İstanbul'da enflasyon Haziran'da yüzde 0.08 azaldı

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda enflasyon Haziranda yüzde 0.08 azaldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2007 13:40

İstanbul'da haziran ayında perakende fiyatlar yüzde 0.08, toptan fiyatlar ise yüzde 0.94 azaldı. Mayıs ayında yüzde 0.32 artış gösteren İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi, haziran ayında yüzde 0.08 azalarak, 2005-2006 hariç son on yılın haziran ayları itibariyle kaydedilen en düşük enflasyon oranı oldu.

Haberin Devamı

İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından İstanbul ili için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre, haziran ayında perakende fiyatlarda yüzde 0.08, toptan fiyatlarda da yüzde 0.94 azalma kaydedildi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre ise perakende fiyatlar yüzde 10.72, toptan fiyatlarda yüzde 5.71 arttı.

YILLIK ENFLASYON YÜZDE 10.72 ARTTI

Son bir yıllık ortalama artış hesabına göre 2007 yılı haziran ayında 1995 bazlı Ücretliler Geçinme Endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre 10.72 oranında, yıllık ortalama olarak yüzde 10.55 gerçekleşti. Toptan Eşya Fiyatları Endeksi de haziran ayı itibariyle bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.71, yıllık ortalama olarak ise yüzde 9.5 oranında arttı.

İTO belirlemelerine göre, İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksine göre perakende fiyatlardaki yüzde 0.08 azalmanın, 2005 ve 2006 yılı hariç son on yılın haziran ayları itibariyle en düşük enflasyon rakamı olduğu kaydedildi. Buna göre, gıda harcamaları dışındaki tüm gruplarda genel fiyat seviyesinin üzerinde artışlar kaydedildi. Gıda harcamaları grubunda ise mevsimsel özelliklere bağlı olarak fiyat azalışları izlendi ve bu grup genel fiyat seviyesinin belirlenmesinde etken oldu.

TOPTAN FİYATLARDA ENERJİNİN ETKİSİ

Toptan fiyatlardaki yüzde 0.94'lük azalışın son on yılın haziran ayları itibariyle gerçekleşen en düşük aylık değişim oranı olduğu kaydedildi. İTO belirlemelerine göre, toptan eşya fiyat endeksinde yer alan gıda maddeleri, işlenmemiş maddeler, yakacak ve enerji maddeleri ile kimyevi maddeler grubunda kaydedilen azalışlar genel endeks üzerinde belirleyici rol oynadı. Madenler, inşaat ve mensucat gruplarında da haziran ayında artış izlendi. Söz konusu endeksin yıllık artış oranı da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.71 oldu.

KİŞİSEL BAKIM HARCAMALARI ARTTI

Geçinme endeksine göre, haziran ayında sağlık ve kişisel bakım harcamalarında yüzde 1.40, giyim harcamalarında yüzde 1.68, konut harcamalarında yüzde 0.85 oranında artış izlendi. Gıda harcamaları grubundaki yüzde 1.43 oranındaki azalmada ise genel fiyat seviyesinin üzerinde etken oldu. Ayrıca, ulaştırma ve haberleşme harcamaları yüzde 0.28, kültür, eğitim ve eğlence harcamaları yüzde 0.21 artış oranları ile genel enflasyonun üzerinde gerçekleşti. İTO'dan yapılan açıklamada, perakende fiyatlardaki hareketleri yansıtan ve mayıs 2007'de yüzde 0.32 artış gösteren İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi haziran ayında yüzde 0.08 azalırken, 2005-2006 hariç son on yılın haziran ayları itibariyle kaydedilen en düşük enflasyon oranı oldu.

GIDA HARCAMALARI AZALDI

Gıda harcamaları grubunda yüzde 1.43 azalma kaydedildi. Yaş kuru sebze ve meyvelerde yüzde 6.47 oranında azalma görüldü. Geçen yılın haziran ayında yüzde 11.64 olan yıllık perakende fiyat artış oranı, bu yılın aynı ayında yüzde 10.72'ye gerilerken, yıllık ortalama artış oranı yüzde 10.55 olarak gerçekleşti. Mayıs ayında yüzde 0.13 artış gösteren Toptan Fiyatlar Endeksi de haziran ayında yüzde 0.94 oranında azaldı.

"KDV İNDİRİMLERİ ETKİLİ OLDU"

İTO'dan yapılan açıklamada, mayıs ayında yeni mahsul ürünlerinin yüksek fiyat seviyesinden piyasaya girmiş olması ve gıda sektöründe uygulamaya başlanan KDV indirimlerinin Haziran ayında gıda grubunda fiyat azalışlarına neden olduğu bildirildi. Ayrıca, genel fiyat seviyesini ise olumlu yönde etkilediği kaydedildi. Açıklamada, şu tespitlere yer verildi:

"Dış talepteki artışa rağmen uygulanan sıkı para politikası sonucu iç talepteki daralmanın sürmesi, gerek kredi faizlerde düşüşün gerekse yabancı sermaye girişlerinin devam etmesi kısa ve orta vadede enflasyon hedefine ulaşılmasında önemli faktörleri oluşturuyor. Uluslararası likidite koşulları ile küresel ekonomideki dengelere ilişkin belirsizliklerin devam etmesi, ham petrol fiyatlarındaki artışların sürmesi, seçim sürecinde bütçe harcamalarında ve yurt içi talepte gerçekleşebilecek olası gevşemeler enflasyon hedeflemesindeki önemli içsel ve dışsal riskleri teşkil edebilecektir."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!