Güncelleme Tarihi:
Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka’nın, “Milli Eğitim Bakanıyla görüştüm. Öğrencilere özel bir uygulamanın müjdesini şimdiden vereyim” açıklamasıyla konu gündemde kalmaya devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, Hürriyet’in ders başlangıç saatlerinin değişip değişmeyeceği sorusuna, “Bu yetki valiliklerde. 20 Mayıs 2016 tarihli bakanlık genelgemiz yürürlükte. Bunun dışında valiliklere gönderilecek yeni bir genelgemiz yok” yanıtını verdiler. Mevzuata göre, Milli Eğitim Bakanı imzasıyla her yıl yayımlanan Eğitim Öğretim Yılı Çalışma Takvimi Genelgesinde, okulların eğitim öğretime başlama, yarı yıl tatili ile eğitim öğretimin bitiş tarihleri yer alıyor. 20 Mayıs 2016 tarihli genelgenin ikinci maddesinde bu tarihler dikkate alınarak çalışma takviminin valiliklerce düzenleneceği hükmü yer alıyor.
İSTANBUL SICAK BAKMIYOR
5 bin 736 okulda 2 milyon 672 bin öğrencinin, 149 bin öğretmenin bulunduğu İstanbul’da okul zili başlangıç saatlerini değiştirmenin neden zor olduğunu bir valilik yetkilisi Hürriyet’e şöyle anlattı:
“Öncelikle ikili eğitim yapılan okullarda bu çok zor. Başlangıç saatini 07.00 yerine 8.30’a aldığınızda herşey altüst olur. İstanbul’da servisle okula giden çocuk sayısı oldukça fazla. Sabahçı çocuklar trafikte daha uzun kalır. Okula gitmek için 6’da yola çıkan çocuk, 7’de çıkar, hava yine karanlık olur.
KENT TRAFİĞİ ARTAR
Kamu kurumları ve şirketlerin mesai saati çakışacağı için trafik daha da artar. Çalışan veliler, çocuklarını okula gönderip ya da kendileri okula bırakıp, işe öyle gidiyorlar. Okul saati değişirse çalışan anne babalar için çocukları servise kim bindirecek, okula kim bırakacak sorunu ortaya çıkar.
ÖĞLENCİLERİN ÇIKIŞI GECİKİR
Ayrıca ikili eğitim yapılan okullarda ders başlangıcının ötelenmesi halinde bu kez de öğleden sonraki derslerin bitiş saati uzar. Bu da öğlenci çocukların daha geç saatte okuldan çıkmalarına neden olur.
SERVİSLER ALTÜST OLUR
Eğitim öğretim yılı başında okul servisleri, ders saatlerine göre hem öğrenci hem de çalışan servisi alıyorlar. Dolayısıyla çocukları bırakıp çalışanları almak üzere plan yaptılar. Binlerce servis, çalışma saatlerini, sözleşmelerini okulların açılış saatine göre yaptılar; buna göre personel istihdam ettiler. Şimdi senenin ortasında biz okul saatlerini değiştirdik, demeniz zor. O zaman servis hizmeti verdikleri diğer çalışanlar ne yapacak?”
HENÜZ BİR ÇALIŞMA YOK
İstanbul Valiliğinden bir başka yetkili ise İstanbul’da okul saatlerinin değiştirilmesine yönelik bir çalışma olmadığını belirterek, “Henüz bir çalışma yok, mevcut saatlerle devam ediyoruz. Ama bir talimat gelirse o zaman değerlendirilir” dedi. Ankara Valiliği yetkilileri de başkentteki okulların ders zili saatini değiştirmeye yönelik bir çalışmanın bulunmadığını açıkladılar.
ENERJİ BAKANINDAN RANDEVU BEKLİYOR
Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Başbakanın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde öğrencilerin okula gidebilmek için güne 05.00-06.00 itibariyle başlayıp karanlıkta yollara düştüğüne dikkat çekti. Nazlıaka, “İvedi olarak önlem alacak mısınız yoksa önlem almak için büyük bir kazanın bir felaketin yaşanmasını mı bekleyeceksiniz” diye sormuştu. Nazlıaka, bu soru önergesinin ardından Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile konuştuğunu, “Öğrencilere özel bir uygulamanın” yapılacağı müjdesini aldığını duyurdu. Hürriyet’e bakanla yaptığı görüşme hakkında bilgi veren Nazlıaka, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’tan Bakanından da randevu istediğini belirtti. Nazlıaka, “Henüz yanıt gelmedi. Enerji bakanlığının kendi açıklamasına göre bu uygulamayla 1 milyar TL tasarruf sağlanacakmış. Oysa ki ihracatçılar birliği ağırlıklı olarak ihracat yaptığımız AB ve Amerika ile olan saat farkının artmasının ihracatta 13 milyar dolarlık bir kayba neden olabileceğini söylüyor” dedi.
ARTISI EKSİSİ DEĞERLENDİRİLİR
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, dün Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonunu ziyaretinde gazetecilerin sorusu üzerine, “Bunun artıları eksileri değerlendirilir. Yaşanan sorunlar veya getirdiği artılar değerlendirilir” dedi.