Ali AKSOYER/İSTANBUL(DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2011 17:12
İSTANBUL’da hurda telefonların IP numaralarını, yurt dışından kaçak getirdikleri son model telefonlara klonlama yapıp, açtıkları 3 dükkan ve internet üzerinden pazarlayan 9 kişi gözaltına alındı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde yeni kurulan Bilişim Yoluyla İşlenen Suçlar Büro Amirliği dedektifleri, zanlılarla birlikte 267 kaçak cep telefonu ele geçirdi. Zanlıların sattıkları telefonların 15-20 gün çalıştığı, daha sonra dolandırıcılığı fark eden cep telefonu şirketleri tarafından kapatıldığı öğrenildi.
Asayiş Şube Müdürlüğü’ne e-maille gelen bir ihbarı değerlendiren ekipler, uluslararası cep telefonu kaçakçılığı yapan bir çeteyi ortaya çıkardı. Şebekenin yurt dışından getirdiği kaçak cep telefonlarına, Türkiye’deki hurdaya ayrılmış cep telefonlarının IP numaralarını kopyalayarak dolandırıcılık yaptıkları belirlendi. Şebekenin klonladıkları cep telefonu internette bir satış sitesine verdikleri ilanlarla ve Eminönü’ndü açtıkları üç ayrı dükkanda pazarladıkları ortaya çıktı. Cep telefonu çetesinin klonlayarak sattığı cep telefonlarının 15-20 gün çalıştığı, daha sonra durumu fark eden cep telefonu şirketleri tarafından kapatıldığı öğrenildi. Bu nedenle şebekeden bilmeden telefon alan yüzlerce kişinin mağdur olduğu belirtildi.
Bilişim Yoluyla İşlenen Suçlar Büro Amirliği’nde ifadeleri alınan çete başı Osman Y. ile 8 adamı, ifadelerinde telefonların klonlanmış olduğunu bilmediklerini söyledi. Bu kişilerin dükkan olarak kullandıkları işyerlerinde yapılan aramalarda 267 cep telefonu ile 7 bilgisayar kasası ele geçirildi. Zanlılar işlemlerinin tamamlanmasının ardından mahkemeye çıkarıldı.
İNTERNETİN GÜVEN TİMLERİ
Asayiş Şube Müdürlüğü bünyesinde yeni kurulan Bilişim Yoluyla İşlenen Suçlar Büro Amirliği, 1 emniyet amiri 32 polis memurundan oluşuyor. Özellikle bilgisayar konusunda uzman polisler arasında seçilen kadrosuyla yeni açılan büronun "İnternet’in Güven Timleri" olarak adlandırılıyor. Vatandaşlardan gelen internet üzerinde başlarına gelen tehdit, şantaj, dolandırıcılık suçlarını incelediği öğrenildi. Ayrıca 24 saat esasına göre çalışan büro elemanlarının internet üzerinde gezerek meydana gelen suçlara anında müdahale ettiği belirtildi.