Güncelleme Tarihi:
Beyoğlu’ndaki çeşitli mekanlarda ücretsiz gerçekleşecek olan festival kapsamında başta Suriye’li dünyaca ünlü şair Adonis olmak üzere, Venezüella Ulusal Sanat Konseyi Başkanı Miguel Marqez, çağdaş Irak Şiiri’nin en güçlü temsilcilerinden olan Abdulhadi Sadoun, Beyoğlu’nda doğan şimdi ise Makedonya Bilimler Akademisi Başkanı Mateya Matevski gibi şairlerin katılacağı festivalde, İspanyol, Alman, Yunanistan, Suriye, Filistin, Mısır, Bulgaristan ve KKTC gibi ülkelerin önde gelen şairleri şiir tutkunlarıyla buluşacak.
Türk şiirinin önde gelen isimlerin yanı sıra 100’e yakını genç şairin de katılacağı 1.İstanbul Uluslararası Beyoğlu Şiir Festivali kapsamında Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü Derneği’nin kurucuları arasında yer alan Sevda Ergin anısına “Genç Şair Başarı Ödülü” verilecek. Festival kapsamında ayrıca Beyoğlu doğumlu Mateya Matevski’nin doğduğu eve de plaket çakılacak ve ‘Şiir Kitapları Fuarı’ düzenlecek.
Uluslararası şiir etkinliği deneyiminin bu çapta İstanbul’da ilk kez yaşanacağını belirten Festival Kurucu Heyeti Başkanı Adnan Özer, daha yaşanılır bir dünyanın özlemi olan şiirin İstanbul’u, İstanbul’un da etkinliğe katılan şairleri zenginleştireceğini söyledi.
Festivalin, 2010’da Avrupa Kültür Başkenti olacak İstanbul’a hem şenliği yönüyle hem de entelektüel hayata sağlayacağı canlılık ile büyük bir katkı sağlayacağının altını çizen Özer, “Şiiri öne çıkarmak, dünya barışına katkıda bulunmak, dostluk ve duygu ortaklıklarını güçlendirmektir. Festivalle birlikte İstanbul dünya edebiyat kurum ve kuruluşları, ayrıca da dünya edebiyat çevreleriyle doğrudan ilişki kuracak. İstanbul’a uluslararası festivaller literatürüne girebilecek bir etkinlik kazandırıyoruz” dedi.
Tarih ve Toplum Bilimleri Enstitüsü Derneği Başkanı Zeki Tombak da, şiirin gücüne inanan ve bu duygu yoğunluğunun ağızlarda bıraktığı tadın bilincinde olanların 4 gün sürecek etkinlik boyunca şiire doyacağını söyleyerek, “İnanıyoruz ki bu festival İstanbul’a kültür ve sanat alanında yeni bir dinamizm kazandırarak İstanbul’un tanıtımına önemli bir katkı sağlayacak, şiire olan ilgiyi artırarak İstanbul’un kültür başkenti olarak seçilmesinin haklılığını ortaya koyacaktır” diye konuştu.
Festivalin tüm dünyada benzer organizasyonlarda olduğu gibi cafe-bar, kültür merkezleri ve tarihi mekanlarda dinleyicilerle yüz yüze düzenleneceğinin altını çizen Tombak, festival aynı zamanda kültürlerin buluşması anlamına geldiğinin altını çizerek, “Hedefimiz bu festivale kurumsal bir kimlik kazandırarak İstanbul’a mal etmek” dedi.