Güncelleme Tarihi:
Eğitim Sen, ortaöğretim kurumlarında karşılaşılan şiddet olaylarına yönelik yaptığı araştırma sonuçlarını, çocuk ve gençlerdeki şiddet ile okullarda meydana gelen olayları araştırmak üzere kurulan Meclis Araştırma Komisyonuna sundu.
Türkiye genelinde yapılan, 250 okulda, 650 öğretmeni kapsayan araştırmaya göre, son dönem içinde okulların yüzde 12'sinde uyuşturucu, yüzde 15'inde ise keyif verici haplara rastlandı.
İstanbul, Ankara ve İzmir ile Akdeniz bölgesindeki okullarda, keyif verici haplara rastlanma oranı daha yüksek. İstanbul'da her 3 okuldan biri, keyif verici hap ile tanışmış durumda.
Liselerin yüzde 26'sında keyif verici hap görülürken, uyuşturucu maddeye rastlanan okul oranı yüzde 12.
İstanbul'da her 3 okuldan, İzmir'de ise her 4 okuldan 1'inde uyuşturucu görülüyor. Liselerde görülen okul oranı ise yüzde 21'lere ulaşıyor.
SAÇ KESME CEZASI, SOPAYLA DOLAŞMA
Araştırmaya göre, okulların yüzde 20'sinde saç kesme cezası görülüyor. Saç kesme cezası İstanbul'da yüzde 33, Ankara'da yüzde 25, Anadolu liselerinde ise yüzde 24'ünde uygulanıyor.
İdarecilerin yüzde 10'u, öğretmenlerin ise yüzde 18'i okulda sopayla dolaşıyor. İdarecilerin sopayla dolaşması, endüstri meslek ve ticaret liselerinde, diğer okullara oranla daha fazla görülüyor.
DAYAK ATAN ÖĞRETMENLER
Öğretmenlerin dayak atmasına, okulların yüzde 39'unda rastlanıyor. 2006 bahar eğitim-öğretim yılında, öğrencilerin yüzde 90,69 birbirine küfretti, yüzde 88,18'i kavga etti, yüzde 88'i sigara kullandı veya bulundurdu.
Her 4 okuldan 3'ünde öğrencilere okul dışında sataşma, her 3 okuldan 1'inde ise bıçaklı-silahlı kavga yaşandı. Son dönem içinde bıçaklı-silahlı kavganın yaşandığı okul oranı yüzde 34,2. Okulların yüzde 5'inde bu tür olaylar haftada bir veya daha sık görüldü.
İstanbul'da, okulların yüzde 50'sinde öğrenciler arasında bıçaklı kavga meydana gelirken, bir yarı yıl içinde 2 okuldan 1'inde bıçaklı kavga yaşandı.
KIZ ÖĞRENCİLERE LAF ATMA
Okul içinde kız öğrencilere laf atma, rahatsız etme oranı yüzde 69,19, okul dışından öğrencilere yönelik sözel sataşma ve tehdit yüzde 75,37, okul dışından öğrencilere yönelik fiziki tehdit, saldırı yüzde 48,02 oranında görüldü.
Öğretmenlerin yüzde 56,37'si hakarete uğradı, yüzde 20,30'u öğrencilerin fiziki tehdit ve saldırısına maruz kaldı, yüzde 15,74'ü meslek yaşamlarında öğrenci veya öğrenci yakınları tarafından ciddi bir saldırı ile karşılaştı.