İstanbul'da afet müdahale merkezi açıldı

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda afet müdahale merkezi açıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 1999 00:00

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Okmeydanı’nda yaptırılan Afet Müdahale Merkezi, Vali Çakır ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna’nın da katıldığı törenle açıldı.
Haberin Devamı

Törende konuşan İstanbul Valisi Erol Çakır, bilim adamlarının İstanbul’da olası büyük deprem için alarm verdiklerini hatırlatarak, "Olası büyük depreme karşı elbirliğiyle hazırlanacağız. Ancak her vatandaş oturduğu konutu incelettirerek, olası depreme karşı risk taşıyıp taşımadığını tespit ettirsin" dedi.

Çakır, 17 Ağustos depreminin kendilerini iki anlamda uyardığını ifade ederek, "Bir, meydana gelen cam ve mal kaybı bakımından, bir de çarpıklıklarımızı, aymazlıklarımızı, aksaklıklarımızı görmemiz bakımından bir kez daha gözlerimizin fal taşı gibi açılmasına neden oldu" dedi.

Bundan sonra gözlerini geleceğe dikeceklerini ve sağlam zemin üzerine sağlam bina yapacaklarını belirten Çakır, devletin bu aşamada kontrol görevinin yanında, vatandaşın da kurallara riayet ederek günlük menfaatler peşinde koşmaması gerektiğini söyledi.

Çakır, bilim adamlarının İstanbul’da olası büyük bir deprem için alarm verdiklerini de vurgulayarak, "Olası büyük depreme karşı elbirliğiyle hazırlanacağız" dedi.

Ancak yapılacak olanların imkanlarla kısıtlı bulunduğunu ve mümkün olanı en iyi şekilde yapmaya çalışacaklarını anlatan Çakır, "Kağıt üzerinde planlanan pek çok çalışma var. Bunları birer birer hayata geçireceğiz" diye konuştu.

RİSK TAŞIYAN İLÇELER: Vali Çakır, Afet Merkezi, kent bilgi sistemi, yeraltı sismik ölçümlerinin yapılması, sivil savunma ekiplerinin yeniden ayağa kaldırılması, ilçe düzeyinde acil yardım ekiplerinin kurulması, sağlık ve eğitim kuruluşlarının hazırlıklı hale getirilmesi gibi birçok hazırlıkları olduğunu bildirdi.

İstanbul’da 1 milyon 200 bin bina bulunduğunu ve bunların birçoğunun kaçak olduğunu vurgulayan Çakır, her vatandaşın oturduğu konutu incelettirerek, olası depremde risk taşıyıp taşımadığını öğrenmesi ve gerekiyorsa konutunu tahliye etmesi gerektiğini kaydetti.

Çakır, özel risk taşıyan Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan ilçe belediyelerinin de süratle zemin etütlerini yaparak, vatandaşlara yön göstermelerini istedi.

İSTANBUL’A 100 YILLIK RİSK ANALİZİ: Büyükşehir Belediye Başkanı Gürtuna da İstanbul’un depremle ciddi olarak yeni tanıştığını belirterek, kentte deprem öncesi planlama çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Bu çerçevede zemin etütlerinin yapıldığını ve buna bağlı olarak imar planlarının değiştiğini, alternatif yol alanlarının belirlendiğini, her yeşil alana bir helikopter pisti hazırlanacağını anlatan Gürtuna, "İstanbul için 100 yıllık bir risk analizi yaptırıyoruz. Dünyanın en gelişmiş teknolojileri kullanılarak, uluslararası firma ve bilim adamlarıyla birlikte muhtemel deprem riski, hasar oranı ve en hafif nasıl atlatırız, bunun çalışmasını yapıyoruz" dedi.

Gürtuna, İSKİ ve İGDAŞ’ın altyapı çalışmaları yaptıklarını ve bir sorun olmayacağını tespit ettiklerini, acil yardım ve kurtarma konusunda da ilk etapta belediye bünyesinde 500 kişilik bir ekibin yetiştirildiğini, 2000 kişinin yetiştirilmesini de planladıklarını kaydetti.

4 NOKTADA DAHA AÇILACAK: Bugün ilkini açtıkları Afet Müdahale Merkezi’ninin aynısını İstanbul’un 4 noktasında daha açacaklarını belirten Gürtuna, amaçlarının 32 noktada her itfaiyeye bu sistemi yerleştirmek olduğunu söyledi.

Gürtuna, artık herkesin depremle birarada yaşamayı öğrenmesi gerektiğini, çünkü paniğin hasar ve ölümü artırdığını ifade ederek, kamunun yanında tüm vatandaşların ve özel şirketlerin de depreme hazırlıklı olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, Vali Çakır, Büyükşehir Belediye Başkanı Gürtuna ve bazı ilçe belediye başkanları ile diğer katılımcılar, senaryo gereği yıkılan bir binada yürütülen kurtarma çalışmalarını izlediler.

Çakır ve Gürtuna daha sonra, Afet Müdahale Merkezi’nin kurdelesi ile demir bir çubuğu, hidrolik kesici ile keserek hizmete açtılar.

AFET MÜDAHALE MERKEZİ: Bir kurtarma aracı, merdivenli araç, baca aracı, 2 adet ambulans, çok maksatlı araç, su tankları, her türlü ortamda gidebilen hovercraft, görüntülü arama kamerası, sesli life dedektörü, demir ve beton kesme motorları, motopomplar, hidrolik ayırıcı kesiciler, trifor, jeneratörler, 20 kişilik şişme çadır, hava yastıkları, zodiak botlar ile tüm bu ekipmanları kullanmak üzere 75 kişilik eğitimli arama kurtarma ve acil yardım personelinin görev yapacağı Afet Yönetim Merkezi’nin benzerleri Kavacık, Kartal, Avcılar ve Fatih’te de açılacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!