Güncelleme Tarihi:
İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Vali Yardımcısı M. Yıldırım Kadıoğlu başkanlığındaki İl Kurban Hizmetleri Komisyonunun bazı kararlar aldığı belirtildi.
İlçe kaymakamları başkanlığında ve müftülükler koordinasyonunda “İlçe Kurban Hizmetleri Komisyonlarının” oluşturularak çalışmalara başlanılmasına karar verildiği ifade edilen açıklamada, alınan kararlar şöyle sıralandı:
“Kurbanlık hayvanların, ilçe belediyelerince verilecek olan 'Kurbanlık hayvan giriş belgesi' ibrazı koşulu ile İstanbul'a girişine 28 Kasım cuma günü saat 23.00'den itibaren müsaade edilecek. Bu tarihten önce ise kurbanlık girişlerine izin verilmeyecek.
En geç 15 Kasımda açıklanacak olan listede belirtilen kurban satış yerleri dışında kurban satışı yapılamayacak.
Kurban satış yerlerinde kurbanlık hayvan satışı yapacak olanların ilgili belediyeden alacakları 'İstanbul'a Kurbanlık Hayvanı Giriş Belgesi' ile kurbanlık hayvan getirebilecekler. Belge sahipleri şehir girişlerindeki kontrol noktalarında Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ekiplerince yapılacak kontrollerde bu belgeleri ibraz edilecek.
İstanbul'daki kurban satış ve kesim yerleri izni, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının hazırlamış olduğu 'Kurban Satış Ve Kesim Yerleri Kriterleri' ile 'Kurban Hizmetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığınca Yürütülmesine Dair Yönetmeliğin' belirlediği esaslara uygun olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Zabıta Daire Başkanlığı tarafından onaylanarak tanzim edilecek.
Kurban satış ve kesim yerlerinin denetimi ilçe komisyonları, ilçe belediyeleri ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığınca oluşturulan ekiplerce yapılacak.
İl Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından açıklanan kurban satış ve kesim yerlerinin adres ve telefonlarının kamuoyuna duyurulması için İstanbul Valiliği, İstanbul Müftülüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe ve ilk kademe belediyelerinin web sayfalarında ve basında yayınlanacak, belediye ve muhtarlık ilan tahtaları ile cami girişlerine asılarak duyurulacak.
Kurbanlarını cadde, sokak, park, meydan ve otoban kenarlarında ve ilan edilen kesim yerleri dışında kesmek veya kestirmek sureti ile çevre, Hayvanları Koruma, Hayvan Sağlığı Zabıtası ve Kabahatler Kanununa aykırı davrananlar hakkında gerekli idari cezaların uygulanacak.
Kurban kesmek isteyen vatandaşların kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartına ve çevre temizliğine uygun olarak bizzat kesmelerine veya vekalet yoluyla kestirmelerine yardımcı olmak için kesim yerlerinde yeteri kadar din görevlisi, veteriner hekim, kasap ve yardıma personel bulundurulacak ve bu konuda gerekli tedbirler alınacak.
Kurban kesme ve kestirme ücretlerinin mahalli şartlara göre ilçe komisyonlarınca belirlenerek kamuoyuna ilan edilecek.
Vaaz ve hutbelerde Kurban Bayramı nedeni ile alınan tedbirler hakkında vatandaşlar bilgilendirilecek.
Belediyeler, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü ve İl Çevre ve Orman Müdürlükleri tarafından kurban bayramı boyunca yeterli denetim ekiplerinin oluşturulacak ve bu ekiplere ulaşma noktasında gerekli iletişim bilgileri kamuoyuna duyurulacak.
Kurbanlık hayvanlardan hastalıklı olanların belirlenmesi için Tarım İl Müdürlüğü, İlçe belediyeleri ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Müdürlüklerince gerekli tedbir alınacak.
Büyükşehir Belediyesince Kurban Bayramı ile ilgili bilgilendirici afiş ve broşürlerin hazırlanarak cami ve şehrin uygun yerlerine asılacak.
Kurban Bayramı müddetince ilçe belediyeleri tarafından oluşturulacak ekipler ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilgili birimlerince görevlendirilen yetkililerce nöbet tutulacak. İhbar ve şikayetleri değerlendirmek üzere ilçe belediyelerinin beyaz masa telefonlarına ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığının 0212 521 84 65-66-67 numaralı telefonlarına bildirilebilecek.”