İstanbul emlakta Moskova ile yarıştı, ’korku tüneli’ne girdi

Güncelleme Tarihi:

İstanbul emlakta Moskova ile yarıştı, ’korku tüneli’ne girdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2008 00:00

Urban Land Institute ve Pricewaterhousecoopers’un birlikte hazırladığı 2008 Avrupa Emlak Raporu’na göre İstanbul Avrupa’da Moskova’dan sonra ikinci yatırım cenneti oldu.

Buna karşın ABD’de başlayıp İngiltere’ye sıçrayan krizin Türkiye üzerinde yaratacağı etkinin halen bilinmiyor oluşu ’Korku geri geldi’ yorumlarına yol açtı.

URBAN Land Institute ve Pricewaterhousecoopers’un birlikte hazırladığı 2008 Avrupa Emlak Raporu’na göre İstanbul Avrupa’da Moskova’dan sonra ikinci yatırım cenneti oldu. Buna karşın ABD’de başlayıp İngiltere’ye sıçrayan krizin Türkiye üzerinde yaratacığı etkinin halen bilinmiyor oluşu ’Korku geri geldi’ yorumlarına yol açtı. PwC İngiltere Ortağı ve Gayrimenkul Sektörü Lideri John Forbes, "Türkiye’de genç nüfus ve orta sınıftaki büyüme ekonomi için büyük avantaj. Nüfusu sayesinde Türkiye Avrupa’nın Hindistan’ı oldu. Ancak, şimdi global piyasalarının etkisi ne olacak beklentisi var" dedi. Gayrimenkul sektörü profesyonellerinden oluşan 450’den fazla kişiyle konuşularak hazırlanan rapora göre Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları ve yatırımcılar açısından uzun yıllardır süren aç gözlülük sarkacı yerini korkuya bıraktı. Subprime ile başlayan kriz ekonomiden izole olmayan gayrimenkul sektörünü çok etkiledi. ABD’de kalması beklenen kriz İngiltere’de de konut fiyatlarını yüzde 2.5 oranında aşağıya çekince, krizin yayılma paniği arttı.

RUSYA’YA NÜFUS TEHDİT: Buna karşın petrol fiyatlarındaki büyük artıştan sonra milli gelirinde büyüme yaşanan Rusya ile Türkiye yatırım için en cazip iki ülke konumunu koruyor. Türkiye’de en önemli unsurun insan kaynakları olduğunu belirten Forbes, "Türk insanının özellikleri milli gelirdeki artışı hızlandırıyor. Rusya dünyada nüfusu en hızlı gerileyen ülke olarak büyük bir tehdit oluşturuyor" dedi. Raporda, 2050 yılına gelindiğinde Türkiye nüfusunun müthiş büyüme göstereceği belirtiliyor.

DAHA KÖTÜMSERİZ: Rapordan ve yapılan anketlerden çıkan sonucun olumlu olduğunu belirten Forbes, "Rapor için anketler kasım ve aralık aylarında yapıldı. Rapor ise mart ayında çıktı. İlk semineri 14-5 Mart’ta düzenledik. Bu seminerde kötümserlik ve korku dile getirildi ama bu korkunun gerçeğe dönüştüğünü biliyoruz. 3-4 ay öncesine göre daha kötümseriz" diye konuştu.

İstanbul riskte sonlarda

RAPORA göre yatırım ve gelişme açısından ikinci sırada yer alan İstanbul risk sıralamasında ise 23 ile oldukça geride kalıyor. İstanbul’un Moskova’ya göre çok daha az risk taşıması da dikkat çekiyor.

Türk bankalar kredi bulmakta zorlanabilir

KREDİ krizinin banka kredilerinde daralmaya yol açtığına dikkat çeken John Forbes, Türk bankalarının da yurtdışından kedi kullanması konusunda zorlanma olabileceğini belirterek şunları söyledi: "Borçlanmaya yönelik standartlar sıkılaşacak. Brçok bilanço darbe gördü. Kredi iştahı çok önemli. Bunun bilançolardaki etkisi özgüveni de etkiledi. Sektör müthiş darbe yedi. Geecekte büyük sıkıntı yaşanacak. Havanın nabzı iyi tutulmalı. Gayrimenkul gibi finans da çok etkleniyor. Sonunda bu krizin ne kadar vahim olacağını değerlendirmek zor. Aralık ayından daha kötü durumdayız."

Umut emeklilik fonlarında

TÜRKİYE için nüfusun önemine dikkat çeken Urban Land Institute (ULI) Başkanı William Kistler tüm ekonomilerde yaşlanmanın yarattığı bir emeklilik krizinin yaşandığını söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: "Emeklilik sigortasına giden büyük bir bedel var. bu paranın çalıştırılması gerekiyor. Konut ya da gayrimekul sektörü sabit gelir olarak görülüyor. Kurlar da gayrimenkulü ön sıralara taşıdı. Norveç ilk kez gayrimenkulü yatırım aracı olarak görüyor. Bu bağlamda varlıklarının yüzde 1’ini oluşturan 35 milyar Euro’yu gayrimenkule akıtacak. Ama bu kadar ciddi bir sermayenin yatırım bulması zor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!