Güncelleme Tarihi:
Karadeniz üzeriden gelen hava kütlesi ve kuvvetli poyrazın etkisiyle İstanbul genelinde beklenen kar başladı.
Meteoroloji 1. Bölge Müdürü Ergün Güler, Karadeniz üzerinden gelen hava kütlesi ve saatteki hızı 40 kilometreyi aşan kuvvetli poyrazın havayı soğutmasıyla sıcaklığın hızlıca 4 derecelerin altına düştüğünü söyledi.
Bu nedenle Anadolu Yakası'nda yüksek kesimlerden başlamak üzere Beykoz, Ümraniye, Üsküdar, Kartal, Çekmeköy, Şile, Avrupa Yakası'nda ise Çatalca, Şişli, Beylikdüzü ve Sarıyer'de karın aralıklarla başladığını belirten Güler, gün içerisinde il genelinde sürmesi beklenen yağışın, akşam saatlerinden itibaren kuvvetli kar sağanaklarıyla yer yer tipi şeklinde devam edeceğini aktardı.
YENİ YILA KARLA GİRECEĞİZ
Güler, kuvvetli rüzgarın zaman zaman saatteki hızının 60-70 kilometreye ulaşacağını, bu nedenle yağışın da etkisiyle kara, deniz ve hava ulaşımında görüş mesafesinin oldukça düşeceğini vurgulayarak, başta ulaşımda olmak üzere yaşanabilecek aksaklıklara karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.
Gelecek hafta ise sıcaklıkların en düşük 5-6, en yüksek 10-12 derecelerde olmasının beklendiğini aktaran Güler, "Ayrıca İstanbul'da önümüzdeki hafta içerisinde aralıklarla sağanak beklenmektedir. Mevsim normallerinin 4-8 derece altında seyreden sıcaklıkların 3 Ocak Pazar'dan itibaren artarak mevsim normalleri ve üzerinde olacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın da çarşamba ve perşembe günlerinde poyrazdan kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde (40-70 kilometre/saat) esmesi bekleniyor" değerlendirmesinde bulundu.
KARDA YÜRÜRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN
30 santimetreye kadar kar kalınlığı beklenen İstanbul'da, karda veya buzlanmış zeminde yürürken nelere dikkat etmeli? Düşme, burkulma veya kayma anında nasıl hareket etmeli? Kırık ve çatlaklara ilk müdahale nasıl yapılmalı? Uzmanlar, karda yürüme tekniklerini ve alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:
"Öncelikle elleri cebe sokmamaya özen göstermek gerekiyor. Çünkü bu şekilde tutunma imkanınızı kaybedersiniz ve buna ek olarak dengenizi de sağlamakta zorlanırsınız. Hava ne kadar soğuk olursa olsun elleri cebe sokmamak gerekiyor. Elde torba ya da çanta gibi şeyler de taşımamak gerekiyor karda. Bu hem dengede durabilmek hem de düşerken bedeninizi kollamak için gerekli. Kullanılan ayakkabılar da altları kaymayanlardan olmalı. Karda buzda yürümeyi sağlayan altları çivili lastik kılıflar da kullanılabilir. Karlı havalarda yokuş aşağı yürümekten kaçınılması gerekir. Yaşlıların yalnız başına çıkmaması gerekir. Çünkü kayma, düşme ihtimalleri fazladır. Yokuşlara, merdivenlere dikkat etmek gerekiyor. Mutlaka herkes önüne bakarak engelleri görerek ve buzlu alanları tespit ederek yürümeli."
DÜŞTÜYSEK NASIL HAREKET ETMELİYİZ?
"Düştüğümüz zaman darbe alan uzva yük vermemek gerekiyor. Yürüyemeyecek durumda iseniz 112’den ya da çevreden yardım istemek gerekiyor. O uzvu yüksekte tutarak ödemin oluşmasını önlemek gerekiyor. Mümkünse soğuk uygulayarak şişkinliği engellemek gerekiyor ve hızlıca en yakın sağlık kuruluşuna gitmek gerekiyor. Kırık olduysa profesyonel bir bakımı gerektirir. Geçici olarak ise karton, mukavva ya da sargı bezi ile bölgeyi tutturmak ağrıyı azaltır."
KIRIK VEYA ÇATLAKSA NASIL ANLARIZ?
"Bölgenin kırık ya da çatlak olmasını dışarıdan anlamak çok zordur. Ancak radyolojik tetkikle kesinleştirilebilir. Üstüne basıp yürüyebiliyorsanız çok ağrı yoksa burada önemli bir şey yoktur bakış açısı yanlıştır. Çünkü herkesin ağrı eşiği çok farklıdır. Bu algı kişiden kişiye değişiklik gösterir. Eğer yüksek ve hızlı bir değişiklik yaşadıysanız mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna uğramalısınız. Özellikle yaşlılarda oluşan çatlaklar ilk röntgenlerde görülemeyebilir. On gün sonra çekilen röntgende kırık hattı netleşir. Bu durumda ancak tanı net olarak konulabilir. Temkinli olmakta fayda var."
Öte yandan TEM Otoyolu ve D-100 Karayolunun Bolu Dağı kesiminde kar yağışı etkili oluyor. Gece başlayan ve aralıklarla devam eden sağanak, yerini sabah saatlerinden itibaren kar yağışına bıraktı. Bolu Dağı'nın Seymenler, Bakacak, Karanlıkdere, Bıçkıyanı, Taşaltı ve Sarıçökek ile Bolu Dağı Tüneli kesiminde sürücüler, zaman zaman kayganlaşan zeminde zor anlar yaşıyor.
Karayolları ekiplerinin kar küreme ve tuzlama çalışması yaptığı güzergahta, trafik ekipleri de sürücüleri dikkatli olmaları ve hızlı gitmemeleri konusunda uyardı. Düzce kent merkezi ile Kaynaşlı, Yığılca ve Gölyaka ilçeleri ile yüksek kesimlerdeki Güzeldere, Kardüz ve Topuk yaylaları mevkilerinde de kar yağışı etkisini sürdürüyor. Meteoroloji yetkilileri, kar yağışının bölgede etkisini arttırarak devam edeceğini bildirdi.