İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı gerçekleri açıklıyor

Güncelleme Tarihi:

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı gerçekleri açıklıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

İSTANBUL Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Şakir Eczacıbaşı'nın Ayazağa'daki Kongre ve Kültür Merkezi ile ilgili görüşlerini yansıtan, inşaatın parasızlıktan durma noktasına geldiğini belirten, hükümetin ilgisizliğini eleştiren, Başbakan'ın randevu vermeyişini dile getiren konuşma ve bu konudaki köşe yazarlarının görüşlerini dikkate alan Kültür Bakanlığı ve Şişli Belediyesi, bir takım girişimlerde bulundu.

İnşaat mühürlendi ve Vakfın harcamaları üzerine de bazı görüşlerini belirttiler.

İstanbul Kültür ve sanat Vakfı Yönetim Kurulu da bu konuda kamuoyunu aydınlatmayı amaçlayan bir karar aldı.

Aşağıda bu açıklamayı okuyacaksınız:

HARCAMALAR KEYFİ DEĞİL

Büyük bir kültür devrimini gerçekleştiren Türkiye Cumhuriyeti'nin bir simgesi olarak İstanbul'a kazandırılmak için çalışılan Milenium 2000 projesi adı verilen İstanbul Kültür ve Kongre Merkezi'nin yapımına, Kültür Bakanlığı'nın son dönemde gösterdiği ilgisizliğin, gazetelerde yeralması üstüne ortaya atıldığı izlenimi veren ve gerçeklerle hiç bir ilgisi bulunmayan bazı iddiaları içeren Kültür Merkezi'nde Kaçak İnşaat Şoku başlıklı haber İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu üyelerince şaşkınlık ve üzüntüyle karşılanmıştır.

Bilindiği gibi inşaatın yönetimini üstlenmiş olan İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın Yönetim Kurulu'nda özel sektörün yanısıra Başbakanlık Başdanışmanlığı, Dışişleri, Maliye, Kültür, Turizm ve Milli Eğitim bakanlıklarının temsilcileri bulunmaktadır. Bugüne kadar girişilen tüm uygulamalar ve yapılan tüm harcamalar, Yönetim Kurulu kararıyla gerçekleştirilmiştir. Gerek proje uygulamasında ve gerekse harcamaların yapılmasında Vakfın iç denetim organının yanında yerli ve yabancı uzmanlardan oluşan dış denetim kuruluşları da görevlendirilmiştir.

Kültür Merkezi'nin yapımı daha önce onayı alınmış ön projeyle sürdürülmektedir. Ancak benzeri sanat ve kültür yapılarının dünya kültür kentlerindeki gelişmelerini yakından izleyen Vakıf, işletme planı çerçevesinde, tamamlandıktan sonra merkezin kendine yeter duruma ulaşabilmesi ve dünya üstündeki benzerlerinde görülen özellikleri yansıtabilmesi için projede bazı değişiklikler yapılması gereğini görmüş ve o yönde tasarım çalışmalarını başlatmıştır. Bu çalışmalar sonuçlanma aşamasındadır.

İstanbul Kültür ve Kongre Merkezi inşaatı finansmanının 9 Haziran 1990 gün ve 20543 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 90/504 sayılı Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde Geliştirme ve Destekleme Fonu'ndan yapılması kararlaştırılmıştır. Bu bağlamda Yüksek Planlama Kurulu'nun 15 Şubat 1993 gün ve 93/T-13 sayılı kararı ile 10 milyon ABD Doları, 13 Ekim 1997 gün ve 97/T-56 sayılı kararı ile 10 Milyon ABD Doları, Geliştirme ve Destekleme Fonu'ndan projenin kullanımına ayrılmış Ita Amirliği olarak Başbakanlık Toplu Konut İdaresi tarafından hakedişler karşılığı ödenmiştir.

TARİHİ DOKU BOZULMADI

Ayrıca Yüksek Planlama Kurulu'nun 6 Mart 1998 gün ve 98/T-8 sayılı kararıyla Maliye Bakanlığı Transfer Tertip Ödenekleri'nden 8 milyon ABD Doları projenin kullanımına sunulmuştur.

Merkezin inşa edildiği alanda bulunan ve kompleksin bir parçası olarak kullanılacak üç tarihi yapının restorasyonu ise yine hakedişler çerçevesinde tümüyle İstanbul Menkul Kıymetler Borsası tarafından finanse edilmektedir.

Kültür Bakanlığı'nın sabihi bulunduğu ve finansmanı kamu kaynaklarından sağlanmakta olan Kültür ve Kongre Merkezi'nin yapımı 49 yıl süreyle işletilmeyi 20 Mart 1990'da Maliye Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı arasında imzalanan protokol sonucunda İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'na verilmiştir. Önceki dönemlerin Kültür Bakanları, İstanbul Kültür ve Konfgre Merkezi'nin yapımıyla ilgili gelişmeleri yakından izlemişlerdir. Sözkonusu protokol uyarınca 49 yıllığına tahsis edilen arazi için Vakıf her yıl Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen artıma göre 1990 yılından beri irtifak hakkı bedeli ödemektedir.

Tarihi binaları, doğal dokusu ile dünyanın sayılı kültür ve kongre merkezleri arasında yeralan tesisin kurulması amacıyla arazide herhangi bir izinsiz ağaç kesimi yapılmadığı gibi bu konuda Anıtlar Kurulu kararıyla da yetinilmeyip 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanlığı'nın verdiği rapordaki ilkelere göre uygulama yapılmıştır.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı ve Yönetim Kurulu üyeleri sonuç olarak dünyada örneği az bulunan bir kültür alanının Türkiye'mize daha çok gecikmeden kazandırılması, devletin desteğinin bu amaçla yine sürdürülmesi ve her konuda ortaklaşa hareket edilmesi çabası içindedirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!