu dehşet içinde kalıyor.
Peki beklenilen ne? Dünyanın hiçbir uygar kentinde bir yerleşim yerinin göbeğinde cezaevi bulunmazken, Paşakapısı Tutukevi'nin buradan taşınması için ille de masum bir sivilin başına birşey mi gelmesi bekleniyor? Üsküdarlıların senelerdir süren haklı şikayetleri neden dikkate alınmıyor?
Kaldı ki bu şikayetler sonucunda yıllar önce bu cezaevinin taşınması için Ümraniye'de yeni bir hapishane yapımına başlanmış. Ve Üsküdarlılara yeni cezaevi tamamlanınca Paşakapısı'nın oraya taşınacağı söz verilmiş. Ama büyük gecikmelerle 1995'te Ümraniye'deki E tipi Cezaevi bitmesine rağmen Paşakapısı hala boşaltılmamış.
Mantıklı bir öneri
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Üsküdar İmar ve Kültür Derneği Başkanı Altan Dölarslan konunun yıllardır gündemde olduğunu ve son olarak Başbakan Ecevit ve Adalet bakanı Selçuk Öztek'e bir dilekçeyle başvurduklarını bildirdi. Dünyanın hiçbir medeni ülkesinde ailelerle, öğrencilerle içiçe bir hapishanenin kalmadığını söyleyen Dölarslan, dernek olarak hapishanenin tahliyesiyle ilgili bir de öneri dile getiriyor: ‘‘Uygun yer olmadığından Üsküdar'da devlet dairelerinin herbiri başka bir yerdedir. Mesela Asliye Hukuk Mahkemeleri Selimiye'de kiralık bir binada hizmet vermektedir. Paşakapısı Hapishanesi'nin boşaltılması halinde 40-45 dönümlük bir yer kazanılacak. Böylelikle Üsküdar Adliye Sarayı ve Hükümet Konağı için yer kazanılmış olacak ve bütün hükümet dairelerini bir çatı altında toplamak mümkün olacak. Zaten binanın intifa hakkı da Üsküdar Adliyesi'ne ait.’’
Adalet Bakanı Selçuk Öztek'in Üsküdarlıların bu haklı çağrısına kulak vereceğini umuyor, gelişmeleri sizlere bildireceğiz diyoruz. Çünkü bu olayın takipçisiyiz.
Nihayet temizlendi
Mülkiyeti İETT'ye ait olan tarihi Hasanpaşa Gazhanesi'nin temizlik çalışmaları İETT Yapı Kontrol Bölümü temizlik ekipleri tarafından tamamlanmak üzere. Temizlik çalışmalarına ön ayak olan Gazhane Çevre Kültür Kooperatifi üyeleri binanın kültür merkezine dönüştürülmesini istiyor.
Anadolu Yakası’nın havagazı ihtiyacını karşılamak üzere 110 yıl önce kurulan ve 1993 yılında devredışı kalan Hasanpaşa Gazhanesi, 31 bin 300 metrekarelik bir alanda kurulu. Bina ve çevresi, kapatıldıktan sonra hurdalık ve çöplük halini almaya başlamış. Gazhane Çevre Kültür Kooperatifi 2. Başkan'ı Mustafa Durna son zamanlarda bölgede kedi büyüklüğünde farelerin görülmeye başladığını söylüyor. Kooperatif, alanın temizlenmesi için 3 yıl önce çevre halkından toplanan 9 bin imza ile Valilik nezdinde girişimlere başlar.
Çalışmalar 1998 yılının Aralık ayında sonuç verdi ve yılın son günlerinde gazhanenin temizlik çalışmalarına başlandı. İstanbul 2 No'lu Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 25/10/1994 tarihli kararları gereği eski eser özelliği taşıyan eski havagazı tesislerinin aynen muhafaza edilmesi şartı getiriliyor. Bu nedenle temizlik çalışmaları İstanbul Teknik Üniversitesi Restorasyon Ana Bilim Dalı Başkanlığı yetkilileri, İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, İETT Genel Müdürlüğü, 2 No'lu Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ile birlikte ve kooperatif gözetiminde yürütülüyor.
Araç ve eleman sayısının yetersiz olması nedeniyle, 1998 yılı bitmeden ve 10 gün içinde tamalanacağı bildirilen çalışmalar yaklaşık 2 ay sürdü. Bugüne kadar yalnızca çevre temizliği yapıldı ve binanın içine girilmedi. İETT'nin yaptığı açıklamaya göre kurumun bundan sonraki amacı röleve projeleri doğrultusunda yapılan restorasyon çalışmaları ile tesise idarenin yararlanacağı bir işlerliğin kazandırılması. Gazhane binasının içinde şu anda eski Taşıt Müzesi'nde sergilenen 2 adet tünel vagonu bulunuyor.
Gazhane Çevre Kültür Kooperatifi yetkilileri ise Kadıköy'deki yeşil alan miktarının dünya standartlarının altında olduğunu ve burayı halkın ücretsiz olarak kullanabileceği bir eğitim ve kültür merkezi haline getirmeyi planladıklarını söylüyor. Halk desteğinin arkalarında olduğunu ve bu kadar büyük bir alanı İETT'nin kendi amaçları için kullanmasına izin vermeyeceklerini belirtiyorlar.
Hasanpaşa Gazhanesi içinde yer alan kazandan bugün dünyada sadece iki tane var. Kooperatif tarafından hazırlanan 'Hasanpaşa Gazhanesini Yeniden Yapılandırma Projesi', İnsan Yerleşimleri Derneği tarafından gerçekleştirilen 'İstanbul'da En İyi Kentsel Uygulama Seçkisi'nde ilk on içinde yer alıyor.
ERENKÖY
Evlere giriş çıkış olanaksız!
Erenköy'den arayan bir okurumuz, Ethem Efendi Caddesi, Hacı Hakkı Çıkmazı'nda oturduğunu, Aktaş'ın sokakta yaptığı kazı çalışması yüzünden sokağın bir aydır kazılı olduğunu bildirdi. Ama asıl sorun, kazılan çukurlar yüzünden evlere giriş çıkışın imkansız hale gelmesi. Çünkü bir metrelik çukurların üzerine geçişi sağlayabilecek tahtalar konmamış. Bağdat Caddesi'ne 100 metre mesafede, sokakta önlem alınmayan kazı çalışması yüzünden bir haftadır evlerde mahsur kaldıklarını belirten okurumuz ilglilerin, geçişi sağlayacak önlemler almalarını istiyor.
KAĞITHANE
Kaza olabilir
Bir okurumuz, E5 karayolu’nu Kasımpaşa üzerinden TEM’e bağlayan yolda, özellikle Nurtepe Viadüğü’nde sol şeritte toz ve çamurun birikmesinin, yağışlarda tehlike yaratabileceğini bildirdi.