İstanbul'da turist rehberi denetimi

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda turist rehberi denetimi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2011 14:25

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili ile Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Şerif Yenen'in de katıldığı turist rehberi denetiminde kaçak rehberlik yaptığı tespit edilen bir kişi hakkında, savcılığa suç duyurusunda bulunulmak üzere tutanak tutuldu.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce kentte yıl boyunca kaçak rehberlik faaliyetinin önlenmesi ve mevcut kokartlı rehberlerin kontrolü amaçlı yapılan rutin denetime, Bilgili ve Yenen de katıldı.

Sultanahmet meydanındaki Dikilitaş önünden başlayan denetim kapsamında Sultanahmet Camisi, Sultanahmet Meydanı ve Ayasoyfa Müzesi gibi kentin tarihi mekanlarında kontroller yapıldı.

Denetimler sırasında rehberlik yapanların kokartlarındaki çalışma vizesine ve dil uyumluluğuna bakılırken, turistlere de uygulama hakkında bilgi verildi.
Bu arada, Ayasofya Müzesi'nde küçük bir turist grubuna kokartı olmadan müzeyi anlattığı görülen bir kişi hakkında, savcılığa suç duyurusunda bulunulmak üzere tutanak tutuldu.

Bilgili, denetimle ilgili basın mensuplarına yaptığı açıklamada, İstanbul'un turistler tarafından yoğun olarak gezilen bir şehir olduğunu belirterek, buna bağlı olarak rehberlik hizmetinin niteliğini görmek için denetimler yaptıklarını söyledi.

Bilgili, denetimlerin rutin olarak yapıldığını, denetimi yerinde görmek için kendilerinin de bugün denetime katıldığını aktardı.

Denetimlerin cami, meydan ve müze gibi yoğun olarak gezilen yerlerde yapıldığını dile getiren Bilgili, “Kaçak rehberler, bizim bilemediğimiz pazarlamacılar, her türlü sahtekarlığı yapabiliyor. Bizim bunları mutlaka ciddi bir şekilde denetlememiz lazım. Bu zaten bakanlığımızın da bir görevi” dedi.

İstanbul'da genel anlamıyla rehber sıkıntısı olmadığını ifade eden Bilgili, “Zaman zaman nadir dillerden sıkıntı olabiliyor” diye konuştu.

Bilgili, kaçak rehberlik yaptığı belirlenen kişi hakkında da şu bilgileri verdi:

“Kaçak rehberlik yapan kişi, bir turist grubuna anlatım yapıyordu. Biz bunu suçüstü yaptık. Bu kokartsız rehber anlamında değil, muhtemelen bu kişi hanutçudur. İstanbul turizmi içinde en büyük tehlike budur. En çok bununla mücadele ediyoruz ve en çok da bunda zorlanıyoruz. Bu kişi hakkında bir işlem yaptık. Bu işlem savcılığa gidecek. Savcılık çağıracak ve bir mahkeme sonucu karar verilecek. Üst limit 20 bin TL'ye kadar ceza verilebiliyor. Denetim yapan arkadaşlarımız filli durumlarla karşılaşabiliyor. Bugün kalabalık olduğumuz için buna cesaret edemedi. Buna rağmen kimlik belgesini ibraz etmediği için polis çağırmak zorunda kaldık.”

Sultanahmet Meydanı'nda yeşil alanların betonlaştırıldığı iddiası

Ahmet Emre Bilgili, Sultanahmet Meydanı'nda yeşil alanların betonlaştırıldığı iddiasına ilişkin bir soru üzerine de “Yeşil alanların her zaman için korunması ve arttırılması bizim her zaman tasvip ettiğimiz bir yaklaşım. Bu alanlardan Büyükşehir Belediyesi yetkili, özellikle Sultanahmet bölgesinden. Muhtemelen bir plan çerçevesinde yapılmıştır. Haberi okumadığım için daha fazla bir şey söyleyemeyeceğim” dedi.

Yenen de İstanbul'un turizm potansiyelinin giderek yükseldiğini belirterek, buna bağlı olarak rehbere olan ihtiyacın da arttığını söyledi.

Yoğun dönemler dışında rehber sayısının yeterli olduğunu ifade eden Yenen, “Belli milletlerin belli dönemlerde bayramları olabiliyor. Bu bayram dönemlerinde yığılmalar söz konusu oluyor. Bu durumda o milletin diline uygun rehber bulamayabiliyoruz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!