İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye Danıştay vizesi

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye Danıştay vizesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2022 07:00

Danıştay 10. Dairesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan kararla Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptali istemiyle açılan davaları oyçokluğu ile reddetti.

Haberin Devamı

Bu kararla, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı kararı ile İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi yanında Cumhurbaşkanı’na “Devletin başı” sıfatıyla ve yeni Hükümet sistemine göre “Yürütme yetkisi” kapsamında tanınan uluslararası antlaşmaları fesih yetkisi Danıştay vizesi aldı.

Çekilme kararı Danıştay’ca yetki, şekil ve usulde paralellik ilkeleri açısından hukuka uygun bulunduğu için İstanbul Sözleşmesi hükümleri uygulanmayacak. Bu kararı, taraflar tebliğ tarihini izleyen 30 gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nda temyiz edebilecek. Sözleşmeden çekilme kararına ilişkin yaklaşık 200 dava açılmıştı. Danıştay kararında, “Kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve şiddet mağdurlarının korunması amacıyla iç hukukumuzda birçok düzenleme bulunuyor” görüşü vurgulandı.

Haberin Devamı

CHP LİDERİ: 24 SAATTE TEKRAR YÜRÜRLÜKTE OLACAK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Danıştay 10’uncu Dairesi’nin kararıyla ilgili, “Bu millete sözüm var. İktidar olduğumuzda, Allah’ın izniyle olacağız, halkın takdiriyle... İlk bir hafta içinde, hatta 24 saat içinde İstanbul Sözleşmesi’ni tekrar yürürlüğe koyacağız” dedi.

AKŞENER: KADINA ŞİDDETTE İZİNİZ OLACAK

 İYİ Parti Lideri Meral Akşener de sosyal medya hesabından, “Bugün, kirli bir zihniyeti memnun etmek için verilen bu siyasi karardan sonra kadınlara yönelik şiddette, o imzayı atan parmakların izi olacak” paylaşımı yaptı. (ANKARA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!