Oluşturulma Tarihi: Mart 09, 2001 00:00
İstanbul'un 32 ilçesinde son 6 ayda 7 bin 84 otomobil hırsızlığı gerçekleşti. Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yürütülen çalışmalar sonucu, bu araçlardan 5 bin 544'ü bulunurken, olaylarla ilgili oldukları gerekçesiyle 961 kişi yakalanarak haklarında yasal işlem yapıldı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü kayıtlarından derlenen bilgilere göre, söz konusu dönemde en çok otomobil hırsızlığı, Kadıköy'de gerçekleşti.
760 otomobilin çalındığı Kadıköy'ü, 502 araçla Küçükçekmece, 498 araçla Bağcılar, 408 araçla Maltepe, 377 araçla Üsküdar, 355 araçla Kartal, 348 araçla Gaziosmanpaşa, 322 araçla Şişli, 302'şer araçla Ümraniye ve Pendik izledi. Adalar ve Şile'de ise hiç otomobil hırsızlığı yaşanmadı.
Bunlara dikkat İstanbul'da günde ortalama 30 ile 50 aracın çalındığını, bu sayının bayram günlerinde 70 araca kadar ulaştığını belirten polis yetkilileri, otomobil sahiplerine hırsızlara karşı alabilecekleri tedbirler konusunda şu tavsiyelerde bulundular:
Otomobilinizi park edecek kapalı garajınız yoksa, mümkünse evinizden görebileceğiniz aydınlatılmış yerleri seçin.
Otomobilinizden indikten sonra kapı ve pencereleri kontrol edin.
Aracınızı kısa süreli de olsa park ettiğinizde anahtarınızı yanınıza almayı alışkanlık haline getirin.
Değerli eşyalarınız, ruhsat, ehliyet ve yedek anahtarınızı otomobilinizin içerisinde bulundurmayın.
Otomobil satın alırken ruhsat üzerinde yazılı olan bilgilerin doğru olup olmadığını kontrol edin, yedek anahtarını almayı unutmayın veya aracınızın kilidini değiştirin.
Satın alacağınız otomobilin şasi numaralarının olduğu kısımları kontrol edin, herhangi bir tahribat varsa aracı almaktan vazgeçin ve durumu polise bildirin.
Mümkünse kaliteli oto alarm sistemi kullanın ve aracı alır almaz kasko sigortası yaptırın.
Satın alacağınız otomobilin ruhsat sahibiyle yüz yüze görüşün, hırsızlar çaldıkları aracın ruhsatında yazılı ruhsat sahibi adına sahte kimlik ve sürücü belgesi tanzim ettiklerinden alınan aracın bağlı bulunduğu Trafik Tescil Şube ve bürolarına kontrol ettirin.
Aracınızı açık otopark ve benzeri yerlere bıraktığınızda burada çalışan görevlilerin kolluğu yoksa otomobilinizin anahtarını bırakmayın, kolluk varsa aracı bıraktığınıza dair makbuz alın.
Hasarlı olarak sattığınız araçların trafikten düşümlerini tamamlayıp, araca ait plaka ve ruhsatı bağlı bulunduğu trafiğe teslim ettikten sonra satışını sağlayın.
Aracı park ettiğiniz yerden alırken bagaj kilidini ve ön kapı kilidini kontrol edin, bu kilitler sökülerek kontak anahtar yapıldığını unutmayın.
Otomobilinizin daha güvenli olması için ''baston kilit'' kullanın.