Selahattin GÜNDAY/İSTANBUL, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2006 18:24
İSTANBUL Taksiciler Esnaf Odası, İstanbul’da geçen yıl 8 taksicinin öldürüldüğünü bu yıl başından bugüne kadar saldırılarda yaşamlarını yitirenlerin sayısının 10’a ulaştığını bildirdi.
Oda kayıtlarına göre, 1991-2006 yılları arasında toplam 63 taksici öldürüldü. 1991-2006 yılları arasında 4 taksicinin öldürüldüğü Bağcılar İlçesi taksicilerin korkulu rüyası olurken, Sarıyer ve Altınşehir’de 3, Beyoğlu, Şişli, Ümraniye, Fatih ve Zeytinburnu’nda 2 taksici öldürüldü.
Önceki gece bir taksicinin öldürülmesi, ikisinin de yaralanması taksicilerin tepkisine neden oldu. Taksicilere yönelik saldırıları protesto eden taksi şoförleri E-6 TEM Bağlantı Yolu’nu çift yönlü trafiğe kapattı. Tek amaçlarını seslerini duyurmak olarak anlatan taksi şoförleri araçlara yol vermeyerek alkışlarla protesto etti.
Geçen yıl taksici cinayetleri sonrasında gündeme gelen ’taksilerin iç donanımında can güvenliğine yönelik’ önlemlerin alınmaması ise tepkileri daha arttırdı. Bu konuda tek açıklama 15 Mayıs 2005 tarihinde İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu tarafından yapıldı. Aksu, açıklamasında "Taksi sürücüleri ile yolcular arasına kabin konulması ve sürücünün tehlikede olduğunu belirten değişik renkte ışık levhaları yerleştirilmesi" gibi sistemlerin en kısa sürede tamamlanacağını belirtti. Ancak, geçen 1.5 yıla karşın herhangi bir adım atılmadı.
KAÇANOĞLU: GECE TAKSİYE ÇIKMAYACAĞIZ
İstanbul Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Semih Kaçanoğlu, DHA muhabirine önlem alınmadığı taktirde taksicilerin gece kontak kapatacağını söyledi. 2006 yılında 9 taksici arkadaşlarını kaybettiklerini bildiren Kaçanoğlu, şöyle dedi:
“Caniler ne bayram, ne yılbaşı, ne pazar biliyor.10 senedir bütün taksici esnafı bir bayramdı ağız tadıyla geçirmiş değil. Gece 7-8 bin taksi çalışırken artık bu sayı 1500’e düştü. Buradan yetkililere sesleniyorum. Allah aşkına diyorum. Bu böyle giderse, siz bize sahip çıkmazsınız biz taksiciler olarak gece çalışmama kararı almak üzereyiz. Bunu da alacağız. Biz gece çalışmayacağız. İstanbul halkı gece taksi bulamayacak.”
Sessiz kalmayacaklarını, ne gerekiyorsa yapacaklarını bildiren Kaçanoğlu, taksilere kamera ve ’CBS’ sisteminin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini belirterek, “Bu önlemlerin meclisten yasa olarak çıkarılmasını arzu ediyoruz. Bu yasa çıkarsa can güvenliğimiz yüzde 90 halledilmiş olacak” diye konuştu.
“BABAMI ÇALIŞTIRMA”
Kaçanoğlu, CHP İstanbul milletvekillerinin kendilerini ziyaret ettiğini, 2007 yılının ilk haftası cuma günü saat 14.00’te AKP İstanbul milletvekillerinin ziyarete geleceğini, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar’ın randevu istediğini söyledi. Kaçanoğlu, şöyle devam etti:
“Sabah evinden çıkarken helalleşen hangi meslek grubu var. Taksici ailesi endişe içinde. Telefon çaldığı zaman 10 senelik ömrü gidiyor. Gece çalışan taksici aileleri beni arıyor. Başkanım benim kocamı gece çalıştırmayın ne olur diyorlar. Geçen gün telefon geldi. Bir kız çocuğu "Benim babam gece taksici. Gece 22.00'da taksiye çıkıyor. O andan itibaren ben ders çalışamıyorum. Okulda başarılı olamıyorum. Ne olursun babama gece taksicilik yaptırmayın" diyerek bana yalvardı. Eskiden eşler arıyordu artık çocukları da arıyor.”
“DİREKSİYONDAN İNERSEK KİMSE BİNDİREMEZ”
İstanbullu taksicilerin bugün, meslektaşlarına yönelik gasp amaçlı cinayet ve yaralama olaylarını aynı anda kornaya basarak protesto ettiğini hatırlatan Kaçanoğlu, "Bakın bu bir uyarı. Taksici esnafı çok kızgın. Çok sinirli. Bu insanlar direksiyondan inerse bir daha kimse bindiremez. Bu işi şakaya almayın. Çok ciddi bir konu. Taksici cinayetlerine dur deme zamanı gelmiştir" dedi.
“TAKSİCİ ESNAFI UNUTMAZ”Yaklaşan seçimleri de hatırlatan Kaçanoğlu, İstanbul’da 18 bin taksi 35 bin şoför bulunduğunu, bunların aileleri ile birlikte 250 bin kişi oluşturduğunu anlatırken, "İstanbul’un da en büyük sivil toplum örgütüyüz.
Seçimler yapılacak. Taksici esnafı iyiliği de unutmaz, kötülüğü de unutmaz" diye konuştu. En önemli sorunlarının can güvenliği olduğuna dikkat çeken taksicilere yönelik gerçekleştirilen saldırılardan bazıları şöyle;