Güncelleme Tarihi:
Çadırda, Troya Müzikali’nin tüm kostümleri ve dekorları da yandı. Gösteri Merkezi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özbey, İstanbul Büyükşehir Belediyesi kuyuları kapattığı için son sistem söndürme cihazlarının çalışmadığını iddia etti. Belediye ise kuyuların ruhsatsız olduğunu açıkladı.
DÜN 10.30 sıralarında, Atatürk Havalimanı’nın karşısındaki İstanbul Gösteri ve Kongre Merkezi Çadırının üst bölümünde, bir patlamanın ardından alevler göründü. Temizlik görevlileri, teknik elemanlar ve gece sahneye konulacak Troya müzikalinin ekibinden oluşan 28 kişinin çadırda bulunduğu sırada çıkan yangına ilk müdahaleyi personel yaptı. Yaklaşık 30 dakika sonra olay yerine gelen itfaiye ekipleri, merdivenle havadan su sıkarak yangına müdahale etti. Avcılar, Sefaköy, Fatih, Bahçelievler ve Şişli itfaiye ekiplerinin yanısıra İSKİ’ye bağlı su tankerleri de söndürme çalışmalarına katıldı. Yangın iki saatte kontrol altına alındı.
Gösteri Merkezi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özbey, sabotaj ihtimali üzerinde durdu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ve Başkanı Kadir Topbaş’a yüklendi. Merkezin son teknoloji yangın söndürme cihazları ile donatıldığını belirten Özbey, "Sistemin bağlı olduğu su kuyuları iki ay önce Büyükşehir Belediyesi tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden kapatıldı. Böyle bir yerin su kuyusu kapatılır mı? Şimdi hesap soruyorum. Bunun sonucuna kim nasıl katlanacak? Topbaş engel olmazsa dört ay içinde burayı yeniden yapacağım" dedi.
Troya için İstanbul bitti
Anadolu Ateşi Gösteri Grubu Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan ise Troya oyununa ait kostümlerin ve dekorun büyük bölümünün yandığını söyledi. Olayı duyar duymaz merkeze gelen Mustafa Erdoğan, "Bir tiyatronun yanmasından acı ne olabilir. Bu yangın gösterilerimizi çok büyük sekteye uğratacak. Ben bütün oyunlarımı hazırlarken bu sahneye göre hayal ediyordum. Artık İstanbul’da bizim oyunlarımızı sahneleyebileceğimiz başka bir yer yok. Kostümlerimizin birçoğu yandı. İki yıl emek vermiştik o kostümlere. Aynılarını yapmak şu anda mümkün değil" dedi.
Gösteri olsaydı izdiham yaşanırdı
ESKİ İstanbul İtfaiyesi Müdürü, Türkiye Yangından Korunma Vakfı (TÜYAK) Onursal Başkanı ve İTÜ Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, "Çatının, yanmaz özellikli A1 sınıfı olması gerekiyordu. Çatı örtüsü B1 sınıfı olamaz. Topluma açık yapılarda çatı örtüsünün mutlaka yanmaz malzemeden olması gerekir. Eşimle birlikte Anadolu Ateşi’ni izlemeye gitmiştik. O sırada bir itfaiyeci gözüyle bakmıştım. Su püskürtme sistemi yok. Acil çıkış kapıları var fakat görünür değil. ’İnşallah burası içeride kimse yokken yanar’ demiştim. Çünkü gösteri sırasında bir yangın çıksaydı çoğu kişi izdihamdan ölebilirdi" dedi.