Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2007 00:00
Kabus 22, Türk yapımı bir bilgisayar oyunu. Dört yıllık uzun yapım süresi, bu girişimin de diğer yerli oyun projeleri gibi askıda kalacağını düşündürmüştü. Ama bu kez öyle olmadı. Son Işık Oyun Stüdyosu’nun ilk projesine Vestel şirketi sahip çıktı. Yayın ve dağıtımını üstlendi. Oyun, 25 Aralık’ta
Vestel’in Türkiye’deki 1.200 bayisinde 29,90 YTL fiyatla satışa çıktı. Gelen ilk yorumlara bakılırsa, Kabus 22 yabancı örneklerini aratmayacak kadar kaliteli bir macera oyunu. Yapım ekibiyle birlikte hem Kabus 22’yi oynadık, hem de oyun geliştirme süreci üzerine konuştuk.
Dört yıl önce, kendi bilgisayar oyunlarını yapmaya hevesli üç genç, Kabus 22 isimli bir oyun üzerinde çalışmaya başladı. Oyunun henüz ne bir yapımcısı ne de yayıncısı vardı. Yasin, Yakup ve Kadir Demirden’in temelini attığı projeye grafik, müzikler, kurgu ve programlamada görev alan Kenan Satır, Hasan Er, Önder Özkan, Turgut Arısan, Halil Özkan, Necati Dinç de katıldı. Ardından Son Işık Oyun Stüdyosu’nu kurdular.
Uzun yıllar İngiltere’de çalışan oyun geliştiricisi Mevlüt Dinç, geçen şubatta Kabus 22’nin yapımcılığını üstlendi. Dinç, projeyi Vestel’e sundu. Oyun sektörüne girme planları yapan, bir dönem oyun konsolu üretmeyi planlayıp, ardından vazgeçen Vestel projeyi desteklemeye karar verdi. Türkiye’de yaratılıp geliştirilmiş, Türkçe bir bilgisayar oyunu, şirketin "Teknolojinin Türkçesi" sloganını da destekleyecekti. Geçen ağustosta Vestel, Kabus 22’nin yayın ve dağıtımını üstlenmeşe karar verdi.
Kabus 22, tamamlanamayan pek çok yerli oyun arasından sıyrılıp piyasaya çıkabilen bir Türk yapımı olduğu için önem taşıyor. Yapımcı Mevlüt Dinç, Türkiye’de bu işe hevesli pek çok kişi bulunduğunu ama dünya standartlarında bir oyun tasarlamak için gereken maddi ve manevi fedakarlığın gösterilmediğini söylüyor. Türk oyun sektörünün oluşamamasında en büyük etken olarak gösterilen korsan oyun piyasası hatırlatılınca, Vestel Ürün Sorumlusu Güran Nakıboğlu, Kabus 22’den büyük gelir beklemedikleri için bunu dert etmediklerini söylüyor: "Kabus 22, oyun sektöründe Vestel için bir deneyim. Türkiye’de bilgisayar oyunu yapımı bir fikir ve heves olarak ortaya çıkıyor. Sonrasında risk göze alınmıyor ve projeler askıda kalıyor. Korsan tehdidi, bu etkenlerle karşılaştırıldığında önemsiz kalıyor. Hatta oyunun beğenildiğini göstermesi açısından ölçü bile sayılabilir. Çünkü çok ilgi gören oyunun kopyası yapılır."
YARATIKLAR KIZ KULESİ’NDEOyunun öyküsü Erdem Çakır’a ait. 1995’te Dehri isminde olağanüstü güçlere sahip bir varlık dünyaya gelir, yeni bir inanışın temellerini atar. Dünyayı 22 bölgeye ayırır, en sadık 22 havarisini bu bölgeleri yönetmesi için görevlendirir. Kendisine inanmayanlara savaş açar. Yeryüzünün en güçlü kişileri, Dehri’nin müridi olur. Herkese hayallerindeki yaşamı sunmayı vaat eden Dehri 2002’de tüm insanlığı bu yeni inanış etrafında toplar. Ona inanmayan çok az kişi kalmıştır. Küçük direniş grupları oluşturup, Dehri’nin kurduğu düzene karşı mücadele ederler. 22. bölgenin başkenti İstanbul’dur. Buradaki direnişin başında eski bir asker olan Demir vardır.
Öyküye göre İstanbul’daki mücadelenin merkezi Kadıköy. Burada başlayan hikaye dört farklı mekanda sürüyor. Kızkulesi ve Yerebatan Sarnıcı gibi İstanbul’un tarihi mekanlarında, hapishane ve yeraltı tünellerinde mücadele veriliyor. Bölümler arasına dağıtılmış 22 kısa
film, oyunculara öyküyle ilgili bilgiler veriyor. 100’ün üzerinde alt bölümün bulunduğu oyunda ilerlemek için düşmanları öldürmek yeterli değil 42 bulmacayı çözmeniz gerekiyor. Oyunun Türkçe seslendirmesini yedi kişilik bir ekip, müziklerini Önder Özkan ve Turgut Arısan yaptı.
Oyunda üç farklı karakteri kontrol ediyorsunuz: Direnişçilerin başı Demir, onun yardımcısı Ebru, Demir’e en sıkıştığı anlarda yardımına koşan, olağanüstü güçlere sahip karakter İnzar...
Kabus 22, farklı oyun türlerini bir araya getiriyor. Demir karakterinin kontrol edildiği bölümde hayatta kalmaya çalıştığınız bir strateji oyunu oynuyor, süper güçlere sahip İnzar’la oynarken aksiyon-macera türüne dönüyorsunuz.
18 YAŞ SINIRLAMASI
Oyundaki temel hedef, dünyayı ele geçirmeye çalışan Dehri’nin askerleriyle mücadele ederek, İstanbul’u kurtarmak. Bu sırada bol bol yaratık öldürmeniz gerekiyor.
Unutmadan; Kültür Bakanlığı, oyuna 18 yaş sınırlaması getirdi. Yine de küçük yaştaki oyuncular düşünülerek, yaratıklardan akan kanların rengi yeşil yapılmış.