İstanbul'daki gizli cennet

Güncelleme Tarihi:

İstanbuldaki gizli cennet
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi'nin Süleymaniye'deki

Botanik Bahçesi, kentin ortasında gizli kalmış cennet bir köşe. Ama günün her saati ziyaretçilere ücretsiz olarak açık bulunan bu cennetin tek bir ziyaretçisi bile yok. Çünkü İstanbulluların böyle bir cenneten haberleri yok.

Bahçe, Atatürk'ün emriyle 1933 yılında iki Alman botanik profesörü tarafından kurulmuş ve tüm dünyadan getirilen zengin bitki çeşidiyle günümüze kadar yaşatılmış. Türkiye'nin ilk botanik bahçesi, 1993 yılında büyük bir tehlike de atlatmış. Turgut Özal tarafından İstanbul Müftülüğü'ne devredilmek istenen bahçe, meclisteki duyarlı milletvekillerinin gensorularıyla son anda kurtarılmış. Bugün içinde 600 yıllık anıt sedir ağacının da bulunduğu 17 dönümlük bahçe, Haliç sırtlarından nefis bir İstanbul manzarasına da hâkim. Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı öğrencileri için vazgeçilmez bir laboratuvar görevi de yapan bahçede, Türkiye'de nesli ortadan kalkmış ot türleri ile nesli tehlikede olan sığla ağacı da yaşatılıyor.

OSMANLI GÜLLERİ

Türkiye'nin bitki çeşitliliği ile dünya sıralamasında en zengin ülke olduğunu söyleyen bahçenin sorumlusu Dr. Erdal Üzen, 10 yıldır burada görev yapıyor. İlaç yapımında kullanılan bitki türlerini inceleyerek eczacılık fakültelerine destek veren botanik bahçesindeki bilim adamlarının şu günlerdeki yeni uğraşı, Osmanlı dönemindeki 27 tür gül ağacını bahçede canlı olarak bir araya getirebilmek. Bu yeni çalışma sayesinde aralarında dikensiz gül türünün de bulunduğu yerli gül türleri koruma altına alınmış olacak. Ziyaretçilere gün boyu ücretsiz olarak açık bulunan Botanik Bahçesi'nde yalnız yabancı turistlerden giriş ücreti alınıyor. Değişik süs bitkilerinin satışı ve hasta bitkilerin tedavisinin de yapıldığı bahçedeki sera ve havuzların masrafları, biraz satışlardan, biraz da İstanbul Üniversitesi'nden sağlanan para ile karşılanıyor. Bahçede sinek yiyen bitkilerden koklandığında insanı öldürebilecek kadar zehirli olan tropik bitkilere kadar, pek çok bitki türü meraklıları ve ziyaretçileri bekliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!