Güncelleme Tarihi:
Iason Athanasiadis imzalı haberde, Yeşil Hareket’in önde gelen isimlerinin Ahmedinecad rejiminden kaçarak Türkiye’ye geldikleri belirtildi.
Ancak Ankara ve Tahran arasındaki yakın ilişkilerden dolayı İran istihbarat servisinin Türkiye’de fazlasıyla etkin olduğu, dolayısıyla İranlıların kendilerini burada da rahatsız hissettiklerinin haberde altı çizildi.
İstanbul’da özellikle Aksaray çevresindeki otellerde yaşayan İranlıların ifadelerine de yer verilen haberde, bu kişilerin Türkiye’yi, İran vatandaşlarından vize istemediği ve Dubai’den daha ucuz olduğu için tercih ettiği ifade edildi.
İRANLI SIĞINMACILAR İSTANBUL’U SEÇİYOR
Dünya dikkatini Pazartesi günü Cenevre’de yapılacak nükleer görüşmelere çevirmişken Tahran’da seçimin yankıları sürüyor.
En son Tahran Üniversitesi öğrencilerinin yaptığı eylemler uluslararası kaynakların gündeminde kendine yer bulurken, daha önceki gösterilere katıldığı için tutuklanan 100’den fazla kişi hala serbest bırakılmış değil.
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre İran vatandaşlarından gelen sığınma başvurularında Haziran’dan bu yana bir artış görülmezken, İran’dan kaçıp İstanbul’a gelen İran vatandaşları başka şeyler söylüyor.
Haberde sözlerine yer verilen İranlılar Uluslararası Af Örgütü ve Helsinki Yurttaşlar Derneği’ne yaptıkları ziyaretleri ve sığınmacılık başvuruları ile ilgili olarak aldıkları danışmanlık hizmetlerini anlatıyor.
İstanbul’daki İranlıların zaman zaman ziyaret ettikleri ABD Konsolosluğu İran İşleri Ofisi ABD’nin İran’da diplomatik temsili olmadığı için ABD hükümetinin bu ülkeyle ilgili bilgilerini topladığı bir dinleme istasyonu konumunda.
SOKAKLAR AJANLARLA DOLU
Türkiye’de İslam Cumhuriyeti’nin ajanlarından kaçınmanın diğer ülkelere göre nispeten kolay olduğuna değinilen haberde Türk hükümetinin Tahran’la olan sıcak ilişkilerinden dolayı İstanbul sokaklarının İranlı istihbarat ajanlarıyla dolu olduğu vurgusu yapılıyor.
İstanbul’daki İranlılar kendi aralarında kapalı bir grup. İran konsolosluğu da bu kişilerin tamamının kimliklerinden haberdar.
Haberde adı geçen Türkiye’deki İranlı öğrencilerden bir tanesi “buradaki yeni gelen İranlı sığınmacılara sokaktaki herhangi bir İranlıyla konuşmamalarını,kimseden yardım almamalarını tavsiye ediyorum” diyor.
PASAPORTLARA EL KONUYOR
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre Avrupa dışından gelen ülkeler Türkiye’ye sığınmacılık talebinde bulunamıyor.
Ankara’daki Birleşmiş Milletler ofisine sığınmacılık başvurusu yapan İranlıların pasaportlarına el konuyor. Bu kişiler başvuru süreçlerinin sona ermesini beklerken, Anadolu’da “uydu kent” denen şehirlere gönderiliyor.
Başvuruların sonuçlarının belli olması için geçen süreler iki yılı bulabiliyor.