Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2000 00:00
Sokağa terk edilen, şiddet gören, annesiyle cezaevlerinde yaşayan, uçucu madde kullanan, mendil satan, dilenciliğe zorlanan, küçük yaşta çalıştırılan, eğitimden yoksun bırakılan çocukların hakları, 2000 yılında da arandı.
Sosyal Hizmetler İl Müdürü Kahraman Eroğlu, çocuk hakları açısından 2000 yılını değerlendirdi.
Eroğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin imzalanmasının 10. yılı dolayısıyla İstanbul'da çocuğa dair pek çok etkinlik düzenlediklerini ve bu kapsamda toplanan Çocuk Meclisi'nin durum tespitini TBMM'ye ilettiğini hatırlattı.
2000 yılında hazırlanan ve cezaevlerinde yaşayan kadınların çocuklarına 'sıcak yuva' vermeyi amaçlayan 'Uçurtmayı Vurmasınlar' projesi çerçevesinde altı çocuğa ulaşıldığını vurgulayan Eroğlu, bu çocukların söz konusu projeden yararlanarak dört ay süresince Bahçelievler Kreş ve Gündüz Bakımevi'nde yaşıtlarıyla beraber oynama fırsatı bulduklarını anlattı. Eroğlu, ancak annelerin başka illere nakli sonucunda projenin bir süre uygulanamadığını belirterek, bu konudaki girişimlerinin sürdüğünü söyledi.
Sokak çocukları Sokakta yaşayan ve çalışan çocuklara yönelik çalışmalar hakkında da bilgi veren Eroğlu, geçtiğimiz yıllarda hizmete giren Kadıköy, Küçükbakkalköy ve Beyoğlu'ndaki rehabilitasyon amaçlı Çocuk ve Gençlik merkezlerine Ayvansaray ve Ağaçlı'daki birimlerin de katıldığını bildirdi.
Yıl boyunca, çalışan çocukların ailelerine yönelik davalar açıldığını kaydeden Eroğlu, "24 aileye yönelik dava açtık. Bunların içinde mendil satan, araba silen, çeşitli yerlerde zorla para alan çocukların aileleri var" dedi.
Bu çalışmanın ilk olarak Beyoğlu ve Şişli ilçelerinde başladığını, daha sonra
Beşiktaş ve Eminönü ilçelerinde sürdüğünü ifade eden Eroğlu, kısa bir süre sonra Bakırköy, Kadıköy ve Zeytinburnu'nda da devam edeceğini dile getirdi.
Uçucu madde alışkanlığı olan çocuklara yönelik olarak da Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bünyesindeki UMATEM'in yatak kapasitesinin yükseltildiğini ve burada tedavi gören çocuklar için oyun çadırı hazırlandığını belirten Eroğlu, "UMATEM'de halen 12 çocuk tedavi görüyor. Tedavileri bittikten sonra Florya'da yaptırdığımız prefabrik evleri hizmete sokarak, bu çocukları orada barındıracağız ve çocukları mesleğe yönlendirme çalışmaları başlatacağız" diye konuştu.
'Alo Çocuk' hattı "Çocuk Hakları Sözleşmesi kapsamında, çocukların şiddete maruz kalmalarını önlemek amacıyla Alo Çocuk Hattı kurduk" diyen Eroğlu, hattın '0212 512 35 35' numaralı telefonla hizmet verdiğini söyledi.
Ailesi, yakınları, çalıştığı yer ya da herhangi bir yerde şiddete uğrayan çocuklar için bu telefona ihbarda bulunulmasını isteyen Eroğlu, "Bu telefona şimdiye kadar 92 ihbar geldi. İki babanın çocuğunu dövdüğünü saptadık ve aileler hakkında dava açtık. Çocuklardan birini bir merkezimize aldık. Dava sona erene kadar çocuk bizim korumamız altında" şeklinde konuştu.
Çocuk apartmanı kuruluyor Eroğlu, İstanbul Valiliği İstanbul Çocukları Vakfı ve SHÇEK işbirliği ile Tepebaşı'nda 37 daireli bir apartman alındığını kaydederek, "Yaklaşık 2 ay sonra burada sokak çocuklarına yönelik rehberlik, danışmanlık ve bakım hizmeti verilecek. Burası bir çocuk apartmanı olacak" dedi. Kahraman Eroğlu, çocuk haklarına ilişkin çalışmaların yeterli olmadığına işaret ederek, yapılanların kalıcı olması ve çocuğu ailesine karşı da koruyacak çalışmaların yapılması gerektiğini bildirdi.
Çocuk haritası İstanbul'da 500 sokakta yaşayan, 5 bin civarında da çalışan çocuk olduğuna değinen Eroğlu, "İstanbul'da bir çocuk haritası çıkaracağız ve nerede, ne kadar sokak çocuğu yaşıyor, bunu tespit ederek kamuoyuna açıklayacağız" dedi.
SHÇEK'in İstanbul'daki sekiz çocuk yuvası ve iki yetiştirme yurdunda 1470 çocuğa bakıldığını hatırlatan Eroğlu, bayram dışındaki günlerde de buraların ziyaret edilmesinin önemini vurguladı.
Eroğlu, "Çocuklarla birlikte birkaç saat paylaşılmasını, onlarla oynanmasını istiyoruz. Yiyeceğe, giyeceğe fazla ihtiyaçları yok. Bire bir ilgiye, sevgiye ve okşanmaya gereksinimleri var" şeklinde konuştu.