İstanbul'a 66 yılda 42 emniyet müdürü

Güncelleme Tarihi:

İstanbula 66 yılda 42 emniyet müdürü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2001 00:00


İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevinden istifa eden Kazım Abanoz, bu görevi 294 gün sürdürdü. Bu göreve vekaleten atanan Hasan Özdemir ise, İstanbul'da 2 dönem görev yapan ilk emniyet müdürü olacak.

Kazım Abanoz, Hasan Özdemir'in Ardahan Valiliği'ne atanmasının ardından 17 Ağustos 2000 tarihinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne 42. müdür olarak atandı.

Abanoz'un, 294 gün süren görev döneminde, 'Safari-1', 'Meriç', 'Duman', 'Ahtapot', 'Balina', 'Bavul' ve 'Senfoni' olarak adlandırılan çete operasyonları ile başta Hizbullah olmak üzere çeşitli terör örgütlerine ağır darbeler vuruldu.

Bankalara yönelik operasyonların da gerçekleştirildiği aynı dönemde, Şişli İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne yönelik bombalı saldırı, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı polislerin yaptıkları izinsiz yürüyüş ile Swissotel'in silahlı bir grup tarafından işgali, gündemi oluşturan önemli olaylar arasında yer aldı.

Abanoz döneminin en çok konuşulan konusu ise, personel atamalarından dolayı İstanbul Valisi Erol Çakır'ın telefonlarını dinlettiği yolundaki iddialar oldu.

Bu nedenle Vali Çakır ile aralarında anlaşmazlık çıkan ve genellikle aynı ortamlarda bulunmaktan kaçınan Kazım Abanoz, 18 Mayıs 2001 tarihinde gazetecilerle makamında sohbet ederken, Sadettin Tantan'ın İçişleri Bakanlığı'ndan ayrılması ya da alınması durumunda, kendisinin de İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevinden ayrılacağını söylemişti.

Bu arada, Kazım Abanoz'dan önce 41. emniyet müdürü olarak görev yaparken Ardahan Valiliği'ne atanan Hasan Özdemir, vekaleten Emniyet Müdürlüğü'ne getirilmesiyle İstanbul'da 2 dönem görev yapan ilk emniyet müdürü olacak.

GEÇMİŞ MÜDÜRLER

İstanbul'un ilk emniyet müdürü 1935 yılında göreve başlayan Fehmi Vural oldu. Fehmi Vural'dan sonra sırasıyla Salih Kılıç, Sadrettin Aka, Muzaffer Akalan, Selahattin Korkut, Kamuran Çukruk, H. Nihat Pepeyi, Ahmet Demir, Sebati Ataman, İ. Hakkı Baykal, Cemal Göktan, Kemal Aygün, Ahmet Tekelioğlu, Ethem Yetkiner, Alaattin Eriş, Hayrettin Nakipoğlu, Cemal Tarlan, Faruk Oktay, Abdülvahit Erdoğan, Nevzat Emrealp, Necati İşçen, Necdet Uğur, A. Haydar Özkın, Muzaffer Çağlar, Nihat Aslantürk, Ahmet Paftalı, Arif Yüksel, Mehmet Akzambak, Nihat Kaner, Nazmi İyibil, Hayri Kozakçıoğlu, Şükrü Balcı, Mustafa Yiğit, Ünal Erkan, Hamdi Ardalı, Mehmet K. Ağar, Necdet Menzir, Orhan Taşanlar, Kemal Yazıcıoğlu, Ramazan Er ve Hasan Özdemir ile Kazım Abanoz görev yaptı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevini en fazla süreyle 1 Mart 1963'te göreve getirilen A. Haydar Özkın yürüttü. Özkın'ın görevi tam 4 yıl 3 ay 4 gün sürdü.

Özkın'dan sonra 3 Eylül 1984-12 Ağustos 1988 tarihleri arasında görev yapan Ünal Erkan ve 4 Eylül 1943'ten 14 Ağustos 1947 tarihine kadar görevde kalan Ahmet Demir, bu görevi en fazla sürdüren diğer müdürler oldu.

10 GÜNLÜK MÜDÜR

İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevini en kısa yürüten müdür ise Ethem Yetkiner oldu. Yetkiner'in, 1954 yılı 22 Mayıs'ında aldığı görevi, 10 gün sonra 1 Haziran'da sona erdi.

1947'de Sebati Ataman, 1973'te Arif Yüksel yaklaşık 3'er ay, 1958'de Cemal Tarlan ile 1960'da Abdülvahit Erdoğan yaklaşık 5'er ay süreyle bu görevi en kısa sürdüren müdürler arasında yer aldı. (aa)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!