İstanbul'da devrimci rüzgar türbini

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda devrimci rüzgar türbini
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 2016 15:15

İstanbul’da, Küçükarmutlu’ya ‘Halkın Mühendis ve Mimarları’ adlı topluluk tarafından tasarlanan rüzgar türbini dikildi.

Haberin Devamı

3 bin TL’ye mal edilen türbin şimdilik yalnızca bir evin elektriğini karşılıyor. Ancak topluluk, türbini 900 evin bulunduğu bütün mahalleye yayacağını kaydediyor. Topluluk ayrıca bir elektrikli bisiklet, bir de felçli hastalar için yürüteç üretmiş.

İstanbulda devrimci rüzgar türbini

Halkın Mühendis ve Mimarları adlı topluluk, Küçükarmutlu’da ilk rüzgar türbinini dikti. Mahalleden Bayram Göl’ün evinin bahçesine dikilen türbine 29 Eylül 2013’te Maltepe’de uyuştucu çetelerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden 21 yaşındaki Hasan Ferit Gedik’in adı verildi. Gaziosmanpaşa’daki bir torna atölyesinde dokuz kişilik ekibin çalışması sonucu hazırlanan türbin, 3 bin TL’ye mal oldu. Piyasada 30 bin TL’ye satılan türbinle Göl Ailesi’nin bütün elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Göl, “Artık fatura ödemiyoruz” diyor.

Haberin Devamı

İstanbulda devrimci rüzgar türbini

Grup adına konuşan İnan Altın türbini bütün mahallede yaymayı düşündüklerini ve halkın elektrik ihtiyacını karşılayacaklarını kaydediyor. Türbinin nasıl yapılacağına ilişkin dökümanları internet ortamına taşıyacaklarını kaydeden Altın, “Herkesin kendi rüzgar türbinini kurarak, elektriğini üretmesini amaçlıyoruz” diyor. Altın ayrıca, topluluk olarak, elektrikli bisiklet ile felçli hastaların kullanımı için yürüteç geliştirdiklerini vurguluyor. Yürüteç, 2009 yılında Yenibosna’da dergi dağıtırken polisin açtığı ateş sonucu felç kalan Ferhat Gerçek’in adını verdiklerini anlatan Altın, yürüteci ilk kullanan kişinin de Gerçek olduğunu kaydediyor.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!