İstanbul'da su sıkıntısı yok

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda su sıkıntısı yok
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2001 00:00


İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Müdürü Veysel Eroğlu havzaların korunmasında İSKİ'nin yalnız burakıldığını belirterek " Arazi ve gecekondu mafyasıyla tek başımıza mücadele ediyoruz'' dedi.

İSKİ Genel Müdürlüğü Merkez Binası'nda, İstanbul'un içme suyu havzalarının korunması konusunda çevreci kuruluşların eleştiri ve önerilerinin dinlenmesi amacıyla bir toplantı düzenlendi. Toplantının açılışında konuşan Veysel Eroğlu, kentin Ömerli, Darlık, Elmalı, Büyükçekmece, Alibey, Sazlıdere, Terkos, Düzdere, Kuzuludere, Büyükdere, Elmalıdere, Sultanbahçedere, Kazandere ve Pabuçdere olmak üzere 14 su kaynağından beslendiğini kaydetti.

Doluluk oranı yüzde 67

İstanbul'daki barajların doluluk oranının bugün için yüzde 67 olduğunu ifade eden Eroğlu, önümüzdeki dönemde su sıkıntısı yaşanmayacağını belirterek, ''İçme suyu temin edilen ve edilecek havzaalanının genişliği 6 bin 257 kilometrekare. Havzaların 1/5000 ölçekli haritaları çıkarıldı'' diye konuştu.

Eroğlu, göreve gelmesinin ardından ilk iş olarak İçme suyu Havzaları Yönetmeliği'ni çıkardıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

''Havzaların korunması için yönetmelik çıkardık. Acil müdahale ekipleri, havza özel güvenlik timleri, havza koruma şeflikleri kuruldu. Çevre koruma yatırımları, derelerin ıslahı ve havzaların ağaçlandırılması çalışmaları yapılıyor. Havzalarda kamulaştırma çalışmaları sürdürülüyor. 1994-2000 arasında 402 hektar alan istimlak edildi. Bunun bize maliyeti 2 milyon dolardır. Havzaları yerleşim yerleri olmaktan çıkarmaya çalışıyoruz. Kaçak yapılar yıkıldı. Havzaların uydudan kontrolü için İTÜ ile protokol imzalandı.''

İçme suyu havzalarındaki kaçak yapıların yıkımının da gerçekleştirildiğini ifade eden Eroğlu, 1984-94 yılları arasında 23 adet, 1994-2000 arasında ise 636 kaçak yapının yıkıldığını vurgulayarak, şunları söyledi:

''İçme suyu havzalarının korunmasında İSKİ yalnız bırakıldı. Arazi ve gecekondu mafyasıyla tek başımıza mücadele ediyoruz. Araçlarımız tahrip ediliyor. Elemanlarımıza linç girişimlerinde bulunuluyor. Siviltoplum kuruluşlarından destek bekliyoruz. Su havzalarını hep birlikte koruyalım. Havzalar için 3 yılda bugüne kadar 111 trilyonluk yatırım yapıldı. İSKİ'nin yatırımlarında bu yıl çevre koruma yatırımları yüzde 70'lik seviyeye yükseldi.''

Mevzuat boşluk kabul etmez

Toplantıda daha sonra soruları cevaplandıran İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, İçme suyu Havzaları Yönetmeliği'nin iptali için dava açıldığının hatırlatılması üzerine, 1995 yılında çıkarılan yönetmeliğin mahkeme tarafından iptal edildiğini, 1998 yılında düzenlemelerle tekrar çıkarılan yönetmelik hakkında da dava açıldığını belirterek, ''Biz mevzuatta boşluk olmasını istemiyoruz. İSKİ korumazsa buraları kim koruyacak? Kendi haline bırakırsak buraların hali ne olur? Mevzuat boşluk kabul etmez'' dedi.

Eroğlu, su şebekesine katılan ''kloramin'' miktarıyla ilgili bir soruya karşılık da, İSKİ'nin su kalitesi konusunda başta TSE olmak üzere Dünya Sağlık Örgütü'nün standartlarını dikkate aldığını belirterek, şunları kaydetti:

''Her gün 300-400 noktadan numune alıyoruz. En modern laboratuvarlarımızda analiz yapıyoruz. Suyumuz, istasyonlarda satılanlardan daha temizdir.''
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!