İstanbul'da "Bataklık" operasyonu: 228 kişi yakalandı

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda Bataklık operasyonu: 228 kişi yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2006 16:24

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, çocukları kaçırıp alıkoyarak suç işleten bir şebekeye yönelik ”Bataklık” adı altında gerçekleştirilen operasyonda 228 kişinin yakalandığını bildirdi.

Cerrah, Gayrettepe'deki Asayiş Şube Müdürlüğü'nün otopark bölümünde kurulan çadırda, Emniyet Müdür Yardımcısı Tayfur Erdal Ceren ve Asayiş Şube Müdürü Mustafa Kızılgüneş ile yaptığı basın açıklamasında, silahlı suç örgütü kurarak kasten adam öldüren, Diyarbakır ve Elazığ'dan küçük yaştaki çocukları zorla ve kandırmak suretiyle kaçırarak alıkoyan ve kapkaç ile tantanacılık ve yankesicilik tabir edilen hırsızlık olaylarında kullanan, silahla yaralama, mesken kurşunlama, işkence, 6136 sayılı Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet, sahtecilik ve kaçakçılık olaylarını yapan ve çocukları kaçırarak İstanbul'da bu suçları işleten şebekeye karşı ”Bataklık” adı altında operasyon yapıldığını bildirdi.

Operasyonun, 30 Nisan 2006 tarihinde 40 ayrı noktada gerçekleştirildiğini ve 228 kişinin yakalandığını kaydeden Cerrah, bunlardan olaylara karışan ve yaşları küçük olan 20'sinin Çocuk Şube Müdürlüğü'ne teslim edildiğini, yaşı küçük olan 29'unun ailelerine teslim edilmek üzere Çocuk Şube Müdürlüğü'ne gönderildiğini, çeşitli suçlardan aranan 10 kişinin ilgili birimlere teslim edildiğini, 120 kişinin örgütle ilgileri olmadığı için serbest bırakıldığını, 20 kişinin gerekli tetkiklerden sonra emniyetten serbest kaldığını, 29 kişinin ise adli tahkikatının sürdüğünü açıkladı.

Cerrah, gözaltına alınan kişilerin üzerlerinde ve evlerinde yapılan aramalarda, 9 adet ruhsatsız tabanca ile mermiler ve toplama kararı bulunan bölücü örgüte ait dergiler ile demir şişler, bıçak, satır, uyuşturucu maddeler ve suçta kullanılan otomobillerin ele geçirildiğini bildirdi.

13 GÜNLÜK ÇALIŞMANIN BİLANÇOSU

İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah, son 13 gün içinde yapılan çalışmalarda, Asayiş Şube Müdürlüğü'nün yaptığı bu operasyonla birlikte şahsa ve mala karşı işlenen toplam 1689 suçun aydınlatıldığını söyledi.

Cerrah, bazıları bu suçlara ilişkin, bazıları da gıyabi tevkifli ve yakalamaları bulunan hükümlülerle birlikte toplam 6 bin 288 kişinin yakalanarak adli işlem yapılmak üzere adliyelere gönderildiğini kaydetti.

Mala karşı işlenen 29 gasp, 56 kapkaç ve yankesicilik ile oto hırsızlıkları ve çok sayıda otodan, evden, işyerinden hırsızlık ve benzeri toplam 543 suçun failleri yakalanmak suretiyle aydınlatıldığını bildiren Cerrah, 10 cinayet, 153 yaralama, kolluk kuvvetlerine saldırı, adam kaldırma, tehdit gibi toplam 1146 suçun da aydınlatıldığını ifade etti.
İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah, yakalanan kişilerin üzerlerinde ve ikametlerinde yapılan aramalarda, 89 adet tabanca ile 23 adet kurusıkı tabanca, av tüfekleri, elektronik eşyalar, bilgisayar ve laptoplar, çalınan otolar, çeşitli sahtecilik olaylarında kullanılan malzemelerin ele geçirildiğini bildirdi.

ÖNLEME UYGULAMALARI

Cerrah, ilçe emniyet müdürlükleriyle birlikte yapılan önleme aramalarında da 327 adet tabanca, 72 adet delici-kesici alet, 50 kurusıkı tabanca, 1 kalaşnikof tüfek, 17 bin 228 adet korsan CD, korsan kasetler, çalıntı motosikletler ve sahte paralar ele geçirildiğini kaydetti.

Cerrah, ayrıca 51 işyeri hakkında da çeşitli suçlardan dolayı işlem yapıldığını dile getirdi.

Celalettin Cerrah, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kısaca söylemek gerekirse İstanbul Emniyet Müdürlüğü, İstanbul halkının huzur ve güvenliğini sağlamak için her türlü suçla mücadelesine devam edecektir. 'Bataklık Operasyonu'nda Elazığ ve Diyarbakır'dan getirilen çocukların kapkaç, gasp ve yankesicilik olaylarında kullanılması, ayrıca evlerde yapılan aramalarda bölücü örgüte ait dergilerin çıkması şunu gösteriyor ki, buralardan ele geçirilen paraların bölücü örgüte de gittiği ve buradan suç örgütlerine bu çocukların kullanılmak suretiyle para ve her türlü malzemeyi sağladıkları bir kez daha görülmüş oldu.

Bunun için İstanbul halkının çok dikkat etmesi gerekir. Öncelikle daha önceden de söylediğim gibi evine, apartmanına, mahallesine mutlaka sahip çıkmalı, polise bu konuda yardımcı olmalı. İşyerleri ve holdingler binalarında kamera sistemini mutlaka kullanmalı, takmalı ve İstanbul polisi de bunlardan faydalanmak suretiyle suçla olan mücadelesini en iyi şekilde sürdürecektir.”

Bu konuda İstanbul halkından yardım beklediğini ifade eden Cerrah, ”Şüphelendikleri her konuda İstanbul polisine mutlaka yardım etmelerini istiyorum. 13 milyonluk megakentte başka türlü suçla mücadelemiz mümkün olmaz. İstanbul halkı, İstanbul polisine güvensin. İstanbul polisi, İstanbul halkının huzur ve güvenliği için her şeyi yapmaktadır, yapmaya da devam edecektir” dedi.

Cerrah, açıklamanın ardından ele geçirilen silahlar ve diğer suç malzemelerini inceleyerek bilgi aldı.

SORULAR

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, basın mensuplarının ”Bataklık Operasyonu”na ilişkin soruları üzerine, “Aile şirketi gibi kurulan bir çete bu. 6 aydır takip ediyorduk. Planlı bir operasyon” dedi.

Cerrah, asayiş operasyonları çerçevesinde bir kuyumcu gaspı olayının faillerinin de yakalandığını ifade etti.

“Bataklık Operasyonu” kapsamında yakalanan suç örgütü elebaşına ait lüks otomobili de inceleyen Cerrah, şöyle dedi:

“Mücadelemizi biliyorsunuz. Geldiğimiz yıldan itibaren çok sıkı bir şekilde devam ettirmekteyiz. Şu anda eskinin tabiriyle mafya tabir edilen kişilerin çoğu cezaevlerinde. Bu suç örgütleri de birer birer yakalanıyor. Onları da cezaevlerine göndereceğiz. Adalete teslim etmek suretiyle, kanun önüne çıkartmak suretiyle onların da gereği yapılacak tabii ki. Müsaade etmemiz mümkün değil. Tabii haydan gelen huya gider derler ya. Adam hiç çalışmadan çetesini kurmuş kardeşleriyle birlikte. Çocukları da getiriyor. Buradan kazandığının bir kısmını kendisine, bir kısmını da çeşitli yerlere gönderiyor.”

Asayişe ilişkin çalışmalarda ele geçirilen çalıntı araçlar arasında, sanatçı Tamer Karadağlı'nın çalınan cipinin de bulunduğu görüldü.

SUÇ ÖRGÜTÜNÜN YAPILANMASI

Polis yetkilileri, örgütün yapılanmasında, örgüt liderinin altına 2 yardımcısı, korumalar, tayfa başları, işkoyucu-perdelemeci ve dümenciler ile onların altında taşımacılık yapan, lojistik destek verenler, diğer şahıslar ve il dışı bağlantısının yer aldığını belirttiler.

Gruba yönelik olarak 2003 yılında da polisin bir çalışma yaptığını hatırlatan yetkililer, örgütün Gaziosmanpaşa, Şişli, Beyoğlu, Eminönü, Kadıköy, Üsküdar ve Maltepe'de ağırlıklı olarak suç işlediğini, örgüt içinde hiyerarşik bir yapı bulunduğunu ve suç işletilen çocuklara bu suçlara ilişkin eğitim verildiğini ifade ettiler.

Az para getiren ya da kaçmaya çalışan çocuklara işkence yapıldığının belirlendiğini kaydeden polis yetkilileri, örgütün İstanbul'da “tantanacılık” olarak bilinen kavga etmek suretiyle yapılan yankesicilik olayını en disiplinli ve aktif yapan suç şebekesi olduğunu da dile getirdiler.

Yetkililer, örgütün yöneticisi oldukları ileri sürülen N.S. ile kardeşleri O.S. ve M.S'nin de adliyeye sevk edilen kişiler arasında yer aldığını belirttiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!