Güncelleme Tarihi:
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin (UN Women) dünya çapında organize ettiği “Kadına Karşı Şiddetle Mücadele İçin 16 Günlük Aktivizm Kampanyası’na, İBB Başkanı Kadir Topbaş ve BM Direktörü Ingibjorg Gisladottir, Kız Kulesi’nden start verdi.
Aralarında iş, siyaset ve sanat dünyasından isimlerin aralarında bulunduğu kadınlar, dün akşam lodosa aldırmadan Kız Kulesi’ne çıkarma yapıp, Kız Kulesi’nin ışıklarını yakarak kampanyaya destek verdi. T
Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti sona erdirmeyi hedefleyen “Dünyayı Turuncuya Boya” hareketi kapsamında dünya genelinde 70’i aşkın ülkede, Niagara Şelalesi, Avrupa Konseyi Binası, Hin Kapısı ve Ürdün’deki antik Pertra kentinin ışıklandırılmasını da içeren 450’ye yakın “Turuncu etkinlik” yapılacak. Türkiye’de ise içlerinde İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Eskişehir ve Urfa’nın da bulunduğu birçok şehir turuncuya bürünecek. İstanbul’da Boğaz köprüleri, Haliç Metro Geçiş Köprüsü, Galata Kulesi ve Kız Kulesi gibi birçok sembol yapıtın yanı sıra bazı AVM ve kuleler de, 16 gün boyunca turuncu renkle “Kadına Şiddet’e dur” diyecek.
İYİMSERLİĞİN VE NEŞENİN RENGİ
Kampanyanın startını İstanbul’dan İBB Başkanı Kadir Topbaş’la birlikte veren BM Direktörü Ingibjorg Gisladottir, turuncunun “İyimserliğin ve neşenin” rengi olduğunu söyleyerek, dünyada bireyler ve karar vericilerin biraraya gelerek neler yapabileceklerini göstermelerini istedi. Gisladottir, “Biz böylesi neşeli ve iyimseriz, bu dünyayı değiştireceğiz” diyerek, şunları söyledi:
UYANDIRMA ÇAĞRISI
“Rakamlar korku verici ve kabul edilemez. Ne yazık ki bugün kadınların hayatları, genellikle partneleri, sevdikleri, arkadaşları, yani en güvendikleri biri tarafından karartılıyor. . Ölen kadınların yarısı aileden geliyor. Dünyada kadınların yüzde 35’i şiddet görüyor. Birçoğu raporlara geçemiyor. Bu bizim uyanmamızı gerektiren bir durum. Bu bir uyandırma çağrısı. Bu şiddete son vermek adına birleşmeliyiz. Yerel yönetimler , çağrı merkezleri barınak, tavsiye, adalet organlarına erişim, polis koruma sağlayabilirler. Türk Hükümeti, Avrupa’yı ve kadınlar açısından güvenli hale getirecek önemli bir mevzuatı içeren İstanbul Sözleşmesiyle, ilk imzalayan hükümet. Kadınlara karşı şiddet eylemlerinin tamamı araştırılıp, suçlular cezalandırılmalı. Adalete erişim olmalı. Ancak kadınlara karşı, erkelerle kadınlar arasında eşitsizlik devam ettikçe ortadan kaldırılamaz.”
TOPBAŞ: TURUNCU GİYİNİN
İBB Başkanı Kadir Topbaş da, “Dünyanın merkezinden haykırıyoruz Kadına karşı şiddet tüm insanlığa karşı şiddettir” diyerek, şiddetin, kadın-erkek eşitsizliğini körüklediğini, şiddetle birlikte aileler ve toplumsal yaşamın da dejenere olduğunu söyledi. Şiddet kavramının, sadece fiziksel şiddet ile sınırlı olmayıp, insan ticareti, fuhuş ve köleliği de kapsadığını ifade eden Topbaş, “Her yıl 500 bin ila 2 milyon arası insan bunlardan mağdur oluyor. Bunların yüzde 80’i kadın ve kız çocukları… Dünyada her 100 kadından 70’i şiddet görüyor. 35 ülkede baba tecavüzü suç değil. 600 milyondan fazla kadın şiddete karşı yasal açıdan korunmuyor. Aile içi şiddetin suç sayılmadığı birçok ülke var. Bu karanlık tabloyu hep birlikte değiştirmeliyiz. Bu mücadele sadece devlet eliyle başarıya ulaşamaz. Sivil toplum, vatandaş, kamu el ele vermeliyiz. Sesimiz sınırları aşmalı. Vatandaşlarımızdan bu kampanyada bize destek olmalarını istiyorum. 25 kasım -10 aralık arası sizler de turuncu giyinin. İstanbul sokaklarına turuncu damgasını vursun. Burası bir barış ve hoşgörü şehri… Bu yüzden şiddet karşıtı mesajımız en üst perdeden seslendirsin. Zira İstanbul’a yakışan budur, İstanbulluya yakışan budur” dedi.
SPOR MÜSABALARINDA ŞİDDEDE HAYIR PANKARTLARI
16 gün boyunca yapılacak futbol müsabakalarında, futbolcular sahaya kadına şiddete son mesajı veren pankartlarla çıkacaklar. Etkinliklerin başlangıcı olarak 15 Kasım 2015’te gerçekleşen ve 100 bini aşkın kişinin katıldığı Vodafone İstanbul Maratonu bu yıl “Kadına Karşı Şiddete Dur De” temasıyla koşulmuştu.