Güncelleme Tarihi:
İçişleri Bakanlığı ile Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği (MBBB) arasında ‘‘Evrensel Değerleri Koruyan, Yaşanabilir Bir İstanbul İçin Yeni Bir Yönetim Modeli Geliştirilmesi Projesi’’ için oluşturulan protokol imzalandı.
İçişleri Bakanlığı ile MBBB arasında yapılan imza törenine katılan İçişleri Bakanı Sadettin Tantan, ‘‘İstanbul ile ilgili özel bir yasaya ihtiyaç vardır. Siyasi iradenin de bu konuyu dikkate alacağını düşünüyorum’’ dedi.
Kalyon Oteli’nde düzenlenen projenin tanıtımı ve protokol imza töreninde konuşan Tantan, yerel yönetimlerle ilgili Türkiye’nin en önemli sorunlarından birincisinin İstanbul’un yönetimi olduğunu söyledi. Tantan, mevcut mülki ve mahalli yöneticilerin tüm iyi niyetli çaba ve girişimlerine rağmen, sorunun mevcut mevzuat ve kurumsal yapı ile aşılamayacak boyutlara ulaştığını anlattı. İstanbul’un sadece belediye sınırları veya mülki sınırlar ile tanımlanamayacağını, ilin bu sınırları hatta ülke sınırlarını çok aşarak büyük bir megapol haline geldiğine değinen Tantan, İstanbul’un ticari faaliyetlerde, dış ticaret ve ilişkilerde, üretim ve hizmet sektöründe kilit bir konumda olduğunu vurguladı. Türkiye’nin ürettiği tüm değerlerin yüzde 40’ının bu kentin merkezini teşkil ettiği Marmara Bölgesi’nde gerçekleştiğini de vurgulayan Tantan, ‘‘İstanbul’un, sadece kendi bulunduğu bölge açısından değil, ülkenin ve bölgenin geleceği açısından evrensel değerleri koruyan, yaşanabilir bir İstanbul için yeni bir yönetim modeli oluşturulması zorunluluğu ortaya çıkmaktadır’’ dedi.
t STRATEJİ MERKEZİ
OLUŞTURULDU
Kamu yönetimini ve toplumsal yaşamı ilgilendiren konularda araştırma ve incelemeler yapmak, yaptırmak için İçişleri Bakanlığı bünyesinde ‘‘Strateji Merkezi’’ oluşturulduğunu da söyleyen Tantan, bu birimin amacının yaşanan sorunlara bilimsel çözümler üretmek ve uzun perspektifli politika önerileri geliştirmek olduğunu söyledi. Tantan ayrıca, bu merkezin çalışmalarını desteklemek amacıyla ‘‘Türk İdari Araştırmalar Vakfı’’nın kurulduğunu da söyledi. Strateji Merkezi ve vakfın çalışmalarında mahalli idarelere öncelik verdiğini de anlatan Tantan, İstanbul’un yeni yönetim yapısının oluşturulması için MBBB ile birlikte bir proje çalışmasının imzalanacak protokolle başlatılacağını belirtti.
t PROJE
Proje çerçevesinde bir ‘Bilim Kurulu’ oluşturulacağını ve kurulun çalışmalarını bir yılda tamamlayarak sonuçların siyasi otoriteye sunulacağını da belirten Tantan, çalışmanın tamamen bilimsel nitelikte olacağını söyledi. Tantan, toplumun tüm kesimlerinin, sivil toplum kuruluşlarının projeye katılımının da sağlanacağını belirtti. Proje çerçevesinde İstanbul’un, ulaşımdan çevre sorunlarına, altyapıdan deniz ulaşımına, sosyo kültürel yapıdan sağlığa birçok sorununun ele alınacağını ve çözüm üretileceğini vurgulayan Tantan, sosyologdan antropoloğa, mimardan mühendise birçok bilim adamının projeye katkıda bulunacağı ve sonuçta da bilimsel entegre bir düşüncenin oluşacağını anlattı.
t HEDEFLER
Tantan, yeni model ile şu andaki belediye ve il sınırlarını aşan, kentin bölgesel etki alanının da dikkate alınacağını, 2008 Olimpiyatları’nın İstanbul’da yapılabilmesini mümkün kılacak teknik ve mali imk*anların oluşturulacağını, Marmara Denizi ve boğazlarda çoğalan kaza riskini azaltıcı önlemlerin belirleneceğini söyledi. Tantan, yeni modelle, 17 Ağustos sonrası ortaya çıkan deprem gerçeğini göz önüne alan gerçekçi bir imar yönetimi kurulacağını da anlattı.
Proje yönlendirme kurulu kimlerden oluşuyor
Proje Yönlendirme Kurulu’nun MBBB Genel Sekreteri ve Proje Koordinatörü Fikret Toksöz, Türkiye Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Çağlar Keyder ve Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nihat Falay, Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sema Erder, Galatasaray Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Yıldızhan Yayla ve Yrd. Doç. Dr. Yeşeren Eliçin, İstanbul Üniversitesi araştırma görevlisi Kemal Berkarda’dan oluştuğu bildirildi.
t gizli çalışma grubu
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Tantan, ‘Bu yasayla Büyükşehir Belediyesi by-pass mı edilmek isteniyor?’ sorusuna karşılık, ‘‘Strateji Merkezi ve oluşturulacak kurul, bilimsel çalışmalar yaparak, bir bilgi deposu oluşturacak ve idarecilerimize, belediye başkanlarımıza, bilgiye ulaşmak isteyen insanlarımıza bilgi aktarımı yapacak’’ dedi.
Tantan, ‘Gökkafes, 3'üncü Boğaz Köprüsü, Kız Kulesi gibi tartışmalı konularının yaşanmaması için neler yapılacak?’ sorusuna şu karşılığı verdi:
‘‘Yöneticilerin, siyasi iradenin elinde bilimsel bir çalışma olsaydı, daha önce yaşanan sorunlar gündeme gelmezdi. Çünkü o çalışma belki ona müsaade etmezdi. Olaya sosyal, kültürel ve manevi felsefe açısından yaklaşılsa, sorunlar tamamen kendiliğinden ortadan kalkar. Çünkü buna bilim ve halk müsaade etmez.’’
‘Eyalet sistemi mi getirilmek isteniyor?’ sorusu üzerine de Tantan, yapılan çalışmanın bilimsel bir nitelik taşıdığını, şimdiden çalışma sonucu hakkında bir şey söylenemeyeceğini bildirdi. Tantan, ‘‘Projenin bir yıllık bir süre sonunda tamamlanacağı söylendi. O zamana kadar mevcut yapı nasıl korunacak? Gecekondu yapımının oldukça arttığı da söyleniyor’’ sorusunu da ‘‘Arazi mafyasıyla ilgili, İçişleri Bakanlığı ve değişik bakanlıklardan uzmanların da bulunduğu çok gizli bir çalışma grubu uzun süredir çalışıyor. Uygulama operasyonel çalışmaya geçtiği zaman basının da haberi olur’’ diye yanıtladı. İçişleri Bakanı Tantan ile MBBB Başkanı Ahmet Bahadırlı protokolü imzalayarak proje çalışmasını başlattı. Protokolün imzalanmasının ardından ilk toplantı da basına kapalı olarak yapıldı.