Güncelleme Tarihi:
İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi'nde, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Garnizon Komutanı Tümgeneral Cengiz Arslan, Sivil Savunma Genel Müdürü Atilla Özdemir ve ilgili bürokratların katılımıyla basın toplantısı gerçekleştirildi.
Vali Güler, İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü organizasyonunda 2001'den beri planlı olarak gerçekleştirilen, 2006 yılı Mart ayından itibaren de planlaması yapılan “Afet- 2006 Arama ve Kurtarma Tatbikatı” gerçekleştirileceğini söyledi.
Tatbikatta, afet koşullarında gerçekleştirilecek müdahaleler ve öncesinden alınan tedbirlerin deneneceğini ifade eden Güler, “Tatbikat senaryoya göre depremin oluş anı olan 7 Kasım Salı günü saat 11.00'de 7.2 büyüklüğünde bir deprem faraziyesiyle başlayacak ve 9 Kasım Perşembe günü saat 15.00'de sona erecek” dedi.
Vali Güler, tatbikatın TSK ile koordineli olarak 7, 8 ve 9 Kasımda Bayrampaşa, Bağcılar, Kartal, Maltepe ve Eminönü ilçelerinde yapılacağını anlattı.
Güler, tatbikatta 257 resmi ve özel kurum ve kuruluş ile 21 gönüllü kuruluştan toplam 5 bin 644 personelin görev yapacağını, 1469 aracın 3 gün boyunca tatbikata iştirak edeceğini kaydetti.
Vali Güler, 125 bin kamu personeli ve okullarla birlikte 3 milyon kişinin katılımıyla ilk kez bu büyüklükte bir tatbikat gerçekleştirileceğini söyledi.
Muammer Güler, “Tatbikatta, İstanbul'un yanı sıra Ankara, İzmir, Sakarya ve Bursa Sivil Savunma ve Arama-Kurtarma Ekipleri ile Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Kocaeli'deki Valilik Acil Yardım Timleri de görev alacak. Bu ekipler, böylece İstanbul'da muhtemel bir deprem sırasında görev yapacakları bölgeleri de tanıma imkanı bulacaklar” diye konuştu.
3 GÜN SÜRECEK TATBİKAT
Güler, 3 gün sürecek tatbikat çerçevesinde Eminönü ilçesinde batan bir gemide arama-kurtarma, gemiden sızan petrole müdahale ve temizleme, Maltepe ilçesinde raydan çıkarak devrilen bir trende, Kartal'da da göle uçan bir araçta kurtarma faaliyeti icra edileceğini belirtti.
Tatbikatta helikopter ile havadan keşif, ilk hasar tespiti, arama ve kurtarma, yangınların söndürülmesi, doğal gaz, su, elektrik ve telefon gibi altyapı hasarlarına müdahale, nükleer, biyolojik, kimyasal maddelerle kirlenen alanların temizlenmesi, ilk yardım ve sağlık, çadırkent tesisi, iaşe ve barındırma faaliyetlerinin de deneneceğini belirten Güler, tatbikat sırasında lojistik destek merkezi kurulacağını ve tüm okullarda deprem tahliyesi yapılacağını bildirdi.
Güler tatbikatta ayrıca, askeri kurtarma birliğinin çıkarma gemisiyle Kartal sahiline, il dışı kurtarma birliklerinin de deniz otobüsüyle Pendik iskelesine intikallerinin sağlanacağını kaydetti.
Tatbikat sahaları ile İl Afet Yönetim Merkezi arasında görüntülü haberleşme sisteminin de kurulacağını belirten Güler, tatbikatta ilk gün ağırlıklı kurtarma ve ilk yardım, ikinci gün hasar tespit ve kurtarma çalışmaları yapılacağını, 9 Kasım'da da değerlendirme toplantısı gerçekleştirileceğini ifade etti.
Tatbikatta afete müdahalede personelin eğitimi, afete ilişkin hazırlanmış planların denenmesi, eksikliklerin tespiti ve geliştirilmesi, afete müdahaledeki kriz yönetimi, lojistik destek, bilgi sistemi, haberleşme, kamuoyunun bilgilendirilmesi, kriz merkezindeki emir komuta iş birliği, müdahale teknikleri, muhabere sistemi ve sivil-asker iş birliği eğitiminin deneneceğini vurgulayan Güler, “Alınan sonuçlar yapacağımız çalışmalara ışık tutacaktır” dedi.