İstanbul'daki Latin tel cambazları

Güncelleme Tarihi:

İstanbuldaki Latin tel cambazları
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

Şu sıralar İstanbul sokaklarını Latin Amerikalı tel cambazları istila etti. Gitardan anlayanlar tarafından ‘‘tel cambazları’’ olarak tanımlanan akustik gitar ustası bu sanatçılar, Bilgi Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘‘Akustik Gitar Günleri’’ için İstanbul'a geldiler.Bu gruplardan biri olan Arjantinli ‘Trio De La Crueda’ verdiği konserde izleyicileri büyüledi. Bugün Arjantinli iki gitarist daha sırada: Pablo Marquez ve Quique Sinesi.

Akustik gitara çok yakışan tango ve flamenko ezgileri, üç gün boyunca İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin konser salonunda İstanbullu müzikseverlerle buluştu. Üniversitenin düzenlediği ‘‘Uluslararası Akustik Gitar Günleri’’nin bugün son günü. Saat 20.00'de başlayacak bitiş programının her iki konuğu da Arjantinli: Pablo Marquez ve Quique Sinesi.

Daha çok popüler Arjantin müziklerini seslendirecek olan Pablo Marquez Arjantin'deki Salta Müzik Akademisi'ni bitirmiş ve Buenos Aires Konservatuvarı'nda ünlü gitarist George Martinez Zarata ile çalışmış. Genç gitarist kazandığı birçok ödülün yanısıra Avrupa ve Latin Amerika'daki önemli festivallerde de çalmış.

Günün ikinci Arjantinlisi Quique Sinesi ise sadece gitarist değil, aynı zamanda hem besteci hem de aranjör. Konserdeki repertuvarı tamamen kendi bestelerinden oluşan Sinesi'nin tüm dünyada konser ve kayıtları bulunuyor. Arjantindeki ünlü EPSA müzik firması için sürekli ünlü müzisyenlerle kayıtlar yapan Quique Sinesi şu sıralar bandeneon ustası Dino Saluzzi ile çalışıyor.

Trio De La Crueda

Arjantinli bu iki ‘‘tel cambazını’’ mutlaka dinlemeye çalışın yoksa ‘‘Gitar Günleri’’nin açılışında son derece eğlenceli ve tempolu bir konser veren Arjantinli grup ‘Trio De La Crueda’ yı kaçıranlar gibi üzülürsünüz. 35 yaşındaki gitarist, kompozitör ve aranjör Luis ve 32 yaşındaki Carlos Chazarreta kardeşlerden oluşan ikili, aralarına 27 yaşındaki Nelson Scalisi'nin katılmasıyla ‘‘Trio De La Cuerda’’ya dönüşmüş. Üçlünün enerji ve müzikalitesi iki gitar ve bir alto gitardan oluşuyor. Latin Amerika'nın önemli gitar festivallerinde çalan üçlü İstanbul'daki konserlerinde Arjantin tangolarının yanısıra Brezilya ve Paraguay müziğine ait milango, gato, tonado, polka ve samba gibi formlardan oluşan bir repertuvarı seslendirdiler.

Konser öncesi konuştuğumuz üçlü özellikle -Türkiye'de de tanınıp sevilen- Astor Piazzolla'nın eserlerini yorumlamaktan büyük keyif aldıklarını söylüyor. Onlara tangonun Türkiye'de şu sıralar epey sevildiğini ve tutulduğunu söylediğimizde; ‘‘Arjantin'de de bir nostalji olarak yeniden keşfedildi’’ diyorlar. Türkiye'ye gelirken sağdan soldan duydukları yüzünden epey endişeli olan üçlü, uçaktan inerken bütün kadınların türbanlı olduğunu sanıyorlarmış. Tabii sonradan fikirlerini değiştirmişler. Gazeteye bizi ziyarete geldiklerinde de Hürriyet'in kapısındaki aslan heykellerine bakıp, Türkiye'de bolca aslan yaşadığını sandılar. Bunun doğru olmadığını söylememize rağmen aslanlara sarılarak poz vermeyi ihmal etmedi bu sevimli üçlü.

Buenos Aires’in güneyinden gelen grubun beş yıllık bir geçmişi var. Popüler Latin Amerika şarkılarını da seslendiren grup, Arjantin’deki her çocuğun futbol ve gitarla büyüdüğünü söylüyor.

l Bilgi Üniversitesi İnönü Cad. 28, Kuştepe -Şişli. Tel:(0212) 216 00 00

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!