Güncelleme Tarihi:
İstanbul Emniyeti, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı Taksim Meydanı’nda kutlamak isteyen aralarında DİSK, KESK, TMMOB, TTB, bazı siyasi partiler, çeşitli demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlara göz açtırmadı. Sabah erken saatlerden bu yana Taksim’e çıkan tüm yolları kapatan, Beşiktaş İskelesi ve Dolmabahçe’de binlerce polis bekleten emniyet, açıklama yapmak isteyen ya da slogan atanlara biber gazıyla müdahale etti. Taksim Gezi Parkı’nda polis ile birlikte askeri birlikler de yer aldı.
İstanbul'da güvenlik güçlerinin aldığı 1 Mayıs önlemleri yüzünden ulaşımda yaşanan problemler, borsanın da yarım saat geç açılmasına neden oldu.
ÖNCE TERTİP KOMİTESİ GÖZALTINA ALINDI
1 Mayıs’ı kutlamak üzere Dolmabahçe’deki İnönü Stadyumu önünde toplanmak isteyen ve aralarında 1 Mayıs Tertip Komitesi Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, KESK Genel Sekreteri Abdurrahman Daşdemir, KESK Yönetim Kurulu Üyesi Sevgi Göğçe, Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, Dev Sağlık-İş Sendikası Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, ÖDP İstanbul İl Başkanı Alper Taş, TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Yeşil’in de bulunduğu 48 kişi gözaltına alındı. Çam, yaptığı açıklamada tertip komitesinın bazı üyelerinin gece evleri basılarak gözaltına alındığını ifade etti.
Dolmabahçe’de sabah saatlerinden öğlene kadar zaman zaman toplanan gruplara polis, basınçlı su sıkarak, biber gazı atarak müdahale etti ve çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
TAKSİM İÇİN İSTANBUL'A GELENLER
Miting için İstanbul dışından gelenlere de İstanbul’un girişindeki Çamlıca gişelerinde müdahale eden güvenlik güçleri, otobüslerle İstanbul’a girmek isteyen DİSK üyelerine izin vermedi.
Çevik kuvvet ekipleri, Taksim’de, Beşiktaş’ta, Dolapdere’de, Dolmabahçe’de toplanan küçük gruplara biber gazıyla müdahale etti.
TAKSİM'DE 1 MAYIS
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Türk Tabipler Birliği Başkanı Gencay Gürsoy, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras’ın da aralarında bulunduğu bazı sendika, sivil toplum örgütü temsilcileri, Dolmabahçe Sarayı önünde açıklama yaptı. Çelebi, burada yaptığı açıklamada Taksim Meydanı’na çıkıp, Kazancı Yokuşu’nda 1 Mayıs 1977’de yaşamını yitirenleri anacaklarını söyledi. Emniyet yetkilileri ile yapılan görüşmenin ardından Çelebi ve diğer yöneticilerin öncülüğünde yaklaşık bin kişi Taksim’e doğru, “Yaşasın 1 Mayıs”, “Vali İstifa” ve 1 Mayıs marşını söyleyerek, Gümüşsuyu’dan Taksim’e yürüdü. Yol boyunca çevik kuvvet ekiplerinin kontrolüyle yürüyüşlerini Taksim Meydanı’nda tamamlayan bu gruba, AKM, Tarlabaşı, Sıraselviler ve Kazancı Yokuşu’ndan toplanan çeşitli gruplar katıldı. “İşte Taksim, işte 1 Mayıs sloganları atan grup adına Süleyman Çelebi, İsmail Hakkı Tombul açıklama yaptı. Kazancı Yokuşu’nda 1 Mayıs 1977’de yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu, kırmızı karanfiller bırakıldı.
VALİLİĞE TEPKİLER
İsmail Hakkı Tombul burada yaptığı konuşmada, “30 yıl önce Taksim Meydanı’nda karanlık eller vardı. Bu karanlık eller ‘faşizme geçit yok, faşizme karşı omuz omuza’ diyenleri katlettiler. Bu karanlık ellerin verdiği muhtıraya da boyun eğemeyeceğiz” dedi. Tombul, yüzlerce kişinin gözaltına alındığını belirterek, serbest bırakılmalarını istedi.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de, 1 Mayıs 1977’de katledilen 36 kişi Taksim’de kitlesel olarak anmak istediklerini belirterek, “Şu anda İstanbul’da ve Türkiye’de olağanüstü bir hal, sıkıyönetim döneminde görülmeyecek bir uygulamayla, kitlesel olarak alanlara gelişimiz baskıyla, şiddet uygulamasıyla, gaz bombalarıyla, sokaklarda tek tak yakalayarak alanlara gelmemiz engellendi. Şu görülmüştür. Taksim; İstanbul ve Türkiye 1 Mayıs alanı olmuştur” dedi. Herkesin duyarlılıklarını ve hassasiyetlerini anlamasını istediklerini ifade eden Çelebi ve diğer üst düzey yöneticiler, Taksim Atatürk Anıtı’na karanfil bıraktı. Çelebi, iki defe yaptırdıkları 1 Mayıs çelenginin polis tarafından parçalandığını kaydederek, “Çiçeklere bile tahammül edemediler, AKP’nin demokrasi anlayışı budur” dedi. Çelebi, 1 Mayıs’ı Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenleyen konfederasyonları, siyasi partileri ve sivil toplum örgütlerini de eleştirdi.
Çelebi’nin konuşmasının ardından üç farklı grup Taksim Meydanı’nda eylemlerine devam etti. The Marmara Oteli önünde toplananlar Gümüşsuyu’ndan Dolmabahçe’ye yürürken, meydanda kalan diğer gruplara polis müdahale etti.
İSTİKLAL CADDESİ GAZ KORİDORU OLDU
Aralarında çeşitli demokratik kitle örgütlerinin bulunduğu 2 bin kişilik bir grup, İstiklal Caddesi’nin Taksim Meydanı çıkışında toplandı. “Bağımsız Devrimci Dayanışma Platformu” pankartı açan grup, sık sık “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları attı. Taksim Tramvay Durağı’nda açıklama yapıp dağılacaklarını söyleyen grup ile emniyet yetkilileri arasında uzun süreli tartışma yaşandı. Emniyet yetkilileri, “Taksim Meydanı’nda biz konuşlandık, o neden sizden burada açıklama yapıp dağılmanızı istiyoruz” dedi. Ardından Emniyet Müdür Yardımcısı, grubun dağılması için uyarı yapmasının hemen ardından çevik kuvvet ekiplerinin biber gazıyla müdahalesi başladı. İstiklal Caddesi üzerinden Galatasaray ve Tünel’e kadar biber gazı atarak müdahalesini sürdüren çevik kuvvet ekibi, ara sokaklara bulunan küçük gruplara da biber gazı ve copla müdahale etti. her iki tarafı yüksek binalarla çevrili İstiklal caddesi uzun süre gaz dumanı altında kaldı.
MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASINA POLİS BASKINI
Ara sokaklara dağılan bir grubun Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin Beyoğlu’nda bulunan binasına sığınması üzerine çevik kuvvet ekipleri, binaya baskın düzenledi. Kapıları kırarak içeriye giren ve biber gazı atan çevik kuvvet, bina içindeki müdahalesi devam ediyor.
Polis müdahalesinde, gazeteciler, turistler, cadde üzerindeki mağaza çalışanları etkilendi.
Savaş alanına dönen Taksim ve İstiklal Caddesi’nde mağaza, restoranların kepenkleri indirildi.
Taksim’e çıkan yollar trafiğe açılmasına karşın trafikte sorunlar devam ediyor.
İstanbul’da 1 Mayıs kutlamaları nedeniyle gözaltına alınanların sayısının 900'ü geçtiği bildirildi.