Güncelleme Tarihi:
İstanbul'da kurak geçen yaz ve sonbaharın ardından barajlardaki su seviyesi son 10 yılın en düşük değerlerini görmüştü. Son günlerde kent genelinde etkili olan yağışlarla barajlardaki doluluk oranları yükselişe geçti. Dün yağan kuvvetli yağmur barajlara yaradı. Bir günlük yağış barajlara yüzde 6'ya yakın doluluk sağladı. Dün sabah yüzde 25.62 olan doluluk oranı yüzde 31.03'e çıktı. İSKİ verilerine göre tam bir yıl önce bugün İstanbul barajlarındaki su seviyesi 34,43 iken bugün bu seviyenin 31,03 olduğu görüldü.
10 YILIN EN DÜŞÜK DEĞERİ ÖLÇÜLMÜŞTÜ
11 Kasım'da yüzde 16,18 seviyelerine kadar gerileyen barajlardaki doluluk oranının, son 10 yılın en düşük doluluk oranı olduğu belirtilmişti. İstanbul genelinde birkaç gündür aralıklarla devam eden yağışların ardından barajlardaki doluluk oranı bugün itibariyle 31.03'e çıktı. Geçen yıl 30 Kasım'da ise İstanbul Barajlarındaki doluluk oranı 34,43 olarak ölçülmüştü.
İstanbul'da dün gerçekleşen yağışlarda, Esenyurt 124 kilogram, Sarıyer 121 kilogram, İstinye 116 kilogram, Beykoz 108 kilogram, Şişli 104 kilogram, Çekmeköy 101 kilogram, Şile ise 100 kilogram ile en çok yağış alan ilçeler oldu.
İSTANBUL BARAJLARINDAKİ DOLULUK ORANLARI
Elmalı: yüzde 74
Ömerli yüzde 55
Darlık yüzde 45
Alibey yüzde 39
Istrancalar yüzde 33
Büyükçekmece yüzde 16
Terkos yüzde 16
Kazandere yüzde 14
Sazlıdere yüzde 13
Pabuçdere yüzde 9
EDİRNE'DE SON YAĞIŞLARLA NEHİRLERİN DEBİLERİ ARTTI
Son yılların en kurak dönemlerini yaşanan Edirne ve Bulgaristan'da kasım ayı içinde düşen yağışlarla birlikte Meriç ve Tunca nehirlerinin debisi arttı. Bölgede binlerce dönüm tarım arazilerinin sulanmasında kullanılan Meriç ve Tunca nehirlerinde oluşan adacıklar debilerin artmasıyla ortadan kalktı. Kasım ay içinde metrekareye 105,8 kilo yağışın düştüğü Edirne'de Meriç Nehri'nin debisi geçen aya oranla yaklaşık 3 kat arttı. Devlet Su İşleri (DSİ) verilerine göre, Meriç Nehri'nde geçen ay 40 metreküp/saniye ölçülen debi bu yıl mevsim yağışlarıyla 123 metreküp/saniyeye, Tunca Nehri'nde ise 2 metreküp/saniyeden 7 metreküp/saniyeye çıktı.
Meriç Nehri kıyısında bulunan bir restoranın yetkilisi Fatih Kaşkavalcı, yağışların artmasıyla Meriç Nehri'nde görsel bir temizliğe sahip olduklarını söyledi. Kaşkavalcı, "Kirlilik ortadan kalktı. Edirne'ye gelen yerli ve yabancı turistlerin görsel anlamda daha keyifli vakit geçirmesini sağlıyor. Tabi ki bölgede ciddi anlamda bir çiftçilik var. Eminim ki su seviyelerinin artması çiftçilere faydalı olmuştur diye düşünüyorum. Yaz aylarında su seviyeleri çok düşüktü. Bütün nehir yatağı gözüküyordu. Bu da görsel kirliliğe neden oluyordu. Şu an çok keyifli, kasım ayındaki yağmurlar bereketli oldu. İnşallah bundan sonra da devam edecektir diye düşünüyoruz. Debilerin yüksek olması gelen turistlerin görsel anlamda daha zevkli bir atmosferde hizmet almasını sağlıyor" dedi.
'KURAKLIKLA GELEN SİNEKLERDEN DOLAYI SIKINTI YAŞADIK'
Nehir kıyısında işletmesi bulunan Yılmaz Söz de, "Yaz çok kurak geçti. Çiftçilerimiz çok sıkıntı yaşadı. Biz nehir kenarında olan esnaf olarak kuraklıktan dolayı gelen sineklerden sıkıntı yaşadık. Kasım ayında etkili olan yağmurlar debiyi ikiye katladı. Meteoroloji raporlarına baktığımızda yağışların devam etmesi bekleniyor. Çiftçilerimize bizlere bereketli olmasını diliyoruz. Yaz çok sıcak ve kurak geçti. Gelen müşterilerimizden de şikayet oluyordu. Ama yapılacak bir şey yok her şey Allah'tan şu anda yağışlar güzel gidiyor" ifadelerini kullandı.