Güncelleme Tarihi:
Emniyet'ten yapılan yazılı açıklamada, yaz mevsimiyle birlikte düğün ve kutlamaların arttığına dikkat çekilerek, bu törenlerde havai fişek gösterisi yapılabilecek olması nedeniyle bu konuda güvenlik açısından takip edilmesi gereken prosedürün kamuoyuna duyurulması gereğinin hasıl olduğu belirtildi.
29 Eylül 1987 tarihli Tüzük kapsamında bulunan el maytabı ve çanak maytabı gibi her türlü maytaplar, şenlik, işaret, aydınlatma fişekleriyle, havai fişeklerin satın alınması, nakli, depolanması ve kullanılmasının izne tabi olduğu vurgulanan açıklamada, havai fişek kullanımıyla ilgili esas ve usullerin, İstanbul Valiliği'nin 13 Eylül 1997 tarihli tebliğinde belirtildiği hatırlatıldı.
Havai fişek gösterisi düzenleyecek şahıs veya şirket yetkilisinin, talebini belirten bir dilekçeyle ilgili kaymakamlığa başvurması gerektiği ifade edilen açıklamada, dilekçeyle birlikte havai fişekleri temin edecek kişiye ait Proteknik Madde Satın Alma ve Satış İzin Belgesi ile havai fişekleri ateşleyecek şahsa ait (A) Sınıfı Ateşleyici Yeterlilik Belgesi'nin ibraz edilmesinin istendiği anlatıldı.
İlgili emniyet birimlerince gerekli tahkikat yapıldıktan sonra uygun görülen taleplere kaymakamlıkça gösteri izni verildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi: “Gösteri izni alan şahıs veya şirket yetkilisine, kullanacağı havai fişekleri, Tüzük hükümlerine uygun olarak inşa edilmiş olan ve izin belgesinde belirtilen patlayıcı madde deposundan, taşıma izin belgesi almak kaydıyla kontrollü olarak getirerek gösterinin yapılacağı yerde önceden tedbir almış olan emniyet yetkilileri nezaretinde (A) Sınıfı Ateşleyici Belgesi bulunan şahıslar tarafından ateşlenmek suretiyle gösteri yaptırılmaktadır.
Yukarıda belirtilen esaslar dışında izinsiz olarak havai fişek gösterisi yapan veya yaptıran şahıs ve şirket yetkilileri hakkında, ilgili emniyet birimlerince Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesine göre gerekli işlemler yapılmaktadır”