İstanbul şehri kayıt altında

Güncelleme Tarihi:

İstanbul şehri kayıt altında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2011 00:00

İstanbul’un kültür envanteri, 18 aylık bir çalışmanın ardından kitap olarak yayınlandı.

Haberin Devamı

Oluşturulan envantere, sürekli olarak güncellenecek internet ortamından ulaşmak da mümkün. Proje için 39 ilçeden 500 bin evrak tarandı ve yaklaşık 39 bin adet tescilli envanter fişlenerek değerlendirmeye alındı.

2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti kapsamında yürütülen en önemli projelerden biri olan ve kentin kültürel ve kültür ekonomisine yönelik geleceğiyle ilgili planlar da yapılabilmesine olanak sağlayacak ‘İstanbul Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi Envanteri’ tamamlandı. İstanbul İl Kültür Müdürlüğü’nün devraldığı ve sonlandırdığı proje; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle gerçekleştirildi.
İnternetten ulaşılabilir
İstanbul’un kültür envanterinin hazırlanması için oluşturulan kalabalık bir ekip, 18 ay süren bir çalışmanın ardından 18 kitapla projeyi hayata geçirdi. Bunun için 39 ilçeden 500 bin evrak tarandı ve yaklaşık 39 bin adet tescilli envanter fişlenerek değerlendirilmeye alındı. Kitaplar haricinde hazırlanan www.istanbulkulturenvanteri.gov.tr sitesinden, İstanbul’un kültürü, sanatı, kültürel ekonomisi, eğlence sektörü, tarihi kültürel mirası ve sosyal yaşantısına dair tüm bilgilere internet ortamından da ulaşmak mümkün olacak. Bu sistem aracılığıyla hızla yok olan kültürel varlıklar kayıt altına alınırken, bu kayıtlar bir veri tabanı ile tüm kullanıcıların hizmetine sunulacak.
60 bin fotoğraf tarandı
Oluşturulan uzman ekip, 60 bin
fotoğrafı, İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin taşınmaz arşivini ve 1776-2010 yılları arasında İstanbul için hazırlanmış olan 800 pafta haritayı dijital olarak kullanılabilecek bir veri haline getirdi. Ayrıca Cumhuriyet’ten bu yana İstanbul
hakkında yazılan tüm kitap ve tezlerin de künyesi çıkarıldı.

Haberin Devamı

Bir İstanbul klasiği
Fotoğrafta, Eminönü Muhsinehatun Mahallesi’ndeki İstanbul Marmara Surları 52 ve 53’üncü kuleler arasındaki beden duvarını görebilirsiniz. 23.50 metre uzunluğundaki duvarın şehir içine bakan kuzeydoğu yönünden demiryolu geçiyor.

Bu daha başlangıç

Haberin Devamı

İSTANBUL İl Kültür Müdürü Ahmet Emre Bilgili: “Envanterin sonu yok, bu daha başlangıç. Konuyla ilgili olarak
Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay ile görüşüp bunun tüm Türkiye’ye
yayılmasını konuştuk. Bütün Türkiye’nin kültürel envanterinin yapılması konusunda faaliyetlerimize de çok yakında başlayacağız. İstanbul’dan sonra ilk önce İzmir ve daha sonra Mardin ve diğer şehirlerin de kültür envanterinin hazırlanması
yönünde konuştuk ve bunun için gerekli
çalışmalara da şimdiden başladık.”

Projede yer alan kitaplar

İSTANBUL Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlanan kitaplar şunlar: İstanbul’un Tarihî ve Doğal Miras Değerleri / İstanbul’da Arkeoloji - İstanbul Arkeoloji Müzeleri Belgeleri / Ayasofya Müzesi Kültür Envanteri / Kültür Ekonomisi Envanteri - İstanbul 2010 / Cultural Economy Compendium - İstanbul 2010 / İstanbul’da Kentsel Mimari / İstanbul’da Kültür Turizmi İçin Yenilikçi Stratejiler / Efsane Şehir İstanbul / İstanbul’da Medya / İstanbul’da Özel Kültür Politikası ve Kentsel Alan / Yaratıcı İstanbul - Yaratıcı Sektörler ve Kent / İstanbul’da Eğlence / İstanbul’un Festivalleri / İstanbul’un Manileri Manilerin İstanbul’u / İstanbul Kültür ve Sanat Sektörü / İstanbul Film Endüstrisi / Sadi Yaver Ataman’ın Gözüyle İstanbul Folkloru / Ahmet Rasim’in Gözüyle İstanbul Folkloru

Haberin Devamı

O delik gizli bir Güneş saatiymiş

DIŞ HABERLER SERVİSİ
İTALYA’nın başkenti Roma’nın ünlü tapınağı Pantheon’un kubbesindeki dokuz metrelik deliğin sırrı çözüldü. Tarihçilerin yaptığı açıklamaya göre, yıllardır araştırılan delik bir Güneş saati olarak inşa edildi. İmparator özel durumlarda tapınağa girdiğinde, bütün Güneş ışığı üstüne gelecek şekilde ayarlanmış. Delik, 2000 yıllık, bütün tanrılar adına inşa edilmiş kubbenin dışarıdan ışık alan tek bölmesi. Uzmanlarca yapılan araştırmalarda, mart ve eylül alyarındaki geceyle gündüzün birbirine eşit olduğu günlerde ayrıca Roma’nın kurulduğu dönem olan 21 Nisan’da, delikten içeri doğrudan Güneş ışığı giriyor ve tapınağın bütün içini aydınlatıyor. Uzmanlara göre, imparatorun üzerine vuran ışık, daha ‘tanrısal’ görünmesini sağlıyordu.

Haberin Devamı

‘Karşıdan Karşıya’ politik bir mucize

SABANCI Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde (SSM) 24 Mayıs’ta açılan Karşıdan Karşıya- MÖ Üçüncü Bin’de Kiklad Adaları ve Batı Anadolu sergisinin dünyadaki yankıları sürüyor. Türkiye ve Yunanistan’dan bilim çevrelerinin ve SSM’nin ilk defa bir araya gelerek geliştirdiği özel  bir ortak proje ve işbirliğinden doğan sergi, New York Times gazetesinde geniş bir şekilde yer aldı. Susanne Fowler tarafından kaleme alınan haberde, serginin, iki ülke arasındaki barışa sağladığı katkı üzerinde duruldu. Haberde, sergilenen eserlerin bir araya gelmesi politik bir mucize olarak değerlendirildi ve serginin iki ülkenin en önemli kültür kurumlarını bir araya getirdiği üzerinde duruldu.

Haberin Devamı

Harry Potter milyar dolar barajını geçti

HARRY Potter serisinin son filmi “Harry Potter ve Ölüm Yadigarları: Bölüm 2” 1 milyar dolar hasılat yapan filmler arasına girdi. Dağıtımcı firma Warner Bros., dünya çapında gişelerde milyar dolar barajının geçildiğini açıkladı. 8 filmlik seride ilk kez bir Harry Potter filmi bu rakama ulaştı. 2001’de gösterime giren serinin ilk filmi “Harry Potter ve Felsefe Taşı” filmi dünyada 975 milyon dolar hasılat yapmıştı. m DIŞ HABERLER

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!