İstanbul'da enflasyon rekor kırdı

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda enflasyon rekor kırdı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2007 14:08

Ekim ayında İstanbul'daki fiyat artışları şaşırttı. Özellikle giyim ve gıdadaki artış enflasyonu son beş yılın zirvesine çekti.

Haberin Devamı

İstanbul Ticaret Odasının (İTO) 1995 bazlı  İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksine göre, perakende fiyatlarda ekim  ayında yüzde 3,89, toptan fiyatlarda yüzde 0,83 artış kaydedildi.

İTO'dan yapılan açıklamaya göre, fiyat indekslerinde 2007 yılı ekim  ayının bir önceki yılın aynı ayı ile mukayesesinde perakende fiyatlarda  yüzde 11,98, toptan fiyatlarda ise yüzde 8,41 artış gerçekleşti. 2006 Ekim ayında yüzde 7,38 olarak gerçekleşen on aylık artış oranı, bu  yılın aynı döneminde yüzde 9,28 olarak kaydedildi.

2007 Ekim ayı değişim oranlarına bakıldığında, gıda harcamaları grubunda yüzde 2,55, konut harcamaları grubunda yüzde 1,85, giyim harcamaları  grubunda yüzde 29,30, sağlık ve kişisel bakım harcamaları grubunda yüzde 0,65, ulaştırma ve haberleşme harcamaları grubunda yüzde 0,82 artış  yaşanırken, ev eşyası harcamaları grubunda yüzde 0,31 oranında azalış  görüldü.

Haberin Devamı

YILMAZ'IN SÖZLERİ AKLA GELİYOR

İstanbul'da yüksek çıkan enflasyon rakamı, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın geçen haftaki sözleri akıllara getirdi. Yılmaz, 'enflasyon canavarı hala yarı canlı' ifadesini kullanmış ve tehlikenin geçmediğini söylemişti. 

Yılmaz, bu çerçevede, enflasyon hedefini de 0.8 puan yukarı çekerek, yıl sonunda yüzde 70 olasılıkla yüzde 6,7 ile 7,9 arasında gerçekleşeceğini öngördüklerini duyurmuştu.

SON BEÅž YILIN EN HIZLI ARTIÅžI
       Â
Öte yandan İTO'dan yapılan açıklamada, perakende  fiyat hareketlerinin göstergesi olan ve 2007 Eylül ayında yüzde 1,98  artış gösteren İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksinin, ekim ayında yüzde  3,89 oranında arttığı belirtilerek, bu oranın, son beş yılın ekim ayları  itibariyle kaydedilen en yüksek aylık artış oranı olduğuna dikkat  çekildi.

Giyim sektöründe kış sezonuna ait ürünlerin piyasaya sunulması, gıda  harcamalarında,yaş, kuru sebze ve meyve grubunda yer alan ve mevsimsel  özellik arz eden maddelerde ürün azlığı nedeniyle yaşanan fiyat  artışlarının bu ay ki genel indeks üzerinde etken olduğuna işaret edilen  değerlendirmelerde, şu tespitlere yer verildi:

Haberin Devamı

"Ekim ayında giyim harcamaları yüzde 29,30 artış oranı ile genel indeks  artışının üzerinde seyretmiştir. Gıda harcamaları yüzde 2,55, konut  yüzde 1,85, kültür-eğitim ve eğlence yüzde 0,41, ulaştırma ve haberleşme  harcamaları ise yüzde 0,82 artış oranları ile genel indeks artışının  altında kalırken, ev eşyası harcamalarında yüzde 0,31 oranında azalış  kaydedilmiştir.

2006 yılı ekim ayında yüzde 9,68 olan yıllık perakende fiyat artış  oranı, 2007 yılının aynı ayında yüzde 11,98'e yükselirken, 2006 Eylül  ayından itibaren gerileme eğilimini sürdüren yıllık ortalama artış oranı  son iki ayda yukarı yönlü hareketini bu ay da devam ettirerek yüzde  10,54 olarak gerçekleşmiştir.

Haberin Devamı

Son aylarda enerji fiyatlarının olumlu seyrini sürdürmesi, iç talepteki  daralmanın özellikle dayanıklı tüketim mallarını içeren ev eşyası  harcamalarında kendini hissettirmesine rağmen, yıllık perakende  fiyatlardaki bu yükselişte konut, ve gıda harcamalarındaki yüksek oranlı  artışlar etkili olmuştur.

Toptan fiyat hareketlerini yansıtan ve 2007 Eylül ayında yüzde 0,93  artış gösteren Toptan Eşya Fiyatları İndeksi Ekim ayında yüzde 0,83  oranında artmıştır.

Tahıl ürünleri üretiminde oluşan rekolte kayıplarının etkisinin devam  etmesinin yanı sıra borsalarda işlem gören maddelerin ürün azlığına bağlı olarak fiyatlarındaki artışlar Gıda  Maddelerinde fiyat yükselişlerine neden olmuştur. Ayrıca gıda grubu ile birlikte işlenmemiş  maddeler grubundaki fiyat artışları bu ay ki enflasyonun ana  belirleyicisi olmuştur."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!