İstanbul, oyuncak müzelerinin "başkenti" oluyor

Güncelleme Tarihi:

İstanbul, oyuncak müzelerinin başkenti oluyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2012 14:14

Avrupa'nın 14 şehrinden 28 çocuk ve oyuncak müzesi temsilcisi ile akademisyen, İstanbul Oyuncak Müzesi'nin kurucusu edebiyatçı Sunay Akın'ın öncülüğünde İstanbul'da toplandı. Bir ilk niteliğindeki toplantıya katılan müze yetkilileri, TOYCO adı altında merkezi İstanbul olacak Avrupa Çocuk ve Oyuncak Müzeleri Birliği'ni kuracak.

Toplantı hakkında açıklama yapan Sunay Akın, “Bu buluşmada Avrupa'daki bütün çocuk ve oyuncak müzeleri kuruluş öykülerini, ne tür etkinlikler yaptıklarını, çocuk tarihi konusundaki bilgilerini ülkemizdeki öğretmenlere, eğitim fakültesi öğrencilerine ve çocuk konusunda duyarlı insanlara anlatacaklar” dedi.

TOYCO toplantısının Türkçe ve İngilizce olarak kitaplaştırılacağını belirten Akın, kitabın dünyadaki bütün müzelere gönderileceğini ifade etti.

“Avrupa inanamıyor”

İstanbul Oyuncak Müzesini kurduğu 2005 yılından bu yana Avrupa Müze Akademileri'nin ve Avrupa Müzeler Birliği'nin toplantılarına katıldığını, kendi müzecilik çalışmalarını Avrupa'da anlattığını belirten Akın, “Yedi yılın sonunda ne mutlu bana ki Avrupa'da yakın tarihte birbiri ardına kurulan çocuk ve oyuncak müzelerinin birliğini bugün biz İstanbul'da kuruyoruz” dedi.

Düzenlenen çocuk ve oyuncak müzeleri toplantısının bir ilk niteliğinde olduğunun altını çizen Akın, “Bunun Türkiye'de, İstanbul'da yapıldığına Avrupa bir türlü inanamıyor” ifadesini kullandı.

Katılımcıların Türkiye'ye geçen hafta geldiğini, önce Gaziantep'e, daha sonra da Antalya'ya gittiklerini ve bu şehirlerdeki çocuk ve oyuncak müzelerini incelediklerini anlatan Akın, karşılaştıkları müzecilik düzeyinin konukları etkilediğini kaydetti.

Terzi çocuğu Avrupa müzelerini bir araya getiriyor

TOYCO toplantısının Kültür Bakanlığı'nın himayesinde ve Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası'nın (TÜTSIS) ana sponsorluğunda yapıldığını aktaran Akın, toplantının temasının da “bez bebek” olarak belirlendiğini söyledi.
Tekstil ve oyuncak ilişkisini kendi hayatından yola çıkarak anlatan Akın şunları söyledi:

“Ben bir terzi çocuğuyum. Annem bir ceket diktirmek üzere gitmiş dükkanına, babamla öyle tanışmışlar. O ceket bordo renkli, müzenin girişinde asılı. Yani o ceket olmasaydı, ben yoktum! Benim çocukluğum babamın terzi dükkanında geçti. Benim oyuncaklarım kumaş parçalarıydı. Bir terzi çocuğunun başka ne oyuncağı olur ki. Ya da boş iplik makaraları. TÜTSIS Başkanı Halit Narin müzeyi gezdiğinde bunu ona anlattım, dedim ki 'Ben bir terzi çocuğuydum, bir müze kurdum ve dünyanın en iyi oyuncak müzelerinden biri haline getirdim bunu. Şimdi de Avrupa'daki bütün çocuk ve oyuncak müzelerinin birliğini kurmak istiyorum. Bana yardımcı olur musunuz?' 'Bana siz yardımcı olmayacaksınız da, bir terzi çocuğuna, kim olacak Halit Bey' dedim."

Narin'in o gün toplantıya destek sözü verdiğini kaydeden Akın, "bez bebek" temasıyla tekstil kültürünü de öne çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

Caddebostan Kültür Merkezi'nde bugün başlayan TOYCO toplantısı, yarın sonra erecek. Toplantıya Almanya, Fransa, İspanya, İtalya, Belçika ve Portekiz'in de aralarında olduğu Avrupa ülkelerinin müze temsilcilerinin yanı sıra Avrupa Müzeler Forumu (EMF) ve Avrupa Müzeler Akademisi;nin (EMA) yöneticileri katılıyor.

İstanbul Oyuncak Müzesi

Türkiye'nin türündeki ilk müzesi olan İstanbul Oyuncak Müzesi'nde yaklaşık 5 bin parça oyuncak sergileniyor. Henüz sergilenemeyen, müzenin deposunda bekleyen oyuncak sayısı da yine yaklaşık 5 bin. Sunay Akın'ın çoğunlukla dünyanın çeşitli yerlerindeki antikacılardan ve müzayedelerden satın aldığı oyuncaklar ağırlıklı olarak Alman, İngiliz, Fransız, Amerikan, Japon ve Türk üretimi. Ancak dünyanın birçok başka ülkesinden de en azından bir numune bulunuyor. Göztepe'de, Akın'ın ailesine ait 5 katlı tarihi konakta faaliyet gösteren İstanbul Oyuncak Müzesi'ni yılda ortalama 100 bin kişi ziyaret ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!