İstanbul'da 8 kene vakası

Güncelleme Tarihi:

İstanbulda 8 kene vakası
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2006 15:43

İstanbul'da, haftasonundan bu yana toplam 8 çocuk, kene ısırığı şikayetiyle Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne getirildi. Vücutlarındaki keneler operasyonla çıkarılan çocuklardan ikisi tedavilerinin ardından taburcu edilirken, 6 hastanede gözetim altında tutuluyor.

Haberin Devamı

Haftasonu gittikleri piknikte kenelerin ısırması sonucu hastanelik olan 8 çocuğun tedavisi Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde sürüyor. Çocuk hastalıkları servisinde tutulan 9 yaşındaki Kübra'nın annesi Meryem Atak, haftasonu piknik için Ümraniye Taşdelen'e gittiklerini belirterek “Akşam eve geldiğimizde kızımın gözünün altında kene gördük. Hemen hastaneye getirdik. Doktorlar burada müdahale ederek çıkardı. 4 gündür hastanedeyiz. Doktorlar herhangi bir enfeksiyon riskine karşılık bizi burada tutuyor” dedi.

Yine kene ısırması nedeniyle hastanede tutulan 5 yaşındaki Tuana'nın annesi Sevim Torun da hafta sonu piknik yapmak için Beykoz Hidiv Kasrı'na gittiklerini belirterek “Akşam eve geldiğimizde banyo yapmak için kızımı soyduğumda belindeki keneyi gördüm. Müdahale etmeden hemen hastaneye getirdik. Burada müdahale ederek çıkardılar. Biz de 4 gündür hastanedeyiz. Doktorlar bizi de burada tutuyorlar” dedi. Hastanede sağlık durumları gözlenen çocukların isimleri şöyle: Büşra Kor, Kübra Atalay, Duygu Parlak, Taha Şengül, İklim Güzel ve Batuhan Demir.

Haberin Devamı

BİR VAKA DA TOKAT'TA

Tokat'ta kiraz toplarken bacağından kene tarafından ısırılan kadın, tedavi altına alındı. Tokat merkeze bağlı Kemalpaşa beldesinde çiftçilikle uğraşan 47 yaşındaki Bedir Alan, ailesiyle birlikte bahçede kiraz topladıktan sonra evine gitti.

Evde, bacağına kene yapıştığını fark eden kadın, eşiyle birlikte Tokat Devlet Hastanesine başvurdu.

Alan'ın bacağındaki kene, acil serviste görevli doktor tarafından kontrollü bir şekilde çıkarıldı. Alan, tahlil ve tetkiklerin ardından taburcu edildi.

Yetkililer, 5 gün sonra tekrar sağlık kontrolünden geçirilecek olan kadının, hastalık belirtisi taşıyıp taşımadığının tahlil sonuçlarına göre belli olacağı bildirildi.

Hastaneye günde ortalama 6 kene ısırması vakası geldiği, bu rakamın hafta sonlarında artış gösterdiği ve genellikle çiftçilikle uğraşanlarla pikniğe gidenlerin kene ısırmasına maruz kaldığını kaydedildi.

KIRIM- KONGO KANAMALI ATEŞİ NEDİR?

Kırım- Kongo Kanamalı Ateşi, keneler tarafından taşınan Nairovirüs isimli bir mikrobiyal etkenin neden olduğu ateş, cilt içi ve diğer alanlarda kanama gibi bulgular ile seyreden hayvan kaynaklı bir enfeksiyon olarak biliniyor. İlk olarak 1946 yılında Kırım'da, 1959 yılında da Kongo'da görüldüğü için hastalık bu adla biliniyor. Son yıllarda tedavide görülen gelişmelere rağmen, bu enfeksiyonlarda ölüm oranları artıyor. Keneler otlaklar, çalılıklar ve kırsal alanlarda yaşayan küçük oval şekilli böcekler olarak biliniyor. 6- 8 bacaklı, uçamayan, sıçrayamayan bu hayvanlar genellikle insanların kanlarını emerek beslenirken, hastalığı da bu şekilde bulaştırıyor. Hastalık kendisini ateş, kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, yüz ve göğüste kırmızı döküntüler ve gözlerde kızarıklık belirtileriyle gösteriyor. Kene tarafından ısırılma ile virüsün blaşması 1-3 gün arasında değişiyor. Bu süre en fazla 9 gün sürüyor. Enfekte kan, ifrazat veya diğer dokulara doğrudan temas sonucu bulaşmalarda bu süre 5- 6 gün, en fazla ise 13 gün olarak açıklanıyor. Hastalığın teşhisi, kanda virüse karşı oluşan antikorların taranması ile mümkün oluyor.  Hastalığın kesin tedavisi ve aşısı bulunmuyor. Erken tanılarda vücuttaki kana takviye yapılarak iyileşme sağlanabiliyor. Uzmanlar kenelerden korunmak için, çalılık ve bitkilerin bulunduğu ortamlardan uzak durulması, kısa ve vücudu açıkta bırakan kıyafetler giyilmemesi, çizme giyilmesi veya pantolon paçalarının çorabın içine sokulması önerisinde bulunuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!